Liu Shaoang, Szilágyi és Kopasz sem ment el az Év sportolója gálára + galéria

Amint arról beszámoltunk, a férfiaknál az úszó Milák Kristófot, a nőknél pedig az atléta Kozák Lucát választotta meg a 2022-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ). A tavalyi esztendő három nagy magyar sporthőse, Liu Shaoang, Szilágyi Áron és Kopasz Bálint nem ment el a gálára.

Magyar Nemzet
2023. 01. 10. 6:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 65. alkalommal rendezett voksolás győzteseit az M4 Sport – Az Év sportolója gálán, az Operaházban hirdették ki hétfő este, az M4 Sport élőben közvetítette a műsort. A sorrendek 423 szavazat alapján alakultak ki. Azt már korábban tudtuk, hogy a férfiaknál az MSÚSZ által meghatározott tízes listáról a sportújságírók szavazatai alapján Liu Shaoang, és került be az első háromba, közöttük van győztes, akinek a személyére a gálán derült fény.

Milák nyert, Liu Shaoang és Szilágyi nem volt jelen
Milák Krisóf nyert, Liu Shaoang és Szilágyi Áron nem volt jelen. Fotó: Szabó Miklós

Liu Shaoang a pekingi téli olimpián rövid pályás gyorskorcsolyában egy aranyat és két bronzot nyert, a montreali vb-n pedig négy aranyat. A pekingi diadala 500 méteren a téli olimpiák első magyar egyéni győzelme. Milák Kristóf a budapesti vizes vb-n két aranyat (200 méter pillangón világcsúccsal), a római Eb-n három aranyat és két ezüstöt gyűjtött be. Szilágyi Áron a kairói vívó-vb-n egy aranyat és egy ezüstöt, az antalyai Eb-n egy aranyat nyert. Háromszoros egyéni olimpiai bajnokunk először lett egyéni világbajnok.

A voksoláson a kajakos nem került be az első háromba, pedig neki is szenzációs éve volt, a világ- és az Európa-bajnokságon is megnyerte a királyszámot, a K–1 1000 métert, s az ugyancsak olimpiai szám K–2 500-on is megcsinálta a vb-arany, Eb-arany duplát Nádas Bencével.

Kopasz Bálintnak a csapatoknál sem sült el jól a szavazás

A csapatoknál, az egyéni sportágakban a Kopasz, Nádas kettős a szavazáson bekerült az első háromba, de nem nyert, előbb azt tudtuk meg, hogy a világbajnok női kardcsapatunk (Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Szűcs Luca) vitte el a pálmát.

Katona Renáta, Szűcs Luca, Battai Sugár Katinka és Pusztai Liza. Fotó: Szabó Miklós

Amikor az „eredményhirdetés” előtt a nézőtéren a kamera megmutatta a jelölteket, miként az Oscar-díjak átadásán szokás, a kajakos duó két tagja közül csak Nádas Bence állt fel, Kopasz Bálint nem volt ott az Operaházban. Mintha megérezte volna, hogy ez nem az „ő szavazása”...

(Pedig a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség, az AIPS szavazásán, amelyen 420 újságíró voksolt 113 országból, Kopasz Bálint 2022-ben a világ nyolcadik legjobb sportolója lett! Tegyük gyorsan hozzá, hogy Milák Kristóf pedig az ötödik – az első helyen amúgy végzett.)

Azt is gyorsan megtudtuk, hogy Szilágyi Áron sincs ott a gálán, ugyanis a kategóriában tavaly Eb-aranyat és vb-ezüstöt nyert férfi kardcsapat volt a harmadik jelölt a díjra, de csak Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás volt jelen a nézőtéren. Tény, hogy Szilágyi Áron Londonban tartózkodik, a felesége ott dolgozik, s háromszoros olimpiai bajnokunk „kétlaki” életét él – de a London–Budapest-távolság azért áthidalható.

A Szeged melletti Algyőn lakó Kopasz Bálint a Facebook oldalán arról posztolt, hogy túrázik.

Szilágyi Áron pedig ugyancsak a Facebookon, valamint az Instagramon a történetében biztatja a sportolókat, hogy csatlakozzanak ahhoz az érdekvédelmi szervezethez, amelynek ő az egyik alapítója, és a sportolókra specializálódik.

Liu Shaoang olimpiai aranya nem lett az év sportpillanata sem

Nem volt ott a gálán Liu Shaoang sem, aki tavaly év végén bátyjával, Liu Shaolin Sándorral együtt bejelentette, hogy a továbbiakban nem magyar színekben versenyez. Idén már a kínai válogatottban láthatjuk viszont. Liu Shaoang történelmi olimpiai aranya versenyben volt az év sportpillanatáért, de ezt a díjat Kristoffer Zachariassennek az AS Monaco elleni labdarúgó Európa-liga-mérkőzésen lőtt, az FTC csoportelsőségét eredményező gólja érdemelte ki. A szűkített, hármas lista a szurkolók több mint 12 ezer szavazata alapján alakult ki, a győztest szakmai zsűri választotta ki.

Azt vélelmezhetjük, hogy Magyarországon több Fradi-szurkoló van, mint akiket a rövid pályás gyorskorcsolya köt le, a végén azonban nem ez döntött. A „hagyományok” alapján az Év sportolója szavazáson pedig az olimpiai aranyával Liu Shaoangnak kellett volna nyernie. S persze a négy vb-címe is több, mint Miláktól a kettő.

Semmi kétség: az, hogy Liu Shaoang elköszönt Magyarországtól, visszaköszönt a szavazáson is. Amikor pedig a győztes kihirdetése előtt a kamera a három jelöltet pásztázta volna a nézőtéren, csak Milák Kristófot találhatta meg, a képernyőn Liu Shaoang és Szilágyi Áron helyett archív fényképet kellett mutatni...

FRISSÍTÉS!!!

Kristoffer Zachariassen gólja, az év sportpillanata:

Borítókép: és Milák Kristóf (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.