A kétgyermekes anya lepipálhatja a legnagyobb klasszisokat

A női tenisz kiszámíthatatlan. Az axiómát Wimbledonban többek között Tatjana Maria szereplése támasztja alá. A kétgyermekes édesanya már elődöntős sportága legnagyobb presztízsű versenyén.

2022. 07. 06. 11:53
Tatjana Maria Wimbledon
Germany's Tatjana Maria reacts during the post-match interview after winning against Germany's Jule Niemeier during their women's singles quarter final tennis match on the ninth day of the 2022 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 5, 2022. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: Europress/AFP/Adrian DENNIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Margaret Court, Evonne Goolagong, Kim Clijsters. Mindössze ők hárman nyertek Grand Slam-versenyt édesanyaként az Open érában. Az elmúlt években Serena Williamstől várták sokan, hogy csatlakozzon a névsorhoz, az amerikai azonban mind a négy döntőjében kikapott kislánya, Olympia születése óta, ahogy a kétszeres GS-bajnok Viktorija Azarenkának is egy elveszített finálé jött össze édesanyaként.

Arra viszont senki nem számított, hogy Tatjana Maria bármikor is Grand Slam-tornát nyerjen.

A német teniszező első kislánya, Charlotte 2013-as születése után érte el legjobb eredményeit, de a 2015-ös wimbledoni harmadik fordulós szereplésre és a világranglistán egyéni csúcsának számító, 2017-es 46. helyre sem sokan kapták fel a fejüket. A teniszezőnek tavaly megszületett második gyermeke, Cecilia, de a két kislány mellett is visszatért a teniszpályára, sőt idén áprilisban, Kolumbiában WTA 250-es tornát nyert.

Tatjana Maria Wimbledon
Fotó: Europress/AFP/Adrian Dennis

Ám amíg három hónapja a menetelés során senkivel nem találkozott, aki 80. helynél előrébb állt volna a világranglistán, Wimbledonban egymás után három kiemeltet búcsúztatott.

Maria legyőzte a román Sorana Cirsteát (26.), a görög Maria Szakkarit (5.), majd a korábbi Roland Garros-bajnokot, Jelena Ostapenkót (12.) is. Papíron ezek után a negyeddöntő volt a legkönnyebb meccse, hiszen honfitársa, Jule Niemeier szintén óriási meglepetésre jutott eddig a fázisig. Nem véletlen, hogy az óriási küzdelem ellenére a két német a meccs után összeölelkezett a hálónál.

Hihetetlen ez az eredmény, de az életemen nem változtat. Továbbra is minden reggel gyakorlok a pályán Charlotte-tal, akkor is, ha utána wimbledoni elődöntőt játszom, és ha kimegyek innen, ugyanúgy ki fogom cserélni Cecilia pelenkáját, mint eddig

– hangsúlyozta a sikeres negyeddöntő utáni sajtótájékoztatón Tatjana Maria.

A harmincnégy éves teniszező számára a család az első, és az ő esetében tökéletes felállás, hogy a férje, Charles az edzője, aki néhány éve meggyőzte arról, hogy kétkezesről egykezes fonákra váltson – ez a csere profi szint elérése után lényegében példátlan. 

Charles-lal egyeznek a prioritásaink, és éppen ezért soha nincs közöttünk feszültség a tenisz miatt. A család a legfontosabb az életünkben, az tesz igazán büszkévé, hogy a két gyermekem anyja lehetek. Természetesen a pályán törekszem a győzelemre, a gyermekeimnek is meg akarom mutatni, hogy édesanyaként is küzdhetnek az álmaikért – mondta Maria, akire az elődöntőben sem vár könnyű feladat: a harmadik kiemelt Unsz Dzsábir lesz az ellenfele.

Ha azonban Tatjana Maria álomszerű tornája a végső győzelemmel zárulna, bizonyos szempontból nemcsak a huszonháromszoros Grand Slam-bajnok Serena Williamst, hanem Goolagongot, Clijsterst és az összeségében huszonnégy GS-sikerrel csúcstartó Margaret Courtot is lepipálja. Második gyermekük születése után ugyanis egyikük sem nyert már egyesben GS-trófeát.

Wimbledon, negyeddöntők

Keddi eredmények

Férfi egyes:
Djokovics (szerb, 1.)–Sinner (olasz, 10.) 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2
Norrie (brit, 9.)–Goffin (belga) 3:6, 7:5, 2:6, 6:3, 7:5

Női egyes:
Maria (német)–Niemeier (német) 4:6, 6:2, 7:5
Dzsábir (tunéziai, 3.)–Bouzková (cseh) 3:6, 6:1, 6:1

Szerdai párosítás

Férfi egyes:
Nadal (spanyol, 2.)–Fritz (amerikai, 11.)
Garín (chilei)–Kyrgios (ausztrál)

Női egyes:
Halep (román, 16.)–Anisimova (amerikai, 20.)
Tomljanovic (ausztrál)–Ribakina (kazah, 17.)

Borítókép: Tatjana Maria is nehezen hiszi, mit ért el Wimbledonban (Fotó: Europress/AFP/Adrian Dennis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.