Cristiano Ronaldo, Barcelona-hős és Bayern-sztár ellen az NB I-ből

Örök kérdés, hogy az NB I-ben játszó külföldi futballistákat megéri-e Magyarországra hozni. A válogatottság fokmérő lehet, noha természetesen nem mindegy, hogy valaki Brazília vagy Luxemburg nemzeti csapatába pályázik. A március végi válogatott meccseken többek között a portugál Cristiano Ronaldo (Al-Nasszr), az elefántcsontparti Franck Kessié (Barcelona) és a kanadai Alphonso Davies (Bayern München) is farkasszemet nézhet NB I-es labdarúgóval.

2023. 03. 21. 18:18
Al Nassr vs Al Ettifaq - Saudi Pro League Cristiano Ronaldo
RIYADH, SAUDI ARABIA - JANUARY 22: Cristiano Ronaldo of Al Nassr is seen during the Saudi Pro League match between Al Nassr and Al Ettifaq at Mrsool Park in Riyadh, Saudi Arabia on January 22, 2023. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP/Stringer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó-válogatottak mérkőzéseinek időszakában természetesen elsősorban a magyar nemzeti csapatra figyelünk. Ugyanakkor nem csapata az egyetlen, amelyben NB I-es labdarúgó léphet pályára a következő napokban. Sőt, a hazai bajnokság egyik képviselője éppen Magyarország ellen játszhat a Puskás Aréna gyepszőnyegén, míg máshol Cristiano Ronaldo is NB I-es válogatott játékos ellen léphet pályára.

Tim Hall Cristiano Ronaldo ellen készül
Az újpesti Tim Hall néhány nap múlva ellen is pályára léphet. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A Transfermarkt összesítése alapján az NB I-ben jelenleg 54 ország 144 légiósa szerepel. Közülük 13 labdarúgó kapott meghívót, összesen kilenc felnőtt válogatottba a márciusi meccsekre.

Marco Rossi az NB I-esek ellen

A Kisvárda a magyar válogatottba nem ad játékost, nemzeti csapatunk első Eb-selejtezős ellenfelébe viszont igen. Janisz Karabeljov alapember a kelet-magyarországi csapatban, s a bolgár válogatott legutóbbi négy meccsen kivétel nélkül pályára lépett. Ráadásul Bulgária ebből a négy mérkőzésből egy döntetlen mellett hármat megnyert.

Janisz Karabeljov
Karabeljov hétfőn a Puskás Arénában játszhat. Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Karabeljov március 27-én léphet pályára a Puskás Arénában, de már három nappal korábban, Montenegró ellen is NB I-es labdarúgók, akár klubtársa ellen vívhat Európa-bajnoki selejtezőt. Sztefan Loncsar (DVSC) és Driton Camaj (Kisvárda) a bolgárok elleni meccs mellett a Szerbia elleni presztízsrangadóra készül.

A szerb a második legnépesebb légiós had az NB I-ben, de a 13 futballista közül ugyanúgy senki nem kapott meghívót, mint a tizennégy ukrán NB I-es futballista közül.

Természetesen a magyar válogatott keretében találjuk a legtöbb játékost a hazai élvonalból, Marco Rossi csapatával távozása után is kilenc NB I-es labdarúgó készül.

Cristiano Ronaldo NB I-es csoportja

Nehezebb kérdés lenne a futballrajongók számára, hogy melyik válogatott áll ebből a szempontból a második helyen. A válasz: Bosznia-Hercegovina. A bosnyák válogatott keretében szerepel Kenan Kodro (Mol Fehérvár), Jasmin Mesanovic (Kisvárda), valamint Adnan Kovacevic és Amer Gojak (egyaránt Ferencváros) is. S akár magasabb is lehetne a szám, ha a szintén fradista Muhamed Besic nem lenne sérült, rajta kívül az utóbbi időben rendre meghívott Eldar Civic sem csatlakozhatott az Izland és Szlovákia ellen készülő kerethez.

A szlovákok ellen Luxemburg is pályára lépnek március 23-án, a miniállam 26-án Portugália ellen folytatja szereplését, azaz összejöhet a pályán Cristiano Ronaldo és az újpesti Tim Hall párharca is. Ahogy a bosnyákoknál, úgy Luxemburgban is jó ajánlólevélnek tűnik az NB I, az Újpestre januárban érkezett Hall több mint két év szünet után került be ismét a keretbe.

A legutóbbi, novemberi keretnek tagja volt a koszovói Lirim Kastrati (Fehérvár) és Lirim Kastrati (Újpest), a cseh Patrizio Stronati (Puskás Akadémia) és a norvég Kristoffer Zachariassen (Ferencváros) is, ám az Eb-selejtezők nyitányára egyikük sem kapott meghívót. Igaz, a norvégok – nem megbántva a Fradi középpályását – alighanem jobban aggódnak sérülése, mint Zachariassen hiánya miatt.

Európán kívüli minőségi légiósok

Afrikában már korábban megkezdődött a selejtezősorozat a 2024 januárjában és februárjában sorra kerülő kontinensviadalra. A csoportkör márciusi két játéknapján Mali (Adama Traoré, Ferencváros) Gambia, a Zöld-foki köztársaság (Stopira, Mol Fehérvár) Eswatini ellen vív két-két meccset, s léphet nagyot a részvétel kivívása felé, Comore-szigetek (Younn Zahary, Mezőkövesd) viszont a vasárnapi El Clásico-győztes góljának szerzője, Franck Kessié (Barcelona) és társai, azaz Elefántcsontpart ellen az esélytelenek nyugalmával léphet pályára.

Marokkó Zimbabwe kizárása miatt tétmeccs helyett csak barátságos mérkőzést játszik márciusban, abból viszont rangosat. A ferencvárosi Mmaee testvérek azonban a történelmi vb-szereplés után a Brazília elleni találkozóról is lemaradnak, igaz, Samy sérülése miatt nem is lenne bevethető.

Utazhat viszont a tengerentúlra a Ferencváros télen érkezett suriname-i légiósa, Myenty Abena csütörtökön Mexikó ellen léphet pályára az észak- és közép-amerikai zóna (Concacaf) csapatai számára kiírt Nemzetek Ligájában. Ugyanebben a sorozatban a Bayern München sztárja, Alphonso Davies vezette Kanada március 28-án várhatóan ki-ki meccset vív a csoportelsőségért Honduras ellen, utóbbi válogatottban Deybi Flores (Fehérvár) is ott lehet a pályán.

Borítókép: Cristiano Ronaldo a szaúdi liga védői után NB I-es hátvéddel is találkozhat (Fotó: Anadolu Agency via AFP/Stringer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.