Szicíliában elbőgte magát, Ronaldo ellen nehezebb meccsre számít

A kétezer-tízes években ismerte meg a magyar futballközeg az északmacedón Enisz Bardit, a szkopjei születésű játékos Újpesten vett lendületet, és meg sem állt a spanyol első osztályú Levante csapatáig. A technikás középpályás és hazája válogatottja a múlt héten a címlapra kívánkozott, miután a vb-selejtező első körében idegenben ütötte el a továbbjutástól, 1-0-ra legyőzte az Európa-bajnok olasz válogatottat. Bardi a portugálok elleni mindent eldöntő meccs előtt bizakodó. Palermóban a Renzo Barbera-stadionban könnyezte meg hazája továbbjutását. Portóban, Cristiano Ronaldo ellen is hagyna nyomokat.

2022. 03. 29. 6:56
Mindig szemmel követte a labdát és az ellenfelét Fotó: Europress/AFP/ALBERTO PIZZOLI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az északmacedón labdarúgó-válogatottat illik komolyan venni. Nem feltétlenül azért, mert hemzsegnek benne a valaha Magyarországon is megfordult vagy jelenleg is az NB I-ben szereplő futballisták. A balkáni csapat kiharcolta a 2021-es Európa-bajnokságon való részvételt, a selejtezősorozatban idegenben győzte le Németországot, és a múlt héten világszenzációt szolgáltatva 1-0-ra nyert Olaszországban, és már csak egy lépés választja el attól, hogy kivívja a szereplést az idei katari világbajnokságon.

A válogatott kulcsfigurája Enisz Bardi, az alacsony termetű középpályás 2014 és 2017 között Újpesten futballozott, azóta a spanyol első osztályú Levantét erősíti, szerzett már gólt a Barcelona és a Real Madrid ellen, korábban kereste az angol Arsenal, de a kilencmillió euróra taksált játékos maradt a La Ligában. Bardi főszereplő volt Palermóban a múlt heti vb-selejtezőn. Néhány nappal az északmacedón nemzeti csoda után is meghatottan nyilatkozott a nem mindennapi haditettről. 

Életemben másodszor sírtam el magam a pályán, boldog könnyeket hullajtottam Palermóban. Azok után, amin végigmentem, ez tényleg olyan, mintha a mennyországban éreztem volna magam 

– mondta lapunknak a 26 éves labdarúgó. Bardi korábban elkapta a koronavírust, hamis jogosítvánnyal közlekedett, emiatt négy hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott és makacs térdsérüléssel bajlódott. Ezek után maga volt a megdicsőülés a palermói bravúr.

Bardi nem gondolja, hogy a regnáló Európa-bajnok lebecsülte volna a csapatát, ellenben azt érezte, hogy idővel görcsös lett az olasz válogatott játéka. – Ahogy haladt előre a mérkőzés, egyre inkább görcsössé váltak az olaszok. Talán kísértette őket a négy évvel ezelőtti emlék. Az előző vb-ről a pótselejtezők miatt maradtak le, és szerintem ez komoly nyomot hagyott a játékosokban – vélekedett a középpályás, aki a megérdemelt ünneplés után immár a Portugália elleni mérkőzésre összpontosít. – Ilyen az élet! Nem tudtuk teljesen kiélvezni a sikert, az egyik sztárcsapat után rögtön egy másik sztárcsapattal találjuk magunkat szemben. Ráadásul ezt a mérkőzést is idegenben játsszuk. Bevallom, nehezebb meccsre számítok, mint az olaszok ellen. Tisztességesen felkészültünk, a pályán kiderül, sikerült-e megtalálni a Ronaldóval felálló portugálok sebezhető pontjait. Azon vagyunk, hogy olyan csoda történjen velünk, amilyenről korábban még csak álmodni sem mertünk – mondta a játékos.

Majd viccesen hozzátette, hogy a magyar első osztályból is el lehet jutni a magasabb szintre. A statisztika őt igazolja: a palermói hősök közül Visar Musliu, Kire Risztevszki, Boban Nikolov és Enisz Bardi játszott az NB I-ben, Bojan Miovszki, az MTK cserejátékosa pedig gólpasszt adott az olaszok ellen. – Ha jól belegondolok, érdemes lenne őt megkérdezni arról, vajon miért nem játszik rendszeresen az MTK kezdőcsapatában – adott praktikus tanácsot a macedón labdarúgó.

Borítókép: Enisz Bardi Palermóban a macedónok karmestere volt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.