Doppingbotrány: a NOB megteszi a szükséges lépéseket

Thomas Bach szerint az érintettekkel szemben a zéró tolerancia elve érvényesül.

MTI
2015. 08. 03. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német sportvezető a bizottság Kuala Lumpur-i ülésén beszélt a német ARD közszolgálati televíziós csatorna és a brit The Sunday Times lap által vasárnap kirobbantott ügyről, hangsúlyozva, hogy a gyanús eredményekkel most a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) kell foglalkoznia. Hétfőn reggel beszélt Craig Reedie-vel, a WADA vezetőjével, és biztos benne, hogy az ügynökség végére jár ennek az ügynek – tette hozzá.

„Amennyiben kiderül, hogy olimpiai eredményeket tiltott szerekkel értek el, a NOB azonnal lép majd, méghozzá a szokott módon, a zéró tolerancia elve alapján” – hangsúlyozta Bach, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy csak gyanúról van szó, bizonyítékok egyelőre nincsenek, és mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

Az ARD és a The Sunday Times ötezer atléta tizenkétezer vérmintaelemzését szerezte meg, ezekből nyolcszáz sportoló esetében bukkantak doppinggyanús értékekre. A vizsgálati eredmények a 2001 és 2012 közötti időszakot ölelik fel, és ezek alapján az olimpiákon és világbajnokságokon kiosztott érmek harmadát gyanús mintát adó atléták szerezték meg. Az érintett sportolók között állítólag 146 éremszerző van.

A beszámolók szerint leginkább Oroszország érintett a botrányban, a 800 gyanús mintát szolgáltató versenyző közül 415 orosz atléta. Mellettük sok a kenyai, ukrán, marokkói, spanyol és török atléta is a gyanúsak listáján.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a vádak szerint titokban tartotta és nem szankcionálta a doppingvétségeket. Az érintett atlétáknak mindössze az egyharmada ellen indítottak eljárást, a kétharmadukat egyáltalán nem vonták felelősségre.

Az IAAF vezetője, Lamine Diack visszautasította a vádakat, és – mint mondta – csak nevetni tud azon a kijelentésen, hogy az atlétikai szövetség 2001 és 2012 között nem végezte volna el megfelelően a feladatát a doppingellenes harcban. Még nem tudja pontosan, mivel is állnak szemben, ám szerinte lehet, hogy új módszerekkel sikerült doppingolás nyomaira bukkanni – jelezte.

A sportági szövetség már vasárnap elismerte, hogy a minták valósak, s az IAAF titkos adatbázisából kerültek ki engedély nélkül.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter már vasárnap tagadta a vádakat. „Ennek a botránynak semmi köze Oroszországhoz, ez az atlétika globális rendszeréről szól” – mondta. „Augusztusban elnökválasztást tartanak, csak hatalmi harc folyik” – tette hozzá a tárcavezető az IAAF közelgő elnökválasztására utalva.

A vádak megalapozottságát a kenyai atlétikai szövetség is vitatta. A The Sunday Times értesülései szerint 77 kenyai sportolónak volt gyanús a doppingtesztje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.