Djokovics az úr Wimbledonban, Kyrgios megint elfáradt idegileg

Novak Djokovics utolérte Pete Samprast, és már csak egy győzelemre van a 21-szeres bajnok Rafael Nadaltól. A 36 éves szerb négy szettben, 4:6, 6:3, 6:4, 7:6-ra győzte le a wimbledoni döntőben az idegei felett nehezen uralkodó ausztrál Nick Kyrgiost.

Magyar Nemzet
2022. 07. 10. 18:09
KYRGIOS, Nick; DJOKOVIC, Novak
Wimbledon, 2022. július 10. A szerb Novak Djokovic az ausztrál Nick Kyrgios ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének döntõjében 2022. július 10-én. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A wimbledoni döntőben a 27 éves Nick Kyrgios volt a nála kilenc évvel idősebb, címvédő Novak Djokovics kihívója. A két játékos egy-két konfliktussal terhelt viszonya a döntőre némileg megváltozott. 

2017-ben kétszer is játszott egymás ellen a döntő két szereplője, mindkétszer Kyrgios nyert. A pályán azóta nem találkozott, ellenben üzengetett egymásnak a két játékos. Kyrgios élesen kritizálta Djokovicsot a balsikerű Adria Tour miatt, megjegyezte, hogy a szerb kettejük mérlege miatt nem lehet a legjobb teniszező, tavaly pedig kifejtette, hogy szerinte kölcsönösen nem kedvelik egymást. A diplomatikusabb, de azért szintén karakán Djokovics ellenben úgy vélte, Kyrgios kritikája a pályán kívüli viselkedése miatt hiteltelen.

Kettejük kapcsolata az idei Australian Open alatt vett váratlan fordulatot. Kyrgios volt a legnevesebb játékos, aki határozottan kiállt a meghurcolt Djokovics mellett, saját hazáját pedig hálátlannak nevezte, amiért a 2020-as bozóttüzek idején kapott rengeteg támogatás ellenére megalázta a szerb klasszist.


Djokovics hálás volt a gesztusért, mostanra pedig már oda jutott a két játékos, hogy egymás elleni wimbledoni döntőjük előestéjén viccelődtek az Instagramon. Úgy tűnik, mindenképp együtt vacsoráznak a finálé után, a győztes állja a cechet.


A 32 Grand Slam-düntőjére készült a szerb, kettővel felzárkózva a legendás Chris Evert mögé. A 36 éves Djokovics a sorozatban 38. megnyert wimbledoni meccsére készült. Nick Kyrgios lehetett 2002 óta az első Lleyton Hewitt után, összességében az ötödik ausztrál, aki megnyerte a wimbledoni teniszbajnokságot.

Az ausztrál a világranglista 40. helyén áll, Marcos Baghdatis 2006-os Australian Open-döntője óta nem volt ennyire hátul rangsorolt döntős Grand Slam-tornán.

A sorsoláson Kyrgios a fogadást választotta. Meglepetés volt a világ egyik, ha nem a legjobb adogatójától. Djokovics fegyelmezetten, Kyrgios különösebb teher nélkül, lazán kezdte a meccset. Az ausztrál előrukkolt egy alsó szervával, bemutatott láb közötti ütést, és bámulatosan rövidített. 2:2-nél elvette Djokovics szerváját, majd hozta a sajátját. És ez a brékelőny elvileg ki kellett volna hogy tartson a szett végéig. 
A folytatásban fogadóként inkább szórakozott az ausztrál, halmozta a láb közeli, a flegma ütéseket, nem ambicionált a „konvencionális” ütésfajtákat. A szerváihoz pedig a meccs ezen szakaszában hozzá sem tudott szagolni a 20-szoros Grand Slam-győztes. Pillanatok alatt véget értek az adogatójáték, ennek az elsődleges oka az volt, hogy a bombaszervák után nem alakult ki érdemi labdamenet. 

Kyrgios remekül kezdte élete első GS-döntőjét:

KYRGIOS, Nick; DJOKOVIC, Novak
Fotó: Neil Hall


5:4-nél Kyrgios az első szettért adogatott. 30-0-ig nem volt problémája, utána elkezdett izgulni, végül két kiváló adogatás húzta ki a csávából, és 31 perc alatt 7 ászt ütve megnyerte élete első Grand Slam-döntőjében az első szettet.

Djokovics tavaly is elbukta az első szettet a döntőben Matteo Berrettini ellen, majd onnan fordított. 

Az első szett statisztikája.

A folytatásra nagyon feljavult a címvédő: 2:1-nél semmire vette el Kyrgios szerváját, zsinórban nyolc labdamenetet nyerve ágyazott meg az egyenlítésének, illetve a 3:1-es, majd 4:1-es vezetésének. A hosszabb meneteket nagy többségben a szerb nyerte, Kyrgios néha elengedte a kezét, de ez csak apró örömöt, felvillanó reményt jelentett. Kezdett felülkerekedni Djokovics, és ezt Kyrgios nem hagyta szó nélkül. Szó szerint: az ausztrál szokása szerint kibeszélte magából a feszültséget. 30-ig, 40-ig eljutott fogadóként, 5:2-ig mindkét játékos 7-7 labdamenetet nyert meg, mégis Djokovics dominált az eredmény alapján.  1 óra 4 perc játék után Djokovics a második játszma megnyeréséért adogatott. 0-30-as előnyt alakított ki, sőt egy újabb labda után Kyrgios visszakéredzkedhetett a játszmába. Az első két bréklabdát nem tudta kihasználni, és a harmadikat sem. Jött egy újabb, a negyedik, ez sem jött össze. Djokovics jutott játszmalabdához négy bréklabdát követően, és ezt azonnal ki is használta. Kiegyenlített, 6:3-ra nyerte a második szettet. 

A második szett statisztikája.

A harmadik szettre feljavult Djokovics fogadóként, Kyrgios első szervái elkalandoztak. Hiába ütött addig 15 ászt, de a két kettős hibája mellett nem lehetett biztonságban. Aztán újra az adogatásai húzták ki a slamasztikából 1:1-nél. 2:2-nél nem csak a lendülete fogyott el, úgy tűnt, az idegrendszere is nehezen tűri a megpróbáltatásokat. Aztán két ásszal lezárt egy maratoni game-et, miközben folyamatosan – olykor jogosan – reklamált a bekiabáló nézők miatt a mérkőzésvezetőnél. Csak idő kérdése volt, hogy a mentálisan sokkal stabilabb Novak Djokovics mikor kerekedik az ellenfele fölé.

4:4-nél Kyrgios szervajátékánál jött el a holtpont: 40-0-ről Djokovics feljött egyenlőre, majd egy kettős hibával már nála volt az előny, sőt, az első bréklabdáját azonnal kihasználta. A szerb szerválhatott a játszmáért, és ugyan felkapaszkodott Kyrgios 30-30-ra, a játék utolsó két pontját a szerb nyerte, és ezzel 6:4-re húzta be a harmadik szettet. 

Robogott a 21. Grand Slam-győzelme felé Novak Djokovics:

KYRGIOS, Nick; DJOKOVIC, Novak
Fotó: Tolga Akmen

A harmadik szett statisztikája. 

A negyedik szettre Djokovics mentális fölénye állandósult; csoda kellett volna ahhoz, hogy változzon a forgatókönyv. Djokovics stabil játéka állandósult, Kyrgios egy-két bombaszervával és nyerő ütéssel maradt meccsben, de mással már nem. Ahogy a harmadik, úgy a negyedik játszmában is idő kérdése volt, mikor jön el a holtpont. Kyrgios többször is megmenekült. Pedig lett volna lehetősége kiharcolni a döntő szettet: 6:5-ös vezetésénél Djokovics a meccsben maradásért szervált, 30-30 volt az állás. Djokovivcs kénytelen volt második szervát ütni, de ezt az égbe bombázta Kyrgios, majd a következő labdánál esélye sem volt. Tie break döntött a negyedik szettről. Kyrgios elveszítette a fonalat, folyamatosan beszélt, reklamált, saját magával sem volt jóban. A tie break egyoldalú játékot hozott, az ausztrál nem volt ellenfél, csak három pontot kapart össze.

Djokovics győzött 4:6, 6:3, 6:4, 7:6-ra. 

Novak Djokovics ezzel beérte Pete Samprast, már neki is hét trófeája van Wimbledonból. A 36 éves szerb 21 Grand Slam-elsőséggel büszkélkedhet, lehagyta Roger Federert, és egy sikerre van Rafael Nadaltól. Jelen állás szerint úgy tűnik, Djokovics az oltatlansága miatt nem állhat rajthoz az év utolsó GS-versenyén, a US Openen. A következőt a jövő év elején Ausztráliában rendezik. Melbourne-ről nem ápol szép emlékeket az oltatlanságát nyíltan vállaló szerb…

Wimbledoni teniszbajnokság, férfi egyes döntő: Djokovics (szerb, 1.)–Kyrgios (ausztrál) 4:6, 6:3, 6:4, 7:6.

 

Borítókép: Novak Djokovics sorozatban negyedszerre diadalmaskodott Wimbledonban (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.