Cristiano Ronaldo két góllal ünnepelte a történelmi csúcsdöntést

A portugál labdarúgó-válogatott Liechtenstein ellen kezdte meg szereplését a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatában. A meccsen a luzitánok legendája, Cristiano Ronaldo százkilencvenhetedik alkalommal szerepelt kezdőként a nemzeti csapatban, ami új rekord a labdarúgás egyetemes történelmében. A 38 éves klasszis két találattal ünnepelte a jeles alkalmat. A csütörtöki rangadón Anglia 2-1-re nyert Olaszország vendégeként.

2023. 03. 23. 21:12
CRISTIANO RONALDO
Doha, 2022. november 24. A portugál Cristiano Ronaldo 11-est készül rúgni a katari labdarúgó-világbajnokság H csoportjának elsõ fordulójában játszott Portugália-Ghána mérkõzésen a dohai 974 Stadionban 2022. november 24-én. MTI/EPA/Rolex Dela Pena Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a tavalyi világbajnokságot Cristiano Ronaldo dicstelenül, a cseresorba szorulva fejezte be, majd a klubfutball csúcsáról a szaúdi ligába süllyedt, a harmincnyolc éves portugál labdarúgó az új szövetségi kapitány, Roberto Martínez irányítása kezdetén is fontos szereplője a kiváló labdarúgóktól hemzsegő portugál válogatottnak. Ronaldo az Európa-bajnokság selejtezősorozatának első meccsén, Liechtenstein ellen a kezdőcsapat tagjaként lépett pályára, s ezzel újabb kategóriában lett világrekorder. Százkilencvenhét válogatottság – ez csúcsa, amióta megszólalt a kezdő sípszó.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo a tavalyi vb-n is megdönthette volna a csúcsot, de Portugália elbukott a Marokkó elleni negyeddöntőben (Fotó: AFP/Alberto Pizzoli)

A jeles alkalmat CR7 két góllal tette emlékezetessé. A meccs elején ugyan kihagyott egy helyzetet, de belefért. A portugálok 2-0-s vezetésénél, az 51. percben előbb büntetőből talált be, a 63. percben aztán szabadrúgásból volt eredményes. Ez is maradt a végeredmény, a portugálok 4-0-ra nyertek.

Ronaldo a 78. percben hagyta el a pályát, Goncalo Ramos váltotta, aki a vb-n kiszorította a kezdőből, és Svájc ellen mesterhármast szerzett.

Az új rekord azonban nem egyértelmű. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elismeri, Ronaldót helyezi az élre. A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS) azonan továbbra is a malajziai Soh Chih Ann a csúcstartó, kétszáztizenkilenc fellépéssel. 

Még három mérkőzés a portugál válogatottal, s nem lehet vita, gondolnánk. Vagy mégis?

Tényleg Cristiano Ronaldo a csúcstartó?

Ronaldo a 2022-es évet a FIFA nyilvántartása alapján társrekorderként zárta. A portugál játékos csereként lépett pályára a Marokkó elleni világbajnoki negyeddöntőn, amely válogatottja számára a végállomást jelentette a katari világbajnokságon. Ronaldónak ez volt a százkilencvenhatodik válogatottsága, s utolérte a csúcsot 2022 júniusa óta tartó, kuvaiti Bader Al-Mutavát.

Al-Mutava kétszer is megdöntötte a csúcsot: 2021-ben hagyta le az egyiptomi Ahmed Hasszant (184), ám két hónappal később a FIFA rengeteg, korábban a szervezet által nem jegyzett válogatott mérkőzést hivatalosként fogadott el, így hirtelen az 1988-ban visszavonult Soh Chih Ann találta magát a lista élén, 195 válogatottsággal. Az IFFHS további huszonnégy, olimpiai válogatottbeli szereplést is elismer a malajziai játékos esetében, ebből adódik a még mindig fennálló különbség a két lista között.

Cristiano Ronaldo számára ismerős lehet a mizéria: már többször is megünnepelték, hogy ő a futballtörténelem leggólerősebb játékosa, mégis akadnak továbbra is, akik nem ismerik el őt csúcstartóként.

Cristiano Ronaldo vitathatatlan rekordjai

A portugál legenda tart számos olyan csúcsot is, amelyek nem vonhatók kétségbe. Ronaldo 2003-ban, tizennyolc évesen mutatkozott be a válogatottban. Azóta öt Európa-bajnokságon és öt világbajnokságon lépett pályára.

Az Eb-k történetében ő az egyetlen ilyen játékos, a huszonöt Eb-meccse és a tizennégy, Európa-bajnokságon lőtt találata szintén rekord, akárcsak a selejtezők során elért immár harminchárom találata.

A világbajnokságok történetében akad még további öt futballista, aki öt különböző tornán is pályára lépett, de Ronaldo az egyetlen, aki mind az öt vb-jén gólt is szerzett. S 2021 óta ő szerezte a legtöbb válogatott gólt valamennyi nemzeti csapatot figyelembe véve, ezt a listát immár 120 találattal vezeti.

Bár a tény, hogy a szaúdi ligában játszik, ékes bizonyítéka annak, hogy Cristiano Ronaldo túl van pályafutása csúcsán, ez nem jelenti azt, hogy a hátra lévő években ne javíthatna tovább néhány rekordot. Úgy tűnik, Roberto Martíneztől a válogatottban is megkapja erre a lehetőséget.

Angol siker olasz vendégségben

Az 1. forduló csütörtöki rangadóján az angol válogatott 2-1-re nyert Olaszország vendégeként, Nápolyban. A pénteki programból a Franciország–Hollandia meccs emelhető ki.

Európa-bajnoki selejtező, 1. forduló

Csütörtöki eredmények:

C csoport:
Olaszország–Anglia 1-2
Észak-Macedónia–Málta 2-1

H csoport:
Kazahsztán–Szlovénia 1-2
Dánia–Finnország 3-1
San Marino–Észak-Írország 0-2

J csoport:
Portugália–Liechtenstein 4-0
Szlovákia–Luxemburg 0-0
Bosznia-Hercegovina–Izland 3-0

Borítókép: Cristiano Ronaldo százkilencvenhét meccsen viselhette a portugál nemzeti mezt (Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.