Djokovics a problémát, Nadal a megoldást nem látja

A sérülések és a papíron kedvezőtlen körülmények, dacára Rafael Nadal legyőzte – 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (7-4)-re – Novak Djokovicsot a francia nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjében. A spanyol idén még veretlen a Grand Slam-tornákon, mégis egyre többet utal a visszavonulása közelségére.

2022. 06. 01. 7:14
NADAL, Rafael; DJOKOVIC, Novak
Párizs, 2022. május 31. A szerb Novak Djokovic a spanyol Rafael Nadal ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2022. május 31-én. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rafael Nadal tizenötödik Roland Garros-elődöntőjét vívhatja pénteken. Az eddigi tizennégy alkalomból tizenhárom a spanyol végső győzelmével zárult, s idén a negyeddöntőben visszavágott az egyetlen elődöntős vereségéért Novak Djokovicsnak.

Nadal az újabb elképesztő győzelem ellenére ismét arra utalt, hogy nagyon közel lehet a karrierje vége. A pályán hálálkodott a közönségnek a támogatásért, de az interjút készítő korábbi Grand Slam-bajnok, Marion Bartoli kérdésére csak annyit ígért meg, hogy pénteken újra pályára lép a párizsi centerpályán, a következő évekről hallgatott.

Ezt követte a sajtótájékoztató, ahol ismét szóba került Nadal jövője.

Ha nem tudunk megoldást találni a lábfejproblémára, akkor nagyon nehézzé válik számomra a folytatás. Természetesen nem adom fel, de egyelőre nem jártunk sikerrel.

Amíg viszont ott van a pályán Nadal, addig küzdeni fog, ezt bizonyította az Australian Openen is, ahol egyedüli Grand Slam-rekorderré vált, a csúcsot pedig tovább javíthatja a Roland Garroson, amelyet – nem meglepő módon – pályafutása legfontosabb helyszínének nevezett.

Nadalnak a nagy tornákon az elődöntőtől kezdve elképesztő a hatékonysága: a huszonegy GS-trófeát harmincöt elődöntős szereplésből érte el, Novak Djokovics negyvenkétszer, negyvenhatszor jutott a legjobb négy közé Grand Slamen, mégis „csak” húsz-húsz trófeát gyűjtöttek be. 

Nem láttam semmiféle problémát

– mondta a spanyolról Novak Djokovics, s valóban, a négyórás csata során nem látszott meg, hogy Nadal sérüléssel küzd. A szerb azt illetően sem kertelt, hogy miért kapott ki.

– Mindent beleadtam, de játszhattam volna jobban. Büszke vagyok arra, ahogy küzdöttem a pályán, de ma a jobb játékos győzött. Nadal megmutatta, miért nagy bajnok, megérdemelte a sikert.

Djokovics nem gondolja, hogy a körülmények neki kedveztek volna, abban viszont egyetértett Nadallal, hogy ha lesz esti program a jövőben a Roland Garroson, annak hamarabb kellene kezdődnie. A két klasszis összecsapása hajnali egy óra után ért véget, s még sokkal tovább tarthatott volna, ha Djokovics a negyedik játszmában értékesíti az egyik szettlabdáját.

Az elődöntős veresége azt jelenti, hogy Djokovics a tavalyi három Grand Slam-győzelemért járt 6000 pontjából csak 360-at védett meg – Ausztráliában el sem indulhatott, Wimbledonban pedig nem osztanak pontokat idén. A szerb júniusban újra elveszíti a világelsőséget, már csak az a kérdés, hogy ki veszi át a helyét. Danyiil Medvegyev a korábbi pünkösdi királysága után ismét világelső lehet, de ha Alexander Zverev megnyerné a Garrost, akkor ő ugrik majd a rangsor élére.

Ehhez azonban a németnek először Rafael Nadalt kellene legyőznie a Roland Garros elődöntőjében, a párizsi centerpályán.

Borítókép: Novak Djokovics számára idén a negyeddöntő jelentette a végállomást Párizsban (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.