Szilágyi Áron úgy döntött, nem csak az Év sportolója gálát hagyja ki

Nagyüzem lesz vívásban a hét végén, Budapesttől Párizson át Tuniszig versenyzőink valamennyi korosztályt nézve húsz viadalon lépnek pástra. A férfikardozók Tunézia fővárosában, de háromszoros egyéni olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron nem lesz ott.

Magyar Nemzet
2023. 01. 12. 9:59
Szilágyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét vége egyik legrangosabb eseményét Tuniszban rendezik. Az afrikai helyszín Grand Prix-rendezőként debütál, méghozzá kardban. A világranglistába kiemelt szorzóval beszámító eseményen a rangsor első tizenhat helyezettjéből a férfiaknál és a nőknél is három-három fő hiányzik majd, azaz szinte mindenki ott lesz a fedélzeten. Amint arról a Magyar Vívószövetség (MVSZ) tájékoztatatott, magyar részről egy nagy hiányzója és egy nagy visszatérője lesz a GP-nek. Háromszoros olimpiai és kétszeres világbajnokunk, ezt az eseményt kihagyja, ennek okáról Decsi András, a klasszis mestere, egyben a válogatott edzője nyilatkozott az MVSZ honlajának:

Szilágyi Áron
Szilágyi Áron december 10-én megnyrete az orléans-i GP-t

– Áron saroksérülése szépen javul, ugyanakkor rengeteg feladat áll előttünk 2023-ban. Olimpiai kvalifikációs Európa-és világbajnokság, egyéni és csapat világkupa-versenyek. Úgy döntöttünk, hogy a teljes regeneráció most fontosabb, mint a részvétel, februártól nagyon kemény fél év vár ránk, ennek csak százszázalékosan szabad nekifutni. A többiek ugyanakkor ott lesznek Tuniszban, mindent megteszünk majd a jó szereplésért.

 

A férfiaknál Szilágyi Áron a világranglista éllovasa, s nem is kicsi az előnye: 226 pontja van, miközben a második grúz Sandro Bazadzének 193, a harmadik olasz Luca Curatolinak 142. Klasszisunk december elején megnyerte az orléans-i Grand Prix-versenyt, a júliusi, kairói világbajnoki diadala óta először lépett pástra a nemzetközi porondon, s így aranyéremmel kezdte az idényt. Ám éppen Orléans-ban újult ki a saroksérülése.

Mint ismert, Szilágyi Áron második lett az Év sportolója szavazáson – az úszó mögött –,  s az egyéni sportágak csapatversenyében a tavaly Eb-aranyérmes, vb-2. helyezett férfikardcsapatunk (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás) is a második legtöbb voksot kapta a világbajnok női kardcsapatunk (Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár Katinka, Szűcs Luca) mögött. Az említett nyolc díjazott vívó közül hét ott volt a hétfői gálán az Operaházban, egyedül Szilágyi hiányzott.

Forrás: Magyar Vívószövetség

Szilágyi Áron „egyéb elfoglaltságai” miatt hiányzott

Szilágyi távolmaradása okáról Decsi András a Borsnak beszélt:

– A magyarázat egyszerű: tanítványomat egyéb elfoglaltságai tartották távol az eredményhirdetéstől. Londonban tartózkodik, és nem tért haza. Gratulálok Milák Kristóf győzelméhez, meglátjuk, kettejük közül ki szerepel majd eredményesebben a 2023-as világversenyeken. Én nagyon büszke vagyok Áron pályafutása első egyéni világbajnoki címére és férfi-kardválogatottunkkal elért második helyezéséhez.

Szatmári András a 16. helyen áll a világranglistán – 69 pontja van –, így ő kiemelt lesz Tuniszban.

Márton Anna másfél év után visszatér

A tuniszi női Grand Prix nagy visszatérője Márton Anna. Az ő esete különleges. Legjobb magyar női vívóként, drámai körülmények között, szétszakadt térdszalaggal végzett a negyedik helyen a tokiói olimpián, majd műtét várt rá, később pedig életet adott gyermekének. A páston szereplő fiatal utódok ugyanakkor Kairóban vívástörténeti világbajnoki csapataranyat szereztek, így Márton Anna most az év csapata társaságában tér vissza a vívás világába közel másfél év után.

A világranglistán Pusztai Liza a 19., a három visszalépő miatt ő lesz a 16. kiemelt, a több magyar vívónak már a selejtezőben vívnia kell.

A tőrözők Párizsban lépnek pástra, már nem annyira rendhagyó módon, férfi- és női tőrben egyaránt rendeznek egyéni és csapat világkupa-versenyt. Itt is akad visszatérőnk, az ugyancsak szülés után pástra lépő Kreiss Fanni a decemberi ob-n már bizonyította, hogy mit sem kopott a tudása, ugyanakkor a nemzetközi pástra most tér majd vissza.

Női kardcsapatunk tavaly így lett világbajnok Kairóban:

Borítókép: Szilágyi Áron egyelőre nem lép pástra (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.