Nadalt feladásra bátorították, de van, aki nem hisz neki

Rafael Nadal Taylor Fritz mellett a hasfalhúzódással is megküzdött Wimbledonban, de bejutott az elődöntőbe. A spanyol teniszező nehézségei különböző reakciókat váltottak ki: apja és nővére feladásra beszélte volna rá, Fabio Fognini szerint Nadal csak színészkedik.

2022. 07. 07. 14:05
NADAL, Rafael
London, 2022. július 6. A spanyol Rafael Nadal az amerikai Taylor Fritz ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntõjében 2022. július 6-án. Fotó: MTI/EPA/Kieran Galvin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rafael Nadal éve a különböző fizikai nehézségek leküzdéséről és a viszontagságok ellenére a nagy győzelmekről szól. A spanyol játékos az Australian Open előtt játékhiánnyal és koronavírussal küzdött, a torna alatt a hőguta és a döntőben a kétszettes hátrány sem állította meg. A Roland Garros előtt bordatörés akadályozta, a párizsi Grand Slam-tornát fájdalomcsillapítókkal és gyulladáscsökkentőkkel játszotta végig, de nyert.

Wimbledon előtt drasztikus kezelésnek vetette alá a lábát, aminek eredményéről pozitívan nyilatkozott, ám a negyeddöntőben úgy tűnt, megállítja a hasfalhúzódás.

Ha a családján múlt volna, feladja a Taylor Fritz elleni mérkőzést.

A spanyol játékos is elismerte, hogy édesapja és nővére ezt kiabálták neki a lelátóról. Nadal viszont rendre hangsúlyozza ugyan, hogy az egészség fontosabb számára, mint bármelyik Grand Slam-trófea, de a feladás koncepciójával nem tud mit kezdeni. Helyette küzd, és ez a küzdelem megint győzelmet ért, noha a sérülése miatt a megszokottnál sokkal – átlagosan nagyjából huszonöt kilométer per órával – lassabb szervákra volt képes.

– Nagyon utálok meccset feladni. Hozzá vagyok szokva, hogy megküzdök a fájdalommal is. Jól alkalmazkodtam a megváltozott körülményekhez, és az alapvonaljátékommal nyertem meg ezt a meccset.

Már néhány napja éreztem, hogy nincs minden rendben, de egyértelműen ez volt a legrosszabb nap. Pedig nagyon élvezem a játékot, úgy érzem, nagyszerűen is megy a tenisz, de most aggódom, hogy ki tudok-e állni az elődöntőre.

Sok mindent ellenőrizni kell, de a döntést nekem kell meghoznom – fogalmazott a spanyol klasszis, aki idén eddig mind a tizenkilenc meccsét megnyerte a Grand Slam-tornákon.

Az utolsó fél mondat mindenképpen sejteti, hogy Rafael Nadal ott lesz a wimbledoni centerpályán pénteken is, hogy idén másodszor is összecsapjon Nick Kyrgiosszal.

Nadal folyamatos drámája és hősies menetelése azonban egyeseknek már túl sok. A Roland Garroson Novak Djokovics jelezte a spanyol elleni veresége után, hogy nem látszik semmiféle probléma riválisa mozgásán. A párizsi Grand Slam-torna után pedig más sportág képviselői is megtalálták Nadalt.

Ezúttal a teniszvilágon belülről kapott éles üzenetet a spanyol. Az olasz botrányhős, Fabio Fognini néhány éve már a pályán is összeszólalkozott Nadallal, mostani sérülésére pedig a következő idézettel reagált az Instagramon:

– Ne higgyetek el mindent, amit olvastok!

Érdekesség, hogy Fognini életében egyetlen alkalommal jutott Grand Slam-tornán a legjobb nyolc közé, s a 2011-es Roland Garroson éppen úgy nyerte meg negyedik körös meccsét, hogy az utolsó játékokban már lépni is alig tudott a labdáért. Az olasz akkor nem állt ki a negyeddöntőjére, hasonló azóta sem történt Grand Slam-torna ilyen kései szakaszában.

Borítókép: Rafael Nadal (Fotó: MTI/EPA/Kieran Galvin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.