Az orosz–ukrán viszály üthet a magyar kézilabdán

Ha Eb-selejtező csoportunkból kivennék az ukránok eredményeit, az rontana a magyar továbbjutási esélyeken.

Ch. Gáll András
2015. 03. 03. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt pénteken sorsolták a labdarúgó-Európa-liga nyolcaddöntőit, és a vakszerencsét csupán egy tekintetben korlátozta az európai szövetség, az UEFA: az orosz és az ukrán csapatok semmiképpen nem kerülhettek össze, azaz a Dinamo Moszkva és a Zenit Szentpétervár, illetve a Dinamo Kijev és a Dnyipro Dnyipropetrovszk nem alkothatott egy párt.

Amikor a 2016-os lengyelországi férfikézilabda-Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztását elkészítették, akkor még csírájában sem létezett az orosz–ukrán konfliktus, így a két válogatottat gond nélkül sorolták be az 5. számú kvartettbe, a magyarok és a portugálok mellé. Azóta azonban jelentősen változott a helyzet, így a tavaly októberre kiírt Oroszország–Ukrajna találkozót idén tavaszra halasztották. Akkor még abban bízva, hogy fél éven belül csak sikerül megoldani a konfliktust, ám annak a jelei sem mutatkoznak.

Az új időpont, április 28. bezzeg vészesen közeleg, és árulkodó jel, hogy a kontinentális szövetség, az EHF honlapján még nem tüntették fel az összecsapás helyszínét. A rá két napra esedékes orosz–magyar mérkőzéssel ellentétben, hiszen mint régóta köztudott, azt a Moszkva melletti Csehovban, az „Olimpijszkij” csarnokban rendezik. Az ukrán–orosz párharcot júniusban kellene megvívni, az még inkább ködbe vész.

Az aktuális kérdések jelenleg a következők: oroszok és ukránok hajlandók-e egymás ellen játszani? Ha igen, hol, és az EHF hozzájárul-e speciális megoldásokhoz? Ha nem, és a meccs elmarad, az milyen következményekkel jár? Mivel az első találkozón az oroszok a pályaválasztók, ők minden bizonnyal inkább készek a játékra. Ha viszont az ukránok esetleg nem, az számos eshetőséget felvet.

Számunkra az lenne a legkedvezőtlenebb fejlemény, ha bármilyen okból – ki nem állás, visszalépés, kizárás – törölnék az ukránok eredményeit. Pontosabban eddigi egyetlen eredményüket, a magyarok 33-20-as kijevi győzelmét. Mert ebben a konstellációban, feltételezve, hogy az oroszok mindenkit oda-vissza vernek, a második továbbjutó helyről a magyar–portugál versenyfutás döntene. Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény határozna, és a mieink múlt őszi, 31-30-as miskolci sikere nem túl biztató kiindulási alap a júniusi, portugáliai visszavágóra.

Úgyhogy itt van még egy nyomós ok az orosz–ukrán viszony mielőbbi rendezésére – bár valószínűleg nem a magyar kézilabdázás érdekei lesznek az ügyben a legdominánsabbak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.