Anglia dublőre teszi próbára Marco Rossi csapatát

A Nemzetek Ligája júniusban kezdődő újabb évada előtt ma Észak-Írország vendégeként játssza utolsó felkészülési mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott. A tét nélküli meccs kihívását úgy is megfogalmazhatjuk: ha Belfastban nem nyerünk, ugyan miben bízzunk Anglia ellen?

Magyar Nemzet
2022. 03. 29. 8:30
Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság négy önálló labdarúgó-szövetsége közül az eredmények alapján az angol egyértelműen kiemelkedik, a skót második helyéhez sem férhet kétség, a harmadikért a walesi és az északír nagy versenyben van. Utóbbi háromszor is szerepelt világbajnokságon, előbbi csak egyszer – 1958-ban, amikor megkeserítette a mie­ink életét –, napjainkban viszont inkább Wales felé billen a mérleg nyelve.

Nos, a nyáron nekünk a Nemzetek Ligájában Anglia szintjét kellene hozni, de Észak-Írország ellen sem mehetünk biztosra.

Eddig hatszor találkoztunk mai ellenfelünkkel, s a hatból három mérkőzés is emlékezetesre sikeredett. Mezey György visszatérésekor, 1988-ban itthon keservesen, 1-0-ra nyertünk – a csereként beállt Vincze István első labdaérintéséből szerezte meg a győztes gólt. Az immár tét nélküli visszavágón is nyertünk, majd még két barátságos meccsen is, tehát négyből négy győzelemmel álltunk. A 2016-os Eb-selejtező már a közeli múlt, amit az északírek elleni hazai vereséggel kezdtünk, s Pintér Attilának szövetségi kapitányként ez volt a vég. Az akkor még lebecsült északír csapat annak is köszönhetően végzett meglepetésre a csoport élén, hogy a visszavágón a hosszabbításban Lafferty góljával döntetlenre mentette a meccset.

A világranglista-helyezés alapján (ők a 49., mi a 41. helyen állunk) nagyjából egyenlő erőt képvisel a két csapat. Nekünk öt németországi légiósunk van, az északír válogatott játékosok viszont szinte kivétel nélkül az angol másodosztály, a Championship klubjaiban szerepelnek. Csütörtökön mi 1-0-ra kikaptunk Szerbiától, ők 3-1-re verték Luxemburgot. Maradjunk annyiban, szoros meccs várható.

Az már a hétvégén eldőlt, hogy nem játszhat Belfastban, s tegnapi hírként kisebb sérülés miatt nem utazott el sem, akit helyettesít. A szerbek ellen bemutatkozott, honosított Callum ­Styles valószínűleg ma kezdő lesz, ahogy is.

Ezek figyelembevételével várhatóan a következő csapatot küldi pályára: Dibusz – Lang, Orbán, Fiola – Nego, Nagy Á., Schäfer, Styles – Sallai, Szoboszlai – Szalai Á.

A szövetségi kapitány a mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, az elejétől a végéig koncentrálni kell, ha jó eredményt akar elérni a magyar válogatott:

– Az északírek ugyan technikailag nincsenek azon a szinten, mint a szerbek vagy a Nemzetek Ligája-ellenfe­leink, de fizikálisan igen. Érdekes teszt lesz számunkra, mert remekül védekeznek, és igazi harcosok a pályán. Az Európa-bajnok olasz válogatottal is gól nélküli döntetlent játszottak – hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

Borítókép: Callum Styles Belfastban már kezdő lehet (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.