Több ajándékot is kapva győzött a válogatott Belfastban

Felkézülési mérkőzést játszott a magyar labdarúgó-válogatott Belfastban Észak-Írország ellen. Az enyhén szólva is felejthető első félidő után egy hazai védelmi hibát Sallai Roland használt ki, a másik oldalon a játékvezető nem adott meg egy tizenegyest, Dibusz Dénes többször is bravúrosan védett,

2022. 03. 29. 22:38
Belfast 20220329 Labdarúgás Észak-Írország Magyarország válogatott felkészülési mérkõzés Foto Szabó Miklós Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat szoktuk emlegetni az egyes csapatok összértékét, különösen akkor, amikor egy magyar csapat egy nálánál jóval többre taksált ellenféllel találkozik: érzékeltetni, hogy még a döntetlen is bravúr, és magyarázza az esetleges vereséget. A sportszerűség azt kívánja, hogy ezt most tegyük meg. A Transfermarkt szerint a magyar válogatott keretének becsült összértéke a megsérült és valamint az U21-es válogatotthoz visszatért Baráth Péter nélkül is 77.15 millió euró, vagyis csaknem a háromszorosa az északírekének (27.58 millió).

Az átigazolási hírportál alapján a 28 millió euróra taksált Szoboszlai Dominik egymaga többet ér, mint a szigetországiak teljes, 25 fős kerete, amelyben a legértékesebb játékos a másodosztályú Middlesbrough középhátvédje, Paddy McNair, 6 millió euróval. Ebből tehát az következik, hogy Észak-Írország ellen Magyarország számított esélyesnek. Mindenesetre a belfasti Windsor Parkban eddig négyszer játszott a magyar válogatott, és még egyszer sem kapott ki.

 

 

több poszton is változtatott a szerbek elleni csütörtöki kezdőcsapaton: Gulácsi Péter és Botka Endre helyett és került be, míg helyett Callum Styles kapott lehetőséget. Így ez a tizenegy vonult ki a pályára: Dibusz – Orbán, Lang, Fiola – Nego, Styles, Schäfer, Nagy Zs. – Sallai, Szalai Á., Szoboszlai.

Az ír Rob Harvey sípjelére indult el a mérkőzés, és a 11. percig csak kóstolgatták egymást a csapatok. Akkor Nagy Zsolt érthetetlenül hibázott, és csak azért nem gólpasszt adott Davisnek, mert a hazai csatár 17 méterről, jobbról, jobb külsővel a jobb kapufa tövét találta el. Ezt követően a 34. percig kellett várni említésre méltó eseményre, 18 méteres lövése kaput talált, igaz, Peacock-Farrell könyen védett. Öt perccel később Dibusznak viszont bravúrra volt szüksége, McGinn 11 méteres próbálkozása után nagyot vetődve mentett szögletre.

Többnyire egyébként a magyar térfélen tartózkodott a labda, de úgy, hogy a magyar játékosok passzolgatták egymásnak, ám amikor átlépték a felezővonalat, zömmel gyorsan el is veszítették. Az északírek sem futballoztak ötletesebben, de egy nagy helyzetükkel közelebb álltak a gólhoz az unalmas első félidőben.

 

Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

A második elején rögtön megúszott a magyar csapat egy tizenegyest: a tizenhatoson belül meglökte a kilépő frissen beállt Charles-t, de Harvey játékvezető továbbot intett. Élénkebb lett a mérkőzés, és az 56. percben meglett a vezető gól: Nagy Zsolt pontatlanul ívelt előre, McGinn azonban röviden adott haza, Sallai Roland lecsapott a labdára, elhúzta a menteni igyekvő kapus mellett, majd kissé jobbról, 14 méterről az üres kapuba gurította – 0-1.

Ezután szorgosan, ám hatástalanul iparkodtak a házigazdák, visszatért az első játékrész eseménytelensége. Egy-egy magyar kontra rejtett magában némi veszélyt, elől például kétszer is az utolsó pillanatban mentettek a védők. A 87. percben viszont kétszer ismét csak Dibuszon múlott, hogy nem egyenlített a hazai csapat, mindkétszer közeli fejest hárított bravúrosan. Nagy erőbedobással támadott Észak-Írország a hajrában, és a hosszabbításban is szükség volt Dibusz tudására,. Így megúszta a csapat az utolsó percek nagy nyomását, megnyerte a mérkőzést, amelyen több ajándékot is kapott...

Felkészülési mérkőzés: Észak-Írország–Magyarország 0-1 (0-0), Belfast, Windsor Park, jv.: Harvey (ír). Gólszerző: Sallai (56.)

Borítókép: Sallai Roland a győztes gólt lövi az északírek kapujába (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.