Nadal vallomása: Béna lennék gyógyszerek nélkül

Carlos Alcaraz után Denis Shapovalov is legyőzte Rafael Nadalt. A salakos teniszpályák, azon belül mindenekelőtt a Roland Garros koronázott királya, tizenháromszoros győztese a párizsi Grand Slam-torna hagyományos felvezetőversenyén, Rómában 1:6, 7:5, 6:2-re kapott ki a kanadai játékostól a nyolcaddöntőben. A találkozó után a 36. évét június 3-án betöltő spanyol klasszis bevallotta, folyamatosan gyulladáscsökkentőkön él, azok nélkül béna lenne.

2022. 05. 13. 9:26
null
Spain's Rafael Nadal leaves after losing his third round match against Canada's Denis Shapovalov at the ATP Rome Open tennis tournament on May 12, 2022 at Foro Italico in Rome. (Photo by Andreas SOLARO / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már évek óta így megy. Rafael Nadalnak mindig fáj valamije, többnyire a bal lábfeje, amit ritka betegséggel, a Müller–Weiss-szindrómával írnak le, de a teniszsztár esetében valószínűleg a túlterhelés a kiváltó oka.

A spanyol sztár emiatt tavaly kénytelen volt visszalépni a US Opentől, s csak decemberben tért vissza. Méghozzá diadalmasan, hiszen megnyerte az év első Grand Slam-tornáját, az ausztrál nyílt bajnokságot.

A kegyelmi állapot nem tartott sokáig, a 36. születésnapját június 3-án – a Roland Garros férfi egyes elődöntőinek napján – ünneplő kiválóság két hónapot bordasérülés miatt volt kénytelen kihagyni. 

Fotó: AFP

A visszatérés ezúttal messze nem diadalmas. Madridban az ifjú spanyol csillag, a még csupán 19 éves Carlos Alcaraz leckéztette meg őt a negyeddöntőben, csütörtök este pedig a kedvenc versenyén, Rómában Denis Shapovalovval szemben maradt alul már a nyolcaddöntőben, 1:6, 7:5, 6:2-re. Miként az eredmény is sugallja, a 20-szoros Grand Slam-torna-győztes klasszis folyamatosan merült le. Az első szettet simán hozta, a második szorosan alakult, a harmadikban pedig felülkerekedett a balkezes kanadai.

– Nehéz megérteni a mindennapjaimat, nem áll szándékomban az áldozat szerepét játszani. Megvan a magam baja. Holnap borzasztóan fogok ébredni, mert most nem fogok bevenni semmit. Folyamatosan gyulladáscsökkentőn élek, mert különben nem tudok edzeni.

Ha nem szedek gyulladáscsökkentőt, béna vagyok. Addig folytatom így, amíg kezelni bírom a fájdalmat, és az eszem azt nem mondja, hogy elég.

Nadal megerősítette, nem arról van szó, hogy most éppen sérült lenne, évek óta együtt él a sérüléssel.

– Ez megnehezíti a mindennapjaimat. Próbálok így is boldogulni, de nagyon nehéz. Emiatt sokszor nem tudok rendesen edzeni, ami visszaüt, mint például most a második szett középen. Fittnek kell lenni, jól kell mozogni ahhoz, hogy a legmagasabb szinten versenyezz, de én most egyáltalán nem vagyok képes erre. Nincs más választásom, küzdenem kell, vissza kell jönnöm, de most szomorú vagyok, mert ezt a versenyt nagyon szeretem, rossz érzés, hogy kiestem.

Nadal egyelőre kitart, de ki tudja, még meddig.

– Mindent pozitívan kell értékelni, el kell fogadni és tovább kell lépni.

Azért játszom, hogy boldog legyek, de a fájdalom elveszi a boldogságot, és nem csak a játékban, hanem az életben  is.

Az a bajom, hogy túl sok olyan nap van, amikor nem bírok a fájdalommal. Élvezem, amit csinálok, de ez a kín boldogtalanságot okoz.

Felmerül a kérdés, hogy akkor miért van értelme erőltetni a dolgot, van-e egyáltalán Nadalnak esélye Párizsban, ahol ráadásul a mérkőzések három nyertes szettig mennek.

– A visszatérésem után egy darabig jól játszottam. Képes vagyok erre. Sohasem adom fel a küzdelmet.

Ha nem is megy a játék, van valami, ami mindig esélyt kínál. A küzdelem.

Amire készen állok. Amiről tudom, hogyan kell csinálni. Nem adom fel a lehetőséget, hogy ekképpen esélyt teremtsek magamnak. Nem, nem adom fel. Nem tudom, mi történik holnap, mi lesz két hét múlva. Előrenézek, nem adom fel a küzdelmet. Hiszek benne, hogy van esélyem Párizsban. Remélem, a lábfejem is hagyja, hogy így legyen. Magabiztos vagyok, csak a pozitívumokra gondolok.

Ez bizony nem nyilatkozat, hanem vallomás. Ki ne tudná, a pályafutása során eddig huszonegy Grand Slam-tornát nyert meg. Eggyel többet, mint és Novak Djokovics. Az idei Roland Garros talán az utolsó esélyt kínálja neki, hogy megerősítse éllovas pozícióját.

Borítókép: Rafael Nadal nem adja fel. Küzd tovább, mert tudja a módját (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.