Konrád János halálára

Életének 74. évében elhunyt Konrád János olimpiai bajnok vízilabdázó.

Ch. Gáll András
2014. 11. 26. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napra pontosan emlékszem rá, mikor beszéltünk utoljára dr. Konrád János olimpiai bajnok vízilabdázóval, aki szövetségi kapitányként vb-bronzra vezette a férfi-, valamint három Eb-ezüstre a női válogatottat. Augusztus 27-én hívott telefonon, és arra kért, ha már idén elmulasztottuk, jövőre legalább egy hírben emlékezzünk meg a születésnapjáról, a következőről. Megígértem neki, de már akkor attól tartottam, hogy ezt az ígéretet nem teljesíthetem, mert nem lesz következő. Sajnos valóban nem. Szerdára virradóra, életének hetvennegyedik évében elhunyt Jani.

Nem a tiszteletlenség, hanem a megszokás okán maradok a Janinál. Mert kizárólag így szólították sporttársai, barátai, ellenfelei – ne tagadjuk, bizonyos korszakokban nemcsak a vízben akadtak ilyenek –, talán még azok is, akik kedvenc papagájukat, perzsa macskájukat vitték hozzá, a doktor úrhoz állatorvosi rendelésre. Amikor az utóbbi időben betegen, még egy-egy lépésért is keményen küzdve, megfogyva, de nem megtörve láttam, akkor sem jött a számra a János, esetleg a János bácsi. Hisz ő Jani volt. Pontosabban ő volt a Jani. Onnantól kezdve, hogy még innen a húszon olimpiára utazhatott – 1960-ból és 1968-ból is van egy-egy bronza –, miközben a Margitsziget minden négyzetméterén két pólós klasszis taposta a vizet és egymást, egészen odáig, hogy 1992-ben, már férfikapitányként magával vitte Barcelonába azt a régi, kopottan patinás kis törülközőjét, amely az 1964-ben, Tokióban nyert olimpiai aranya alkalmával nemesedett ereklyévé. Ama ’92-es társulat többsége azonban nem volt fogékony efféle finom árnyalatokra, lélekrezdülésekre, és trénerét is addig díjazta igazán, amíg megmaradt nagy vagánynak.

Például a római nemzetközi tornán, ahol a házigazdák teljes ellátást ígértek, ám a városszéli hotel pincérei a kicsekkolásnál megpróbáltak ügyeskedni, mondván a játékosok italfogyasztásait ki kell fizetni. Jani visszakérdezett, ez rá is vonatkozik-e, majd a nemleges válasz hallatán szemrebbenés nélkül folytatta: „Akkor jó, mert én alkoholista vagyok, mindennap megittam egy üveg viszkit és két üveg bort, ha ezt összeszorozzák, kijön a teljes összeg, mi pedig megyünk.” De az is megesett vele, hogy a repülőn háborítatlanul végigszunyókálta az Atlanti-óceán feletti, amúgy viszontagságos utat, és amikor erősen megviselt, törődött játékosai New Yorkban felébresztették, egy nagy nyújtózás után kibökte: ha ez ilyen közel van, akkor ide érdemes átjárni dolgozni.

Tegnap hajnalban sokkal messzebbre indult, de végleg nem ment el. Nevét nem vízre írták, hanem kőbe vésték; dicsőségtáblára, a ’Szigeten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.