Piros: Szinte hibátlan a rendszer, nem úgy, mint a focinál

Győzelemmel kezdte a magyar férfi-teniszválogatott a Franciaország elleni Davis-kupa-párharcot. Piros Zsombor bravúros sikert ért el a top 50-es Benjamin Bonzi ellen, noha mind a két játszma alakulhatott volna egészen másképp is.

2023. 02. 03. 17:09
Piros Zsombor
Magyarország Franciaország tenisz Davis-kupa Tatabánya 2023 Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piros Zsombor karrierje során eddig öt alkalommal játszott aktuálisan a világ legjobb ötven teniszezője között jegyzett ellenféllel. S a 2021-es, Marin Cilic elleni bravúr után megszerezte a második győzelmét is ilyen erős ellenféllel szemben: a Benjamin Bonzi ellen aratott sikerével Piros 1-0-s előnybe juttatta a magyar férfi-teniszválogatottat Franciaország ellen.

Piros Zsombor
Piros Zsombor öröme (Fotó: Mirkó István)

A magyar teniszező két játszmában győzte le az idei Australian Openen a harmadik körig jutott Bonzit, pedig az első szettről egyszer már lemondott, és a másodikban is volt nehéz helyzetben, a francia játékosnak három labdája volt a dupla brékelőnyhöz.

– Tudtam, hogy csak egy esélyem van, ha tiszta erőből megütöm a szervát, éppen új labdákkal játszottunk. A harmadik bréklabdánál egy vabank ütést kellett bevállalnom, mert akkor olyan lelkiállapotban volt, hogy egy visszapörgetett labdát kegyetlenül megbüntetett volna. Egy ilyen játék megfordítása feltüzeli az embert, őt pedig nagyon elszomoríthatta, így aztán alapos felfordulás következett a játszmában – idézte fel a második játszma kulcsjátékát a győzelmét követő sajtótájékoztatón Piros Zsombor, aki azt is elismerte, hogy az első szettben már ment volna a padhoz, de aztán nem szólalt meg a vonalakat figyelő elektronikus rendszer.

Utóbbi egyre elterjedtebb a teniszben, ezzel párhuzamosan egyre kevesebb nagy eseményen látunk hús-vér vonalbírókat. Az Australian Openen Bondár Anna legyőzője, Jelena Ostapenko bevallotta, hogy nem bízik meg igazán a rendszerben, Pirosnak viszont ilyen problémái nincsenek a modern technikával.

– Picit elvette a játék szépségét, mert ahogy mi is hibázunk sokat, a vonalbírók tévedései is emberivé tették a játékot. De abszolút hiszek benne, szinte hibátlan a rendszer, nem úgy, mint a focinál – utalt a huszonhárom éves magyar teniszező a labdarúgásban gyakori VAR-vitákra.

Piros Zsombor a győzelmével kapcsolatban még két fontos tényezőt emelt ki: a rutint és a meglepetés erejét. Bonzi ugyan három évvel idősebb Pirosnál, de kevesebb Davis-kupa-mérkőzés, illetve -győzelem van a háta mögött.

– Most először éreztem azt, hogy a Davis-kupa-múltból építkezve már nem izgultam a meccs előtti öt-tíz percben. Korábban mindig kellett fél óra, hogy felvegyem a ritmust, most viszonylag korán tudtam brékelni. Agresszívabban, hosszabban játszottam, mint szoktam, és szerintem ezzel megleptem Bonzit, többször kényszerült védekezésre, mint szerette volna. Az pedig, hogy megint óriási skalpot gyűjtöttem be, a következő hetekre, hónapokra is lendületet adhat – fogalmazott Piros Zsombor.

Borítókép: Piros Zsombor akció közben (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.