Liu Shaoang és Liu Shaolin szünetet tart az ISU szerint, Kínáról nincs szó

Új időszámítás kezdődött a magyar rövid pályás gyorskorcsolyában. A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang és bátyja, az egy ötkarikás arannyal rendelkező Liu Shaolin Sándor novemberben bejelentette, hogy országot vált, s idén már kínai színekben láthatjuk őket viszont. A ma kezdődő gdanski Eb-n válogatottunknak már nélkülük kell helytálllniuk.

Magyar Nemzet
2023. 01. 13. 5:52
SHORT TRACK-OLY-2022-BEIJING-PODIUM
Silver medallist China's Li Wenlong, gold medallist China's Ren Ziwei, and bronze medallist Hungary's Shaoang Liu pose on the podium during the men's 1000m short track speed skating victory ceremony at the Beijing Medals Plaza in Beijing on February 8, 2022. (Photo by Manan VATSYAYANA / AFP) (Photo by MANAN VATSYAYANA/AFP via Getty Images) Fotó: MANAN VATSYAYANA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a békés elválással együtt a szabályok szerint egy évet ki kell hagyniuk, Liu Shaolin akár már márciusban a szöuli vb-n debütálhat kínaiként – ha kiharcolja a helyét –, hiszen ő a pekingi olimpia óta nem indult versenyen. Liu Shaoang viszont, aki Pekingben győzött 500 méteren, elment az áprilisi, montreali vb-re is, ahol négy aranyat szerzett (összetett, 500, 1000 és 1500 méter), így ő majd a 2023/24-es világkupa-sorozat őszi nyitányán léphet újra jégre nagy versenyen.

Liu Shaoang
Liu Shaoang szenzációsan versenyzett a montreali vb-n. Forrás: Twitter/ISU Speed Skating)

Ma Gdanskban megkezdődik az Eb, ahol két éve is megrendezték a kontinensbajnokságot. Azon a versenyen ott voltak a is, s ugyan egyetlen érmet sem szereztek, a koronavírussal küzdve ez magyarázható volt. A lengyel városban válogatottunk egy dobogós helyezéssel zárt, a férfiaknál 1000 méteren az Egyesült Államokból honosított olimpiai ezüstérmes Krueger John-Henry második lett; de már ő is messze jár, rövid lett a magyarországi kalandja… Tavaly nem rendeztek Eb-t.

Ami a kényszer szülte helyzetben megfiatalított férfiválogatottunkat illeti, az Eb-n egyéniben Nógrádi Bence és Tiborcz Dániel 500 és 1000, az egyedüliként rutinosnak számító Varnyú Alex 1000 és 1500, Talabos Attila 500, Bontovics Balázs 1500 méteren indul. Nem kérdés, hogy immár egyértelműen a női válogatottunk az erősebb. mindhárom egyéni távon megméreti magát, a hozzá hasonlóan a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Kónya Zsófia 500 és 1000, míg Somodi Maja 1000 és 1500, Bácskai Sára Luca 500, Sziliczei-Német Rebeka 1500 méteren kap lehetőséget.

Almatiból két bronzot hozott haza a válogatott

Az októberi és a novemberi, észak-amerikai világkupaversenyekre válogatottunk nem utazott el, a dupla kazahsztáni fordulón azonban már ott voltak a mieink Almatiban, ahonnan két bronzéremmel térhettek haza. Jászapáti 500-on lett harmadik, de a célban ő is benne volt a tömegbukásban, s utána a váltódöntőben a bokasérülése miatt nem tudott rajthoz állni. 

Ám a Bácskai, Kónya, Somodi, Sziliczei-Német kvartett Dél-Korea és Kanada mögött ugyancsak megszerezte a harmadik helyet. De említsük meg azt is, hogy férfiváltónk Nógrádi, Talabos, Tiborcz, Varnyú összeállításban Kanada, Hollandia és Japán mögött a negyedik helyen ért célba. S ezek az eredmények az Eb-n mindenképpen érmes reményekre jogosítanak fel.

– Az elmúlt hetek és hónapok pszichés hullámai mindenkire kihatnak. Ennek látszódik a lenyomata. Ugyanakkor a válogatott jelenlegi tagjai is képesek nagyszerű eredményekre – szögezte le Bánhidi Ákos, válogatottunk szakmai vezetője is. – Jászapáti Petra és a női váltó egyaránt az európai élmezőnyhöz tartozik. Ami a fiúkat illeti, a negyed- és elődöntős szereplés már jónak tekinthető egyéniben. A váltó viszont konstans erőt képvisel, ezt mutatja az előző vk-fordulóban elért negyedik helye is. Európában Hollandia ugyan kiemelkedik, de mögötte sok csapat hasonló szinten áll – tette hozzá a szakember, aki tavaly még Csang Csing Linával együtt vezette sikerre válogatottunkat, de a kínai tréner hazatért, és már a kínai válogatott sikeréért dolgozik. Ez indította el a Liu fivérek távozását is.

Liu Shaoang és Liu Shaolin a kínai válogatottról szóló cikkben nem téma

Érdekes, hogy a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség (ISU) honlapján az Eb-t felvezető írásban a következő szerepel:

„Valószínűleg új Európa-bajnokot koronáznak meg, mert a háromszoros összetett győztes Szemjon Jelisztratov nem indulhat, az utóbb időszak legeredményesebb versenyzői, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor pedig szünetet tartanak.”

Nos, az oroszok a kizárásuk miatt nem lesznek ott Gdanskban, de hogy a Liu fivérek csak szünetet tartanának?! Mi Magyarországon ezt nem így tudjuk!

Az írásban megemlítik, hogy a korábban háromszor is összetett Eb-aranyat nyert holland Sjinkie Knegt már nem a régi, így inkább a hollandok új csillagának, a 21 éves Jens van ’t Woutnak áll a zászló, aki az idei szezonban 500, 1000 és 1500 méteren is tudott világkupaversenyt nyerni.

Az ISU honlapján egyébként a napokban megjelent egy hosszabb cikk a pekingi olimpia után megfiatalított, de a világkupákon így is kifejezetten eredményes kínai válogatottról, és megemlítik, hogy a magyar nemzeti csapat mellett tíz évig eredményesen dolgozó Csang Csing új színt, új módszereket hozott a kínai válogatott edzéseibe. Erről beszélt a 21 éves Li Ven-lung, aki a tavalyi olimpián 1000 méteren ezüstérmes lett honfitársa, Zsen Ce-vej mögött, a bronzérmes Liu Shaoang előtt. (Ez volt az a döntő, amelyben Liu Shaolin Sándor haladt át elsőként a célvonalon, de kizárták.) Érdekesség, hogy a Liu fivéreket ebben az írásban egyáltalán nem említik meg, pedig adná magát az a szál, hogy a három dobogós immár csapattárs is lehet.

 

World Short Track Speed Skating Championships - Montreal
Csang Csing Lináról írnak, a Liu fivérekről nem. Fotó: ISU/Minas Panagiotakis

Az Európa-bajnokság programja:

péntek: selejtezők 10.00
szombat: 500 és 1500 m, váltó elődöntők 14.00
vasárnap: 1000 m és váltó döntők 14.00

A magyar egyéni indulók:

férfiak:
500 m: Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel, Talabos Attila
1000 m: Nógrádi, Tiborcz, Varnyú Alex
1500 m: Varnyú, Bontovics Balázs

nők:
500 m: Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia
1000 m: Jászapáti, Kónya, Somodi Maja
1500 m: Jászapáti, Sziliczei-Német Rebeka, Somodi

Borítókép: Pekingben az 1000 méter dobogósai, Liu Shaoang itt bronzérmes lett. Az ISU cikkébe csak ezzel a fotóval került be (Forrás: ISU)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.