Boldog magyar lányok, 24 év után egyszerre két vb-döntősünk is lett!

Kovács Zsófia felemás korláton, Bácskay Csenge pedig ugrásban egyaránt döntőbe jutott a Japánban, Kitakjúsúban zajló torna-világbajnokságon. S hogy ez milyen nagy siker, azt mutatja, hogy legutóbb huszonnégy éve volt finalistánk vb-n a női szakágban.

Magyar Nemzet
Forrás: MATSZ2021. 10. 19. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétszeres Európa-bajnok, 2020-ban felemás korláton és ugrásban is győztes és az ugrásban idén világkupa széria-győztes Bácskay Csenge még hétfőn tornászott a selejtezőben, a nap végén mindketten a harmadik helyen álltak. A tíz csoportból azonban csak hét végzett a gyakorlataival, kedden következett a további három, csak ezután lett hivatalos, hogy kik jutottak be a hét végi szerenkénti nyolcas döntőkbe.

Hétfőn Kovács Zsófia 14,433, Bácskay Csenge 13,666 pontot kapott a gyakorlatára, s a magyar szövetség előzetes várakozásában Kovács esetében valószínűsítette a döntőbe jutást. De mindketten finalisták lettek, egyaránt az ötödik helyen, s érdekesség, hogy kedden mindkettőjüket ugyanaz a tornász, a brazil Rebeca Andrade és az orosz Anzselina Melnyikova előzte meg. Egyébként mindkét szeren a Tokióban olimpiai arany- és ezüstérmes Andrade jutott az első helyen a döntőbe, aki felemás korláton 14,800, ugrásban 15,100 pontot kapott a gyakorlatára.

Két versenyzőnk fináléba kerülése azért is kiemelt jelentőségű, mert magyar színekben világbajnokságon legutóbb női szerdöntőbe 1997-ben Varga Adrienn került be, Lausanne-ban, mégpedig ugrásban, ahol negyedik lett. Egynél több magyar női szerenkénti fináléra pedig 1992-ben, Párizsban volt példa, igaz akkor négy is; s Ónodi Henrietta megnyerte az ugrást, Molnár Krisztina pedig ötödik lett felemás korláton.

Most ahhoz sem sok hiányzott, hogy a 24-es egyéni összetett döntőjébe is bekerüljön magyar versenyző, de akár még lehet is ott: Bácskay Csenge az első, Székely Zója a második számú tartalék.

Nyilatkozatok:

Kovács Zsófia: Nagyon örülök, hogy sikerült bekerülnöm a döntőbe! Nem volt „tiszta” a gyakorlatom, ezt én is éreztem, de elég jó pozícióban sikerült kvalifikálnom. Nagyon boldog vagyok, és a következő napokban azon leszek, hogy az apró hibákat kijavítsam a fináléra.

Kétszeres Európa-bajnoknőnk hétfőn bemutatott gyakorlata:

Bácskay Csenge: Nagyon, nagyon boldog vagyok a döntőbe kerülést illetően, örülök, hogy sikerült mindkét ugrást jól bemutatnom. Nem tudtam, hogy ez mire lesz elég, de bevallom, végig reménykedtem.

Draskóczy Imre szövetségi kapitány: Óriási tett, áttörés és hatalmas siker egyben, amit most elértünk. Alapvetően a csapatépítés folyamatában vagyunk, és reméljük, hogy csapatszinten is fejlődünk, és csapattal is eljuthatunk az olimpiára. Bízom benne, hogy ez a siker nagy töltést ad az otthoniaknak is. A legfontosabb az önbizalom, ami sokszor hiányzik a magyarokból, hogy elhiggyék, ők is ott tudnak lenni a legjobbak között. Most az olimpia után minden csapat fiatalításon megy keresztül, így akik itt vannak a vb-n, azok a nemzetek, illetve versenyzők határozzák majd meg a női torna következő éveit. A magyar női tornának pedig igenis helye van a legjobbak között.

Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség kétszeres olimpiai bajnok elnöke: Nagyon örülünk, hiszen huszonnégy éve nem volt arra példa, hogy magyar női tornász ott legyen a szerfináléban. Ez egy teljes értékű vb, meglátjuk, mi lesz a döntőben. Az biztos, hogy nagy szeretettel szurkoljuk végig, mindenképpen szeretnénk pontokat hozni.

Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára, csapatvezető: Boldog vagyok, hogy két szeren is lett döntős tornászunk. Zsófiban nagyon bíztunk, de titkon Csengében is reménykedtünk. Legutóbb 1997-ben volt magyar szerfinálé világbajnokságon a hölgyeknél, de nincs mese, a tizenkilencre lapot kell húzni. Meg kell próbálni feljutni a dobogóra, mert van rá esély, csak még bátrabban, merészebben kell tornázni.

A magyar vb-csapat: Kovács Zsófia, Székely Zója, Bácskay Csenge és Szilágyi Nikolett

A férfiak mezőnyében kedden kezdődik és szerdán fejeződik be a kvalifikáció. Nemzetenként egy szeren legfeljebb három tornász mutatkozhat be, az egyéni összetett fináléba a legjobb 24 sportoló kerülhet be, de országonként maximum kettő, és ez utóbbi elv érvényesül a szerenkénti nyolcas döntőkben is.

Borítóképünkön Kovács Zsófia a tokiói olimpián. Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.