A Ferencváros ősszel törlesztett, az Újpest most vágna vissza

Ősszel a Ferencváros 6-0-ra kiütötte az Újpestet idegenben, és ezzel sorozatban a tizenegyedik győzelmét aratta az ősi rivális ellen. A papírforma szerint a széria folytatódik az NB I 18. fordulójának a legnagyobb rangadóján. A Fradi góllal debütált csatára, Owusu Kwabena is győzelemre készül, de a kiesés elől menekülő újpestiek bizakodnak, és visszavágást emlegetnek.

Magyar Nemzet
2023. 02. 05. 6:55
null
Budapest 20220904 Labdarúgás Nb1 bajnoki mérkőzés Újpest FTC Foto Nemzeti Sport - Dömötör Csaba A képen: csapat öröm Fotó: Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolérte magát az NB I, bepótoltak minden korábban elhalasztott mérkőzést, így kristálytisztán látszik, hogy az éllovas Ferencváros nyugodtan készülhet az Európa-liga márciusban esedékes nyolcaddöntőjére, hiszen a bajnokságban 11 pontos előnnyel áll a második helyezett Kecskemét előtt.

Azért az Újpest elleni derbi mindig fontos az Üllői úton. Tudja már ezt Owusu Kwabena is, a Fradi egyik friss szerzeménye, aki szerdán a Paks ellen 3-1-re megnyert , bepótolt bajnokin mutatkozott be Szta­nyiszlav együttesében. Az azerbajdzsáni Qarabagtól sajtóhírek szerint háromszázezer euróért igazolt ghánai csatár csereként rögtön fontos góllal tette le a névjegyét, hiszen ő egyenlített a 72. percben, majd az FTC a hajrában bedarálta ellenfelét.

– Sosem játszottam még ilyen hidegben, és ez eleinte megnehezítette a dolgomat. Persze ez benne van a pakliban, amikor belemelegedtem, már élveztem a játékot. Sokat gondolok az Újpest elleni meccsre, nyerni kell vasárnap – jelentette ki Owusu.

A bajnokság szempontjából azonban a meccs most az Újpest számára tűnik fontosabbnak, hiszen a lila-fehérek a tizedik helyen állnak, s csupán kettő pont választja el őket a kieső helyektől. Túl sok bizakodásra nem adhat okot Újpesten, hogy legutóbb 2015-ben sikerült legyőznie a csapatnak a Fradit idegenben Mbaye Diagne góljával, aki azóta már Kínában, Belgiumban, a Premier League-ben és Törökországban is rugdosta a gólokat, ami jelzi az idő múlását.

Az Újpest az előző fordulóban kiesési rangadót nyert meg 2-1-re a tabellán mögötte álló Honvéd ellen, fontos gólt szerzett Lirim Kastrati, akinek a koszovói válogatott szövetségi kapitánya is gratulált, büszkélkedett el vele a játékos a Nemzeti Sportnak.

Kastrati a szeptemberi, Fradi elleni meccs­re nem szívesen emlékezett vissza, amikor is a zöld-fehérek 6-0-ra győztek a Megyeri úton (visszavágva a tizenkét évvel korábbi, ugyanilyen különbségű vereségért), ő ráadásul meg is sérült a találkozón.

– Szeretnénk visszavágni a fiaskóért, a társaságot elnézve mindenki elszántan várja a vasárnapi derbit. Dühít minket a szeptemberi mérkőzés végeredménye, saját közönségünk előtt szenvedtünk nagy különbségű vereséget a Fraditól, ami megengedhetetlen. Egész héten azon dolgozunk, hogy tökéletes állapotban várjuk a rangadót. A bajnokságban nincsenek óriási különbségek a csapatok között, amit bizonyít, hogy a tabella utolsó helyezettje döntetlent játszott az éllovassal – utalt arra Kastrati, hogy egy hete a Vasas 0-0-t bekkelt ki az Üllői úton.

Arra elviekben jó esély van, hogy a Fradi–Újpest rangadó ezzel a meccsel szemben gólokban gazdag lesz, hiszen az FTC tudhatja magáénak a legjobb xG-mutatót a mezőnyben, ami alapján meccsenként több mint kettő a várható góljainak a száma. Ezen kívül a Ferencváros és az Újpest próbálkozik a bajnokságban a legtöbb lövéssel, mindkét együttes kb. tizenötször találkozónként.

NB I, 18. forduló

Péntek
Puskás Akadémia FC–Vasas FC 1-1 (1-0), Felcsút, 1000 néző, jv.: Vad II. Gólszerző: Slagveer (13.), illetve Berecz (56.)

Szombat
Paksi FC–Kecskeméti TE 0-0, Paks, 1197 néző, jv.: Farkas Cs.
Budapest Honvéd–Kisvárda Master Good 1-1 (0-0), Bozsik Aréna, 800 néző, jv.: Csonka. Gólszerző: Lukics (48.), illetve Ilievszki (73.)
Mol Fehérvár FC–Debreceni VSC 1-1 (0-1), Mol Aréna Sóstó, 1200 néző, jv.: Erdős. Gólszerző: Kodro (53.), illetve Babunszki (35.)

Vasárnap
ZTE FC–Mezőkövesd Zsóry FC 15.00
Ferencvárosi TC–Újpest FC 17.30

Borítókép: Ősszel a Ferencváros súlyos vereséget mért az Újpestre (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.