Lincshangulat Nigériában az elvesztett vb-selejtező után

Portugália és Lengyelország is sima, 2-0-s győzelemmel jutott ki a pótselejtezőkből az idei labdarúgó-világbajnokságra, Európában így már csupán egyetlen hely sorsa nyitott. Afrikából nagy izgalmak után Marokkó, Tunézia, Kamerun, Szenegál és Ghána csatlakozott a katari mezőnyhöz, a szervezőknek több helyütt nem sikerült féken tartaniuk a megvadult szurkolókat. Dél-Amerikában Peru csípte meg az interkontinentális pótselejtezőt érő ötödik helyet. A harminckettőből már huszonhét hely elkelt a vb mezőnyében.

Magyar Nemzet
2022. 03. 30. 10:58
Nigéria-Ghána
Angry football fans break the players' bench as violence broke-out following Ghana's defeat over Nigeria at the World Cup 2022 qualifying football match between Nigeria and Ghana at the National Stadium in Abuja on March 29, 2022. (Photo by PIUS UTOMI EKPEI / AFP) Fotó: PIUS UTOMI EKPEI / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portugália eljátszadozott Észak-Macedóniával. Feltűnő volt a tudáskülönbség, Ronaldóék látványosan jobbak voltak a balkáni ország csapatánál. Ha a portugálok nem a biztonságot helyezik mindenek fölé, akár ki is üthették volna az ellenfelüket.

Ronaldo ötödször

A  2-0-s sikernek köszönhetően pályafutása immár ötödik világbajnokságára készülhet. „Elértük a célunkat, ott vagyunk a katari világbajnokságon. Ez a hely jár nekünk! Köszönjük minden portugálnak a fáradhatatlan támogatást! Hajrá Portugália!” – posztolta a közösségi médiában az ötszörös aranylabdás klasszis.

A másik európai pótselejtezőben a lengyelek is sima győzelmet arattak a svédek ellen. Sérülése dacára vállalta a játékot, sőt büntetőből ő szerezte meg a vezetést, a másik oldalon a 40 éves Zlatan Ibrahimovic viszont nem tudott segíteni a svédeknek.

Európában tehát már csak egy kiadó hely van. A háború miatt júniusra halasztották a Skócia–Ukrajna mérkőzést, amelynek győztese Walesszel mérkőzik meg a katari részvételért.

Európa, pótselejtező, döntők:
Portugália–Észak-Macedónia 2-0, gólszerző: Bruno Fernandes (32., 65.)
Lengyelország–Svédország 2-0, gólszerző: Lewandowski (49. - tizenegyesből), Zielinski (72.)

Egyiptom ismét büntetőkkel vérzett el

Afrikában rendkívül kiélezett párharcokat hozott a selejtező harmadik, utolsó szakasza. Egyedül Marokkó jutott tovább magabiztosan, az idegenbeli 1-1 után odahaz 4-1-re verte Kongót. Az FTC-ben szereplő Samy Mmaee és Ryan Mmaee egyaránt részese volt a diadalnak. Miként a szintén fradista a tunéziai sikernek. Az idenbeli 1-0-s győzelem után Tunézia csak a biztonságra törekedett, s 0-0-lal kivívta a továbbjutást.

Ghána és Kamerun idegenben szerzett több góllal múlta felül Nigériát, illetve Algériát. A nigériai drukkerek nem akartak beletörődni a kudarcba, a találkozó lefújása után elözönlötték a pályát Abujában, a Nemzeti Stadionban, hogy elégtételt vegyenek a ghánai labdarúgókon. A rendfenntartók kissé megkésve avatkoztak közbe, könnygázt is be kellett vetniük a tömeg oszlatásához.

A legizgalmasabb csatát Szenegál és Egyiptom játszotta. A kontinensbajnok Szenegál a harmadik percben ledolgozta egygólos hátrányát Egyiptommal szemben, a gyors gólt azonban nem követte már egyetlen találat sem, így a tizenegyespárbajra maradt a döntés. S miként az Afrika-kupa február 6-i döntőjében, a hasonló végjátékban ezúttal is szenegáliak ünnepelhettek, az egyiptomiaktól Mohamed Szalah is rontott.

A krónikához hozzátartozik, hogy a hazai drukkerek a bemelegítés során megdobálták a vendégeket, majd a büntetőpárbaj során lézerezéssel zavarták az egyiptomi játékosokat.

„A szurkolók a bemelegítés során üvegekkel és kövekkel is megfélemlítették a játékosokat. A csapat busza is ki volt téve a támadásoknak, melyek betört ablakokhoz, valamint sérülésekhez vezettek” – áll az egyiptomi szövetség közleményében. Az ügynek várhatóan még lesz folytatása.

Szenegál harmadszor, Ghána negyedszer, Marokkó és Tunézia hatodszor, afrikai csúcstartóként Kamerun pedig nyolcadszorra szerepelhet vb-n.

Afrika, 3. szakasz, visszavágók:
Marokkó–Kongói DK 4-1, tj.: Marokkó, 5-2-es összesítéssel
Tunézia–Mali 0-0, tj.: Tunézia, 1-0-s összesítéssel.
Nigéria–Ghána 1-1, tj.: Ghána, 1-1-gyel, idegenben szerzett góllal.
Algéria–Kamerun 1-2 – hosszabbítás után; tj.: Kamerun, 2-2-vel, idegenben szerzett több góllal
Szenegál–Egyiptom 1-0, tj.: Szenegál, 1-1-gyel, 3-1-re megnyert tizenegyespárbajt követően.

Peru megőrizte az ötödik helyet

Dél-Amerikában a zárófordulóban Peru annak köszönhetően őrizte meg az ötödik helyezését, hogy 2-0-ra verte Paraguayt, így Kolumbia hiába nyert Venezuelában, lemarad a vb-ről. Perura dél-amerikai ötödikként szokás szerint interkontinentális selejtező vár, méghozzá az ázsiai pótselejtező győztese ellen. Ezért a lehetőségért az Egyesült Arab Emírségek és Ausztrália csap össze június 7-én Dohában.

Dél-Amerika, 18. forduló:
Bolívia–Brazília 0-4
Chile–Uruguay 0-2
Ecuador–Argentína 1-1
Peru–Paraguay 2-0
Venezuela–Kolumbia 0-1
A végeredmény: 1. Brazília 45 pont, 2. Argentína 39, 3. Uruguay 28, 4. Ecuador 26, 5. Peru 24, 6. Kolumbia 23, 7. Chile 19, 8. Paraguay 16, 9. Bolívia 15, 10. Venezuela 10.

A már biztos vb-résztvevők

Afrika (a kontinensnek összesen öt helye van): Ghána, Kamerun, Marokkó, Szenegál, Tunézia
Ázsia (4,5+1 mint házigazda): Katar (házigazda), Irán, Koreai Köztársaság, Japán, Szaúd-Arábia
Dél-Amerika (4,5): Brazília, Argentína, Ecuador, Uruguay
Európa (13): Németország, Dánia, Belgium, Franciaország, Horvátország, Szerbia, Spanyolország, Anglia, Svájc, Hollandia, Lengyelország, Portugália. A 13. helyért Wales júniusban a Skócia–Ukrajna meccs győztesével játszik.
Észak- és Közép-Amerika (3,5): Kanada

Barátságos pofonok

Kedd este több barátságos mérkőzést is játszottak. Franciaország 5-0-ra kiütötte Dél-Afrikát, Anglia 3-0-ra verte Elefántcsontpartot, Harry Maguire-t mégis kifütyülte a hazai közönség, 1-1-re végződött a holland–német csata, Dánia 3-0-ra verte a mieink ellen csütörtökön győztes Szerbiát, ismét betalált. Eredmények: 

Franciaország–Dél-afrikai Köztársaság 5-0
Anglia–Elefántcsontpart 3-0 
Hollandia–Németország 1-1
Spanyolország–Izland 5-0
Belgium–Burkina Faso 3-0
Dánia–Szerbia 3-0
Svájc–Koszovó 1-1
Horvátország–Bulgária 2-1
Katar–Szlovénia 0-0.

Borítókép: Az abujai stadion a pusztítás után (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.