Milák Kristóf világcsúccsal világbajnok a Duna Arénában!

Megvan a hazai vizes vb első magyar győzelme: Milák Kristóf a papírformát valóra váltva nagy fölénnyel, ráadásként a saját világcsúcsát megdöntve védte meg a világbajnoki címét 200 méteres pillangóúszásban. Kenderesi Tamás a hatodik helyen végzett.

2022. 06. 21. 19:05
MILÁK Kristóf
Vizes vb 2022 - Úszás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromnegyed órával a keddi úszódöntők 18 órás kezdése előtt kígyóztak a sorok a Duna Aréna előtt a beléptetésnél. A vb korábbi három napjának fináléira is érkeztek nézők szép számmal, de érezni lehetett, hogy ez most valami más. Valami nagy dolog van készülőben. 

Valami, amiről gondoskodik majd.

Várni kellett a 200 pillangó rajtja előtt, mert a magyar győzelemre kiéhezett közönség őrjöngött a lelátókon. Zengett a „ria-ria, Hungária!” az uszodában, aztán hirtelen beállt a csend. Egy-két másodpercig tartott csupán, de mintha megállt volna az idő. Harapni lehetett a feszültséget.

Milák Kristóf hétfőn azt mondta, az elődöntőben olyan időt úszott (1:52,39 – 1,6 másodperccel jobbat a másodiknál), ami megnyugvást adott számára. Ő lehetett az egyetlen ember, aki nem izgult azokban a néma pillanatokban a telt házas Duna Arénában. 

De ki tudja, talán egy kicsit ő is? 

A csendbe élesen belehasító dudaszó után mindössze 0,71 másodperces reakcióidővel ugrott a vízbe, ami holtversenyben a legrosszabb volt, de ötven méter után már vezette a mezőnyt.

Száznál Milák csaknem egy másodperccel világcsúcsrészidőn belül jött, 150-nél már 1,06 másodperccel verte a saját rekordját. 

A vége 1:50,34 lett, azaz új világcsúcs. Milák 39 századdal megjavította a 2019-es vb-n úszott rekordját.

A magyar klasszis mögött másfél testhossz és több mint három másodperc lemaradással a 400 vegyes francia győztese, Léon Marchand csapott be a célba a második helyen, aki a legendás Michael Phelps volt edzője, Bob Bowman új tanítványa. Egy nap talán ő lehet Milák igazi ellenfele.

Egyelőre azonban, ahogy azt ő is megmondta, Milák Kristóf saját magával versenyez és az új világcsúccsal saját magát is legyőzte. Ezzel megszerezte Magyarország első aranyérmét (s egyáltalán dobogós helyezését) a budapesti vizes vb-n, s megvédte a 2019-ben, Dél-Koreában megszerzett világbajnoki címét.

Az egyetlen kissé szomorkás magyar Kenderesi lehetett az arénában, aki a tavalyi tokiói olimpiához hasonlóan ezúttal is lemaradt a dobogóról, s a hatodik helyen csapott a célba.

Vizes vb, úszás, férfi 200 pillangó, döntő: 1. Milák Kristóf (1:50,34), 2. Léon Marchand (francia, 1:53,37), 3. Honda Tomoru (japán, 1:53,61)... 6. (1:55,20).

Borítókép: Milák Kristóf a budapesti vizes vb-n a Duna Arénában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.