Hiába akarták a vesztét, Djokovics mégis nyert Wimbledonban

A vártnál talán szorosabb küzdelemben, 6:7, 6:4, 6:4, 6:3-ra, de Novak Djokovics legyőzte Matteo Berrettinit a wimbledoni teniszbajnokság döntőjében. Így egyrészt hatodszor nyert a füves pályás szentélyben, másrészt huszadszor diadalmaskodott Grand Slam-tornán, amivel az örökrangsor élén befogta Roger Federert és Rafael Nadalt. Harmadrészt az idei US Open megnyerésével nem csupán lehagyhatja a kortársait, hanem megcsinálhatja a teniszezők körében tisztelt Grand Slamet, hiszen idén győzött az Australian Openen és a Roland Garroson is. S mivel a szerb világelső nem hogy a 39 éves Federernél, de egy évvel a 35 esztendős Nadalnál is fiatalabb, az idő neki dolgozik – már amennyiben képes állni az egyre többen és fenyegetőbben felfelé kapaszkodó trónkövetelő fiatalok ostromát.

N. M.
2021. 07. 11. 18:35
null
Novak Djokovic hatodszor nyert Wimbledonban, huszadszor Grand Slam-tornákon. Befogta Federert és Nadalt Fotó: Adrian DENNIS / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Djokovics idegesen kezdte a mérkőzést. Rögtön az első játékban kétszer is kettős hibát vétett, s ezenfelül is akadtak váratlanul gyenge ütései. Berrettini azonban nála is idegesebb volt. Nem csupán azért, mert a szerb gyenge játékkal is hozta az első game-et, az olasz játékos testbeszéde is arról árulkodott, nehezen barátkozik meg a tudattal, hogy wimbledoni döntőt játszhat.

Aztán kisebb nehézségek árán Berrettini is megnyerte a maga adogatását, Djokovics viszont nehezen melegedett be, a második adogatójátékánál is adott esélyt az ellenfelének 0-30-as kezdéssel. A VIP-páholyban az édesapja és az edzője, a korábbi horvát wimbledoni bajnok (2001) Goran Ivanisevic értetlenül nézett össze. Mintha ez lett volna a jel, Djokovics összekapta magát, s egy csapásra feljavult a játéka.

Bánhatja Berrettini, hogy nem élt a szerb kezdeti bizonytalanságával. Djokovics ugyanis brékelt, elhúzott 3:1-re, majd ment tovább 5:2-ig, s fogadóként szettlabdája volt. Akkor azonban váratlanul megtorpant, Berrettini nem csupán szépített, visszabrékelt, egyenlített, sőt 6:6 után 7-4-re megnyerte a rövidítést és vele a játszmát.

„Matteo, Matteo!” – zúgta folyamatosan a publikum. A váratlan fordulat hátterében az is állhatott, hogy a közönség túlnyomó többsége Berrettininek drukkolt, ami láthatóan sokkolta Djokovicsot. Ám ő attól a világ mentálisan legerősebb játékosa, a világelső, hogy ezt a helyzetet is képes legyen kezelni. A második játszmában két brékkel elhúzott 4:0-ra, s noha az olasz egyet visszavett, 6:4-gyel egyenlített. Majd a harmadik játszmában 1:1-nél ismét elvette az olasz kihívó szervajátékát, s ezzel végiggyalogolt (6:4), azaz a szetteket tekintve már ő vezetett 2-1-re.

A negyedik szettben 3:3-ig fej-fej mellett haladt a két játékos, akkor Djokovics brékelt, s már 5-3-nál fogadóként három meccslabdája volt. A harmadikat megcsinálta, győzött, s történelmi tettet hajtott végre.

Novak Djokovics megcsinálta
Fotó: EPA/NEIL HALL

Novak Djokovics ugyanis huszadszor győzött Grand Slam-torna fináléjában, ezzel az örökrangsor élén befogta Roger Federert és Rafael Nadalt. Federer 39, Nadal 35, Djokovics pedig 34 éves. Az idő nem csak azért dolgozik neki, mert fiatalabb a két riválisánál, hanem mert a nagyobb sérülések, amelyekkel a másik kettő folyamatosan küszködik, őt elkerülték.

Nem áll meg

Djokovics a meccspont után először is felszaladt az édesapjához és Ivanisevichez ünnepelni.

Aztán következett a győzelmi interjú.

– Nem szeretnék itt megállni – felelte Djokovics felvetésre, hogy elhagyhatja-e a másik két legendát. – Tisztelettel kell rájuk gondolnom, ők is hozzájárultak ahhoz, hogy idáig eljutottam. Megértették velem, mit kell tennem. Eleinte rendre kikaptam tőlük, de az elmúlt tíz évben megváltozott a dolog, egyre többször sikerült legyőznöm őket.

Aztán természetesen az ellenfelét is méltatta: – Matteo nagyon jól játszik, keményen üti a labdát, Párizsban is nehezen nyertem ellene.

Majd arról mesélt, mit jelent neki a mostani siker: – A wimbledoni győzelem mindig a legnagyobb álmom volt, különleges itt nyerni. Gyerekként a wimbledoni trófeát próbáltam megépíteni, s most ismét itt van a kezemben. Fantasztikus érzés.

Novak Djokovics hatodszor nyert Wimbledonban, huszadszor Grand Slam-tornákon. Befogta Federert és Nadalt
Fotó: Adrian Dennis/AFP

Persze a fiatalabbakkal is illik számolni. Dominic Thiem, Danyiil Medvegyev, Alexander Zverev és Sztefanosz Cicipasz mellé az idei wimbledoni torna alapján Matteo Berrettini, Denis Shapovalov, sőt Hubert Hurkacz is feliratkozott trónkövetelőnek.

„Gratulálok”

Matteo Berrettini: – Köszönöm a támogatást a szurkolóknak. Novak Djokovics a történelmet írtja, szenzációs játékos, gratulálok neki. Örülök, hogy itt lehettem a döntőben.

Wimbledon, érfi egyes, döntő: Djokovics (szerb, 1.)–Berrettini (olasz, 7.) 6:7 (4-7), 6:4, 6:4, 6:3

A mérkőzés összefoglalója:

A női döntőt szombaton Asleigh Barty nyerte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.