Ronaldo az ötödik vb-jére utazhat, Lengyelország is kijutott

Véget értek az európai pótselejtezői a 2022-es katari világbajnokságnak. Kedden este Portugália és Lengyelország is 2-0-s győzelmet aratott Észak-Macedónia, illetve Svédország ellen hazai pályán.

Magyar Nemzet
2022. 03. 29. 22:42
FBL-WC-2022-EUROPE-QUALIFIERS-POR-MKD Fotó: Europress/AFP/MIGUEL RIOPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden csoda három napig tart, de az észak-macedón csoda öt napig tartott. Múlt csütörtökön az egész világot megdöbbentette a korábbi újpesti kedvencet, Enisz Bardit a soraiban tudó válogatott, amely Palermóban legyőzte az Európa-bajnok Olaszországot. A bravúrt azonban nem tudta megismételni Portugália ellen, amely Törökországot búcsúztatta az elődöntőben.

37 évesen alighanem az utolsó világbajnokságára szeretett volna kijutni, és aktívan is kezdte a mérkőzést. A 32. percben mindjárt gólpasszt adott Manchester Unitedbeli csapattársának, Bruno Fernandesnek – 1-0.

Innen nehéz volt elképzelni, hogy Portóban Észak-Macedóniának kedvez majd a forgatókönyv, de Portugália az előny tudatában meglehetősen visszavett a tempóból. A vendégek azonban nem tudtak ezzel élni, a 65. percben minden eldőlt, amikor Pepe szerelte Bardit, és a gyors kontrából Bruno Fernandes megszerezte a második találatát – 2-0.

Portugália a nyolcadik vb-jén vesz majd részt Katarban, Ronaldo meg az ötödiken.

Világbajnoki pótselejtező, döntő:
Portugália–Észak-Macedónia 2-0 (1-0), gólszerző: Bruno Fernandes (32., 65.)

Egész Lengyelország amiatt aggódott, hogy pályára léphet-e a svédek ellen. Tavaly novemberben a Bayern München sztárja a saját kérésére hagyta ki a magyar válogatott elleni utolsó vb-selejtezőt a csoportkörben, csapata meglepetésre 2-1-re nyert Varsóban, a lengyelek meg emiatt pórul jártak, nem lettek kiemeltek a pótselejtezőkön.

Végül így sem lehetett ok a lengyel panaszra, első ellenfelüket, Oroszországot kizárták az Ukrajna ellen indított háború miatt, a pótselejtezős döntőben meg hazai pályán fogadhatták a cseheket hosszabbításban legyőző Svédországot – ennél nehezebb út is vezethetett volna Katarba.

De Lewandowski játéka ezúttal sérülés miatt volt kérdéses, ám hiába nem volt 100 százalékos állapotban, vállalta a meccset. És kvázi eldöntötte a vb-re való kijutás kérdését.

Lewandowski gólt ünnepelt Fotó: Europress/AFP/JANEK SKARZYNSKI

A nem túl eseménydús első félidő után, a 49. percben Lewandowski tizenegyesből szerezte meg a vezetést a lengyeleknek, Karlström szabálytalankodott Krychówiak ellen a tizenhatoson belül – 1-0.

Ezután Wojciech Szczesnyi kapusnak egyszer kellett nagyot védenie, de a svédek nem szögezték a kapujuk elé a lengyeleket az egyenlítés érdekében. A 72. percben dőlt el végleg a meccs, amikor egy felívelt labda előtt elcsúszott a svéd védő, így Zielinski zavartalanul került ziccerbe, és nem is hibázott a Napoli csatára – 2-0.

Svédország az utolsó tíz percre bevetette az aduászát, a 40 éves Zlatan Ibrahimovicot is, de ő sem tudta felpörgetni a második lengyel gól miatt megrogyott északi együttest.

Lengyelország története kilencedik világbajnokságára jutott ki.

Világbajnoki pótselejtező, döntő:
Lengyelország–Svédország 2-0 (0-0), gólszerző: Lewandowski (49. - tizenegyesből), Zielinski (72.)

Borítókép: Cristiano Ronaldo a Észak-Macedónia elleni mérkőzésen (Fotó: Europress/AFP/MIGUEL RIOPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.