Kapás Boglárka és Kós Hubert is nagyszerű úszással döntős

Mindössze két hónappal azután, hogy a deréksérülése miatt még a visszavonulását is fontolgatta, Kapás Boglárka bejutott a 200 méteres pillangóúszás döntőjébe a budapesti vizes vb-n. A titkos éremesélyesnek tartott Kós Hubert az ötödik legjobb idővel lett finalista 200 vegyesen, Németh Nándor viszont szétúszásra kényszerült 100 gyorson, amit megnyert, így ő is ott lesz a szerdai fináléban.

2022. 06. 21. 20:12
KÓS Hubert
Budapest, 2022. június 21. Kós Hubert a férfi 200 méteres vegyesúszás elõfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dübörgött a Duna Arénában a nyár legnagyobb hazai popslágere, a Valmar dala, amelynek refrénje befészkeli magát az ember fülébe: „Azt mondom: Úrrristeen! Ki ez a lá-áány? Ki ez a lá-áány?”

A 200 pillangó elődöntője után is fel lehetett tenni a kérdést: úristen, ki ez a lány? Nos,

Nem is olyan régen, szinte napra pontosan két hónappal ezelőtt még nagyon el volt keseredve a női 200 pillangó világbajnoki címvédője. Olyannyira, hogy Kapás Boglárka akkor arról beszélt lapunknak, hogy a makacs, elhúzódó deréksérülése miatt a visszavonulás is megfordult a fejében.

A pillangóúszás mozdulatsorában kulcsszerepe van a deréknak. Áprilisban Kapás arról beszélt, hogy teljesen szétesett a technikája, s bár csak két hónap volt hátra a hazai vb-ig, mégis nagyon távolinak tűnt számára – az is kétséges volt, hogy egyáltalán elvállalja a fő számát, amelyet például az ob-n pontosan a sérülése miatt nem is úszott.

KAPÁS Boglárka
Kapás Boglárka. Fotó: Kovács Tamás

Ha mindezt nem tudnánk, kedden nem is sejtettük volna a Duna Arénában, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdenie: 

Kapás Boglárka remek, 2:07,89-es úszással a futamában a harmadik helyet megszerezve, összesítésben a nyolcadik helyen bejutott a 200 pillangó szerdai döntőjébe.

Elsősorban nem a helyezést kell nézni, hanem az időt: mindössze 1,3 másodperccel volt lassabb, mint tavaly a tokiói olimpián, amelyen csúcsformában alig maradt le az éremről a negyedik helyen.

– Erősebb a mezőny, mint hittem. Ha valaki azt mondja, ennyit úszok, arról azt gondolom, hogy az ötödik-hatodik helyen döntős vagyok vele – ismerte el Kapás a vegyes zónában. – Most nagyon tudok örülni az időnek és a döntőnek is.

Ott volt a 200 pillangó mezőnyében is, aki öt éve, az előző budapesti vb-n bronzérmes volt ebben a számban, tavaly a tokiói olimpián viszont kisebb földindulást okozott azzal, hogy előre sejthetően visszalépett, s ezzel lényegében feleslegesen megfosztott egy magyart (nevezetesen Jakabos Zsuzsannát) az indulástól.

A hazai vb-n ezt nem lépte meg a háromszoros olimpiai bajnok, vállalta a harcot, ami most összesítésben a 13. helyre volt elég, s nem jutott be vele a fináléba.

halad a cél felé

Titkos éremesélyesnek számít Kós Hubert 200 vegyesen. A tokiói olimpiát tavaly még elizgulta, egy évvel érettebben viszont már magabiztosan halad a célja felé a 19 éves tehetség. Kós 1:57,23-mal az ötödik helyen jutott be a szerdai döntőbe. Érdemes megjegyezni, hogy a legjobb időt a francia Léon Marchand úszta (1:55,75), aki a 400 vegyesen már nyert, most pedig nem sokkal korábban még a 200 pillangó döntőjében lett második mögött.

A férfiak között száz gyorson is két magyar szállt harcba a döntőbe jutásért. Egymás mellett úsztak, Németh Nándor a hatos, Szabó Szebasztián a hetes pályán. Az utóbbi kezdett jobban, féltávnál a harmadik helyen állt, Németh szorosan követte a negyedikként.

Németh Nándor szétúszásra kényszerült

A második ötvenen, ahogy arra számítani lehetett, fordult a kocka: Németh nagyot hajrázott, és a délelőtt kitűzött célját teljesítve 48 másodpercen belüli időt úszott (47,96), amivel a futam második helyén végzett. Németh azt jósolta, hogy egy ilyen eredménnyel meglehet a döntő, de azért még egyszer úsznia kellett, összesítésben ugyanis holtversenyben a nyolcadik lett az olasz Lorenzo Zazzerivel. A szétúszásban Németh rátett még egy lapáttal, 47,69-re javított, s 35 századdal megelőzte Zazzerit.

Szabó végül ötödik lett a futamában, összesítésben pedig a 12. helyen kiesett, de nem lehet csalódott a 48,19-es idejével, hiszen javított a délelőtthöz képest, s ahogy akkor elmondta, erre a számra elsősorban a jövőben helyez majd nagyobb hangsúlyt. A románok 17 éves csillaga, David Popovici, aki hétfőn junior világcsúccsal szerzett aranyérmet 200 gyorson, most már az elődöntőben megismételte ezt a bravúrt, új korosztályos világrekordot felállítva, az első helyen jutott a döntőbe. S ezzel aranyesélyessé is előlépett.

visszalépett

Ugyanis a 100 gyors számunkra is fontos érdekessége volt, hogy címvédőként az amerikai Caeleb Dressel egészségügyi okok miatt visszalépett, s az is kérdéses, hogy láthatjuk-e még a vb-n. Az egész világ az ő összecsapását várja Milákkal 100 pillangón, ami emiatt lehet, hogy meghiúsul. Erre mondhatjuk, az egyik szemünk sír, ha elmarad a nagy csata, a másik viszont nevet, mert ez Miláknak újabb aranyat jelenthet majd.

Szerda este Kapás Boglárka a 200 pillangó, Németh Nándor a 100 gyors, Kós Hubert a 200 vegyes döntőjében úszik, és akár a 4×200 méteres női gyorsváltó is finalista lehet, ha délelőtt sikerrel veszi a selejtezőt.

Vizes vb, úszás, keddi bajnokok és magyar helyezettek:
Nők: 200 gyors: 1. Yang Junxuan (kínai, 1:54,92)
Férfiak: 800 gyors: 1. Bobby Finke (amerikai, 7:39,36); 200 pillangó: 1. Milák Kristóf (1:50,34 – világrekord) , 6. (1:55,20); 50 mell: 1. Bernhard Reitshammer (osztrák, 26,94)
Váltók: 4×100 mix vegyesváltó: 1. Egyesült Államok (3:38,79)

Keddi elődöntők magyar helyezettjei (vastaggal szedve a szerdai döntőbe jutók):
Nők: 200 pillangó: 8. Kapás Boglárka (2:07,89), 13. Hosszú Katinka (2:10,64)
Férfiak: 100 gyors: Németh Nándor (47,96), 12. Szabó Szebasztián (48,19); 200 vegyes: 5. Kós Hubert (1:57,23), 15. Török Dominik (2:00,71)

Borítókép: Kós Hubert a 200 vegyes elődöntőjében a Duna Arénában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.