Néhány pillanat alatt is főszereplővé lépett elő a harmadik számú holland kapus + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. A 2014-es vb-n egy eredetileg harmadik számú kapus nagy pillanata jött el a negyeddöntőben.

Juhász Attila
2022. 12. 06. 6:47
Krul, Tim
Salvador, 2014. július 5. Tim Krul holland kapus ünnepel, miután kivédte a Costa Rica-i Bryan Ruiz tizenegyesét a brazíliai labdarúgó-világbajnokság Hollandia-Costa Rica negyeddöntõ mérkõzésén a salvadori Fonte Nova Arénában 2014. július 5-én. Hollandia 11-esekkel 4-3-ra nyert Costa Rica csapata ellen és a legjobb négy közé jutott. (MTI/EPA/Chema Moya) Fotó: Chema Moya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó-világbajnokságok immár 90 esztendeje íródó történelme során bőven kaptunk mi, rajongók, szurkolók örökké emlékezetes pillanatokat, méghozzá olyanokat is, amelyek kapusokhoz kötődnek.

Ilyen volt ugyebár az előző napon felidézett két német, Lehman és Kahn története 2006-ból, nyolc évvel később pedig Hollandia rukkolt elő egy egészen elképesztő kapusparádéval, egy mondjuk ki nyíltan, a semmiből előrekerülő portás teljesítményével.

Ezen a világbajnokságon a tulipánosoknál Louis van Gaal, a válogatottat a mostani katari vb-n is irányító szövetségi kapitány az akkor 25 esztendős Ajax portásra, Jasper Cillessenre számított kezdő, első számú kapusként, mögötte Michel Vorm volt a második számú hálóőr, míg az akkor a Newcastle-ban védő 26 éves Tim Krul számára a harmadik számú kapus keserű sorsa jutott.

Aztán, ahogy az időnként lenni szokott a színpadokon is, a statiszta főszereplővé lépett elő.

A csoportjából remek teljesítménnyel, biztosan továbbjutó, többek között a címvédő spanyoloknak az előző vb döntőben elszenvedett vereségért kiütéssel visszavágó Hollandia kapuját Cillessen végig magabiztosan őrizte, el is jutott a csapat a Costa Rica elleni negyeddöntőig, amelyre 2014. július 5-én került sor a brazíliai Salvador városában.

Maga a meccs úgy szép csendben csordogált, mindkét csapat a biztonságra helyezte a hangsúlyt, egyik sem kockáztatott, így sem a rendes játékidőben, sem a kétszer 15 perces hosszabbításban nem született gól.

És aztán amikor már nyilvánvaló volt, hogy tizenegyesrúgások következnek majd, a ráadás ráadásában, a 120+1. percben Van Gaal gondolt egyet és lehívta a pályáról a hiba nélkül védő Cillessent és beküldte a kapuba Krult.

Ezután az üzbég bíró gyakorlatilag azonnal lefújta az összecsapást, vagyis a cserekapusnak egyetlen védenivalója sem volt, de hamarosan kiderült, hogy a holland kapitány kizárólag a büntetők miatt aktiválta harmadik számú portását.

Az egészen elképesztő húzás pedig bejött. Tim Krul pedig igazi 11-es ölővé vált, hiszen két Costa Rica-i büntetőt is kivédett, és mivel mezőnyjátékos társai nem hibáztak, Hollandia továbbjutott a négy közé. Teljesen egyértelmű volt, hogy ezen a kissé unalmas összecsapáson ez a fantasztikus edzői húzás és Krul két bravúrja jelentette az üde színfoltot.

Van Gaal egyébként a meccs után azt is elárulta, hogy már korábban tervezte ezt a cserét és már a rendes játékidő vége felé gondolt arra, hogy ha továbbra sem változik az eredmény, akkor a büntetőkre beküldi Krult. Ezért nem is cserélt egészen addig harmadszorra.

Érdekes, hogy ezt követően az elődöntőben Argentína ellen is büntetőrúgásokra kényszerültek a hollandok, szintén egy 0-0-s meccs után, de Van Gaal ekkor már nem adhatott a végén lehetőséget Krulnak, hiszen addigra kimerítette cserelehetőségeit.

Krul, Tim; Ruiz, Bryan
Tim Krul Bryan Ruiz tizenegyesét is kivédte Costa Rica ellen. (Fotó: MTI/EPA/Srdjan Suki)

Az Albicelestes ellen Cillessen nem tudott büntetőt védeni, így az Oranje bronzmérkőzésre kényszerült, amit viszont 3-0-ra megnyert a házigazda brazilok ellen és megszerezte a 3. helyet.

Az biztos, hogy ilyen rövid ideig tartó szerepléssel egyetlen más labdarúgó sem híresült el így a vb-k történetében, mint Tim Krul.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Tim Krul holland kapus ünnepel, miután kivédte a Costa Rica-i Bryan Ruiz tizenegyesét a brazíliai labdarúgó-világbajnokság Hollandia–Costa Rica negyeddöntő mérkőzésén a salvadori Fonte Nova Arénában 2014. július 5-én (Fotó: MTI/EPA/Chema Moya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.