A wimbledoni főnök szerint a mezőny önmagáért beszél

Hétfőn kezdődik az év harmadik Grand Slam-tornája. Wimbledonban idén nem lehet ranglistapontokat szerezni, bár Sally Bolton, a szervezőtestület igazgatója még reménykedik benne, hogy az ATP és a WTA az utolsó pillanatban meggondolja magát.

Magyar Nemzet
2022. 06. 25. 17:49
Wimbledon tenisz oroszok kitiltása
TENNIS-GBR-WIMBLEDON Fotó: AELTC/BEN QUEENBOROUGH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába okozott nagy felzúdulást Wimbledon döntése, a szervező AELTC igazgatója, Sally Bolton kitart amellett, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt ki kellett tiltaniuk az idei tornáról az orosz és a fehérorosz teniszezőket.

A teniszvilágban a legtöbben inkább az ellentétes álláspontra helyezkedtek, igaz, az ATP és a WTA válaszlépése sem aratott osztatlan sikert a játékosok körében, akik nem szerezhetnek ranglistapontot az idei wimbledoni versenyen.

– Az idei bajnokságra nézve ez volt az egyetlen járható út. Az ATP és a WTA büntetése aránytalanul súlyos, de folyamatosan kapcsolatban állunk velük, és bízunk benne, hogy a rajtig változtatnak az álláspontjukon – fogalmazott Bolton, bár utóbbi reménye csalfának tűnik.

A pontok hiánya miatt többen tartottak attól, hogy a megszokottnál gyengébb lesz a mezőny Wimbledonban. A részvételét végül Achilles-ín-sérülés miatt lemondó Oszaka Naomi bemutatótornának nevezte a versenyt, végül azonban a döntéssel pórul járó teniszezők – köztük Fucsovics Márton – is beneveztek.

A mezőny önmagáért beszél, egyértelmű, hogy idén is méltó az esemény a hírnevéhez – hangsúlyozta Bolton.

Tény, a hiányzókat elnézve egyértelmű, hogy a szervezők döntése jobban gyengítette a mezőnyt, mint az ATP és a WTA válasza. A kitiltás miatt hiányzik a férfi világelső, Danyiil Medvegyev, további két top 10-es (Andrej Rubljov, Arina Szabalenka) játékos, összesen pedig tizenhat olyan teniszező, aki a ranglista alapján alanyi jogon főtáblás lett volna.

Más nemzetiségű játékosok esetében szintén tizenhat a hiányzók száma, ám köztük szerepel Roger Federer, aki már az év elején valószínűtlennek gondolta indulását térdműtétjei után, a Roland Garroson megsérült Alexander Zverev, a gyermeket váró Elina Szvitolina és a sorsolás után visszalépő Madison Keys is.

Az egyetlen játékos, aki távolmaradásának okaként hivatkozott a pontok hiányára, a 2014-es döntős Eugenie Bouchard volt, aki a visszalépések és a védett ranglista kombinációjaként kerülhetett volna főtáblára, de mivel utóbbi lehetőséggel csak korlátozott számban élhet, nem akart egyet felhasználni olyan tornán, ahol nem tud pontokat gyűjteni.

Borítókép: Alighanem idén is nagy érdeklődés övezi a wimbledoni tornát (Fotó: AELTC/Ben Queenborough)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.