Budapestet csodálhatja az egész világ

A pénteki nyitány után szombaton a budapesti időfutammal folytatódik a Giro d’Italia. A kerékpárosok egyenként tekernek a Hősök teréről a budai Várba. A sort a rózsaszín trikós Mathieu van der Poel zárja.

Magyar Nemzet
2022. 05. 07. 7:23
Giro d'Italia Budapest
Giro d'Italia Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken elkezdődött a Giro d’Italia, amelynek első három szakaszát idén Magyarországon rendezik. Az első nap után a holland Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix) vezet, ő viselheti a rózsaszín trikót a szombati időfutamon.

– Tudtam, hogy a helyezkedés lesz a szakasz kulcsa. Néhányszor kissé bezártak az emelkedőn, és sok energiát kellett használnom, hogy előre törjek, de éppen elég volt a győzelemhez. Nagyon örülök, hogy a sárga után a rózsaszín trikót is felvehetem – mondta a huszonhét éves Van der Poel, aki tavaly hat szakaszon át vezette a Tour de France összetettjét.

A hollandot eleve a szakasz esélyesének tartották, és ezt a várakozást alá is támasztotta a jó teljesítményével, az eredményhirdetésen viszont kis híján arcon lőtte magát a pezsgősdugóval. Bizarr lett volna, ha ilyen incidens miatt kell feladnia a versenyt.

Rózsaszín trikósként Mathieu van der Poel utolsóként, 16.55-kor vághat neki a szombati, 9,2 km-es időfutamnak, amely ugyanúgy a Hősök teréről indul, mint a pénteki nyitószakasz.

A szakaszt az összetett utolsó helyén álló Harm Vanhoucke (Lotto–Soudal) kezdi meg 14.00-kor. A magyar versenyzők közül Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) 14.09-kor, Fetter Erik (Eolo–Kometa) a magyar bajnoki trikóban 15.04-kor, míg (Groupama–FDJ) 16.27-kor vág neki a távnak.

A Giro második szakaszán a versenyzők az Andrássy úton indulnak a városközpont irányába, majd jobbra kanyarodnak az Izabella utcába, amelynek végén áthaladnak a vasúti síneken átívelő Ferdinánd hídon. Onnan lehajtva balra a Váci útra fordulnak, majd a Bajcsy-Zsilinszky útról jobbra az Alkotmány utcába kanyarodnak. Még mielőtt a Parlamenthez érnének, balra fordulnak a Honvéd utcába, majd jobbra a Báthory utcába, aztán áthajtanak a Vértanúk terén, hogy aztán a Garibaldi utcáról ráhajtsanak az Id. Antall József rakpartra. A kerékpárosok észak felé haladva a Jászai Mari térnél tekernek a Margit hídra, amelyen átmennek Budára.

Ott a Bem rakparton folytatódik az útvonal déli irányba, egészen a Szilágyi Dezső térig, ahol egy jobb, aztán egy bal kanyarral a Fő utcán halad tovább a pálya. Az emelkedő aztán jobbra a Ponty utcába fordulva kezdődik, majd balra kanyarodva következik a legmeredekebb – 14 százalékos – rész a macskaköves Szalag utcán, amelynek végén jobb kanyarral fordulnak rá a budai Várba vezető Hunyadi János útra. A Dísz térnél még egy utolsó jobb kanyar vár a versenyzőkre, akik a Tárnok utcán jutnak el a Szentháromság téren lévő célba.

A szakasz miatt szinte egész nap útlezárásokra kell számítani a városban.

 

Borítókép: Pénteken együtt tekert a mezőny Budapesten, szombaton egyesével teljesítik a távot a kerékpárosok (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.