Milák Kristóf a világcsúcsa után: Én sem turkálok más pénztárcájában

Milák Kristóf szenzációs úszással, a saját világrekordját megdöntve lett újra világbajnok 200 méteres pillangóúszásban kedden a Duna Arénában a budapesti vizes vb-n. 1:50,34 az új csúcs, de Milák egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy egy nap lemegy 1:49-re, hogy aztán az ő rekordja ne tíz évig éljen, mint a nagy előd Michael Phelpsé, hanem akár húsz évig.

2022. 06. 21. 21:50
MILÁK Kristóf
Vizes vb 2022 - Úszás - Milák Kristóf világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig állt a lábán miután világszenzációt keltve megjavította a 2019-es vb-n úszott világrekordját 200 pillangón. Olyannyira elfáradt, hogy a sajtótájékoztatót későbbi időpontra kellett halasztani, de ezúttal bármeddig várt volna rá az újságírósereg.

– Már ideje volt annak, hogy meg tudjam javítani a saját rekordomat – kezdte Milák Kristóf az értékelését, majd arra utalt, hogy a tavalyi tokiói olimpián megszerzett bajnoki címe után Virth Balázs vette át a felkészítését Selmeci Attilától. – Nem gondoltam volna, hogy egy friss edzőváltás után ilyen hamar sikerülhet a rekorddöntés. Természetesen a hazai közönség sokat segített az utolsó hatvan méteren abban, hogy ezt az elképesztő időt elértem.

Immáron minden idők öt legjobb eredménye Milák nevéhez fűződik 200 pillangón, és továbbra is ő az egyetlen, akinek van 1:50-nel kezdődő ideje – a 2019-es vb-n 1:50,73-mal lett világbajnok, ezen faragott most további 39 századot. 

Az igazán félelmetes, hogy 1:51-es ideje is csak a már visszavonult Michael Phelpsnek van rajta kívül, az amerikai legenda ezzel tíz évig tartotta a világcsúcsot.

Az 1:49 sem elképzelhetetlen

– Nekem az 1:50-es idő sem nagyon fordult meg a fejemben a középdöntő után, az 1:51-et éreztem magamban biztosan – ismerte el Milák, aki tehát nem készült rekorddöntésre. – Mindenki mondogatja nekem, hogy az 1:49 így meg úgy. Rajta vagyok a dolgon, idő kell hozzá, szeretném én is minél hamarabb elérni ezt az időt, hogy aztán remélhetőleg az én csúcsom ne tíz évig álljon majd, hanem talán húsz évig.

MILÁK Kristóf
Milák Kristóf a sajtótájékoztatón. Fotó: Kovács Anikó

Milák arra alapozza, hogy a mostani 1:50,34-nél is van számára jobb, hogy bármilyen meglepő, szakmailag szerinte nem úszott jól:

A videóelemzések még hátravannak, de az biztos, hogy erősebben kezdtem, mint bármikor máskor, így a maradék három ötvenen már csak robotoltam. Szigorúan szakmai szemmel ez nem volt egy okos úszás, de így is sikerült ilyen jó időt úszni. Ha érettebb leszek, és nem hagyom, hogy ennyire magával ragadjon a közönség, akkor remélhetőleg még ezen is lehet javítani.

Miláknak még egy egyéni száma van hátra, a 100 pillangó, amelyen a tavalyi olimpián nagy csatában kikapott a szám világcsúcstartójától, Caeleb Dresseltől, akivel a 2017-es budapesti vb-n is úgy értek célba, hogy az amerikaié volt az arany, a magyaré az ezüst. A várva várt visszavágó elmaradhat, ugyanis Dressel kedden váratlanul, egészségügyi okok miatt visszalépett a 100 gyorstól.

Nem számít Caeleb Dressel

– Én is csak nemrég értesültem erről, és nem tudom, milyen ok állhat e mögött – mondta el Milák. – Ha van Dressel, ha nincs, én ugyanúgy oda fogok állni, és mindent meg fogok tenni egy aranyért vagy ezüstért vagy, ha nagy szavakkal dobálózunk, egy újabb világcsúcsért. Engem az ő hiánya nem befolyásol, persze örülnék neki, ha ismét házhoz jönne Budapesten a legnagyobb ellenfél. Meglátjuk, hogy mi történik.

Milák a világcsúcsával egy ötvenezer dolláros csekket is beválthat, ennyi jár ugyanis a vb-n a rekorddöntésért. Az erre vonatkozó kérdésre érzékenyen válaszolt a 22 éves klasszis.

– Nagyon érzékeny téma Magyarországon, de úgy gondolom, máshol is a pénzkérdés – vezette fel Milák. – Én sem szeretek erről beszélni, és nem turkálok más zsebében. Ha van, van, ha nincs, nincs, pénzből élünk, de engem sosem a pénz, hanem mindig is az idő hajszolása fog éltetni.

Tiszta beszéd.

Borítókép: Milák Kristóf világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.