időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Djokovics egy ideig biztosan nem nyer Grand Slam-tornát

Szilágyi László
2022.07.11. 07:20 2022.07.11. 08:40
Djokovics egy ideig biztosan nem nyer Grand Slam-tornát

A wimbledoni győzelemig vezető úton zsinórban három mérkőzést is szetthátrányból megfordító, 21-szeres Grand Slam-bajnok Novak Djokovics tegnap a nyolcadik házassági évfordulóját ünnepelte a feleségével. A 35 éves szerb világsztár kemény hónapok elé néz: a jelenlegi amerikai szabályozás alapján oltatlan állampolgárként nem utazhat be New Yorkba, így nem indulhat az augusztus végén kezdődő US Openen. A jövő év első Grand Slam-versenyének helyszíne Melbourne. Djokovics erről nem őriz kellemes emlékeket…

Továbbra is illúzió az őrségváltás a férfiteniszben. Roger Federer lassan egy éve sérült, de a nagy hármas másik két tagja derekasan állja a sarat: a legutóbbi három Grand Slam-tornából kettőt a 36 éves Rafael Nadal, a legutóbbit pedig a nála egy évvel fiatalabb szerb, Novak Djokovics nyerte meg. 

A fiatalok áttörése nem aktuális, s ha egy kicsit visszaforgatjuk az idő kerekét, láthatjuk, hogy a legutóbbi 22 Grand Slam-versenyből húszat a Federer, Nadal, Djokovics trió valamelyik tagja nyert meg. Dominic Thiem és Danyiil Medvegyev követelt magának helyet az öregek között: az osztrák 2020-ban, az orosz tavaly diadalmaskodott a US Openen. 


Az idei wimbledoni döntőben legyőzött Kyrgios még a döntő előtt nyilvánvalóvá tette a véleményét: soha senki sem fog annyi GS-trófeát megnyerni, mint a nagy hármas. Nadal a csúcstartó 22 győzelemmel, Djokovics a legutóbbi sikerével 21-nél jár, Federer „leragadt” húsznál. 
Medvegyev az aktuális világelső, az orosz még csak 24 éves, és ha nem a világpolitika áldozata, akkor megszorongathatta volna Djokovicsot vagy akár Nadalt. De erre az orosz–ukrán háború miatt nem volt lehetősége.
Másoknak igen, de az új generáció felfedezettjei egyelőre komoly versenyeken nem tudják tartósan megnehezíteni a nagyok dolgát.
Alexander Zverev tavaly az olimpia elődöntőjében legyőzte Novak Djokovicsot, de Grand Slam-tornán ez még nem sikerült neki. Carlos Alcaraz már legyőzte Nadalt és Djokovicsot, de GS-versenyen még nem bizonyított ellenük. A sor hosszan folytatható Sebastian Kordától Felix Auger Aliassime-en át egészen Denis Shapovalovig, a beharangozott tehetségeknek egyelőre felvillanásaik vannak, nem tudják nyugdíjazni az öregeket.

Federer aligha nyer már Grand Slam-tornát:

Fotó: AFP

A következő Grand Slam-tornákon azonban változik a helyzet. Roger Federer ugyan mindig hangsúlyozza, hogy esze ágában sincs még abbahagyni, és kizártnak tartja, hogy a Hubert Hurkacz elleni tavalyi, 6:0-s szettel végződő wimbledoni negyeddöntő volt az utolsó mérkőzése, de nehéz elképzelni, hogy visszaküzdi magát az elitbe. 
Rafael Nadal maga mondta a wimbledoni visszalépését bejelentő sajtótájékoztatón, hogy bizony eszébe jut a visszavonulás gondolata. A hasfalhúzódás és a kihagyás lehet, hogy újabb őszinte kérdésekre készteti a spanyol Grand Slam-rekordert. 

Nadal egyre gyakrabban pedzegeti a visszavonulását:

Fotó: AFP


Novak Djokovics előtt szabad lenne az út, hogy előbb utolérje, majd a kedvenc versenyén, Melbourne-ben meg is előzze a 21-szeres GS-bajnok pályatársát. Éppen ott vehetné át a vezetést az örökranglistán, ahol korábban már nyolcszor diadalmaskodott. De jelen állás szerint az sem biztos, hogy beléphet az Egyesült Államok területére, márpedig csak abban az esetben indulhatna a US Openen, ha tudja igazolni a koronavírus elleni védettségét. Djokovics oltatlan, így aligha állhat rajthoz Flushing Meadowban. A melbourne-i Australian Openről nem is beszélve. 
Nem kizárt, hogy legalább egy évet kell várnia, amíg újra a magasba emelhet egy Grand Slam-trófeát. Ha nincs a koronavírus-járvány, talán már átvette volna a vezetést Rafael Nadaltól, így azonban szó sincs erről.

A wimbledoni úton három egymást követő mérkőzését, a Jannik Sinner elleni negyeddöntőt, a Cameron Norrie elleni elődöntőt, majd a Nick Kyrgios elleni döntőt is szetthátrányból megfordító klasszisnak várnia kell az újabb trófeára. És a komolyan vehető trónkövetelőkre.

Borítókép: Djokovics az ellenfelekkel elbánik, az egészségügyi szabályokkal már nehezebben boldogul (Fotó: AFP) 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.