Milyen lesz az élet Szalai Ádám után? – Marco Rossinak főhet a feje

Labdarúgó-válogatottunk szövetségi kapitánya, Marco Rossi a héten kihirdette keretét az idei utolsó két mérkőzésünkre, nemzeti csapatunk a jövő héten Luxemburgban, majd itthon a görögök ellen lép pályára. A Nemzeti Sport górcső alá vette, milyen formában vannak a kiválasztott játékosok, s milyen változások várhatók a csapatban a névsor ismeretében. A legnagyobb talány az, hogy milyen lesz az élet Szalai Ádám után.

Magyar Nemzet
Forrás: Nso.hu2022. 11. 11. 10:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott idén nyolc meccset játszott eddig, a mérleg négy győzelem (kétszer Anglia, egyszer-egyszer Németország és Észak-Írország ellen), egy döntetlen (Németország), három vereség (kétszer az olaszoktól, egyszer a szerbektől kaptunk ki). Amennyiben jövő héten Luxemburgban, majd itthon a görögök ellen is nyerni tudnánk, úgy 2018 óta tartó kapitányi időszakában másodszor zárnánk az évet legalább hat győzelemmel, de míg tavaly 15 meccsből sikerült ez (kevésbé veretes ellenfelekkel szemben), idén tíz mérkőzésen jöhetne össze a hat siker.

A védelemben talán még sosem volt ilyen széles a választék, a középpályán a sérült (Union Berlin) kiesése után is több lehetősége maradt Marco Rossinak. A támadósort illetően a legnagyobb kérdés természetesen az, milyen lesz az „élet”, konkrétabban a hadrend és a játékfelfogás a válogatottól szeptemberben búcsúzó center, az eddigi csapatkapitány nélkül.

– Két lehetőségünk van. A visszavonuló Szalai Ádámot helyettesítheti, erős, gólerős játékos, a képességei megvannak ehhez a poszthoz. Csakhogy… Számtalan mérkőzését néztem meg a klubjában is, és ahogy a válogatottban, Dél-Koreában is akkor volt igazán a csapat segítségére, amikor a kispadról szállt be. Az Ulszanban legtöbbször csereként beállva döntötte el a mérkőzést és a bajnoki címet. A másik lehetőség, ha amolyan hamis kilencessel játszunk. Korábban futballozott már ebben a pozícióban, Anglia ellen is bizonyította, rendkívül veszélyes játékra képes ezen a helyen – nyilatkozta Marco Rossi.

A kapitány által elmondottak alapján az első számú megoldás az lehet, hogy ha mindenki egészséges, akkor a Sallai Roland (felépült arcsérüléséből, a Freiburgban már játszott, így a válogatottban is pályára léphet), (RB Leipzig), (Philadelphia Union) trióval kezdünk elöl, és a második félidőben csereként, amolyan bónuszként még Ádám Martint is „ráereszthetjük” az ellenfél védelmére.

A görögök ellen a tervek szerint kezdőként búcsúzó játéka ezen némiképp változtathat az utolsó meccsen, de a jövőre, az Eb-selejtezőkre nézve ez lehet a kiindulási alap Rossinál, további variációs lehetőséget pedig a keretbe 18 hónap után visszatérő Kalmár Zsolt és az újonc Németh András adhat.

A Nemzeti Sport részletes elemzése statisztikákkal ITT olvasható.

Borítókép: Szalai Ádám búcsúja után Sallai Roland (balra) és Gazdag Dániel is főszereplő lehet a magyar válogatott támadósorában (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.