Ádám Martin és a gólkirályjelölt Varga Barnabás verseng Rossi keretében

Marco Rossi szövetségi kapitány meghívta az NB I góllövőlistáját tizenhét találattal vezető Varga Barnabást a magyar labdarúgó-válogatott keretébe, amelyben ott van Varga paksi elődje, Ádám Martin is. Összesen négy újonc, köztük két kapus van a nemzeti csapatban, amely egyaránt itthon, a Puskás Arénában előbb március 23-án Észtország ellen felkészülési mérkőzést játszik, majd 27-én következik az első Európa-bajnoki selejtező Bulgária ellen.

Magyar Nemzet
2023. 03. 14. 13:37
null
Labdarúgó NBI - Puskás Akadémia FC-Paksi FC Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiemelkedő teljesítményre is felfigyel. A magyar labdarúgó-szövetségi kapitánya az ősszel még nem hívta be a keretébe a góllövőlista éllovasát, Varga Barnabás. A Gyirmóttól a nyáron Paksra igazolt középcsatár azonaban az új évben is szépen termeli a gólokat, már 17 találatnál jár, s Rossi teljes joggal gondoja úgy, hogy ott a helye a legjobbak között. Paksi elődjével, Ádám Martinnal egyetemben, hiszen a koreiai Ulszan légiósa is kapott meghívót. Már csak az a kérdés, melyikük lesz tagja a kezdőtizenegynek, egyben a vissavonult utódja.

Rossi két újonc kapust is behívott. A ZTE a tavasszal gyengélkedik, ám Demjén Patrik így is meggyőzhette a kapitányt, hogy ott a helye a válogatott keretében. Ennél is nagyobb meglepetés az angol West Ham Unitedben játszó Hegyi Krisztián behívása a keretbe. A két kapus annak is köszönheti a bizalmat, hogy Szappanos Péter kegyvesztett lett a Honvédnál. A sérült távollétében természetesen Dibusz az első számú jelölt kapusposzton.

Csoboth Kevin a negyedik újonc, aki anno társaként szintén tagja volt az Európa-bajnokságra kijutott U17-es csapatnak. Gulácsi Péter mellett egyaránt sérülés miatt hiányzik és Callum Styles, valamint kisebb meglepetésre Nagy Zsolt.

Kisebb meglepetés még Ferenczi János reaktiválása, a 32 éves debreceni középpályás eddig egyszer, 2019-ben Montenegró ellen volt válogatott.

Varga Barnabás több poszton is haszálható

– Megszenvedjük a kapusposztot Gulácsi sérülése miatt. Más poszton is van hiányzónk, ezért más poszton is újoncot vagy új játékost hívtam meg. De nincs miért aggódni, mert akik pótolják a kiesőket, méltók a válogatottságra. Például Nagy Zsolt helyére Ferenczi János kapott meghívót. Csoboth Kevin fiatal, stabil játékos, aki majdnem mindig kiemelkedően játszik, ráadásul szerintem Magyarországon jelenleg nincs nála gyorsabb játékos.

Varga Barnabás pedig túl a góljain tudja értelmezni a játékot, jól osztogat, átlátja a játékhelyzeteket, így más poszton is tudjuk használni, mint amelyen a Paksban futballozik

– mondta Marco Rossi a döntései hatteréről. Majd a két ellenfélre rátérve így folytatta:

– A két mérkőzés kezdőcsapatában lesznek különbségek, de tudjuk, hogy nem igazán van lehetőségünk a kísérletezésre, hiszen az észtek elleni első mérkőzést arra szeretnénk felhasználni, hogy minél jobban felkészüljünk a bolgárok ellen. Négy hónapja játszottunk utoljára, így fontos, hogy a felkészülési mérkőzésen visszaépítsük a szükséges automatizmusokat.

A két mérkőzés közül természetesen a második, a Bulgária elleni Eb-selejtező a fontosabb.

– Bulgária négy mérkőzéssel ezelőtt új szövetségi kapitányt nevezett ki. A váltás új játékrendszert és játékfelfogást is eredményezett. Sokkal agresszívabban játszanak, magasabban védekeznek és proaktívabban játszanak. Ugyanez igaz a játékrendszert és a stílust is illetően az észt válogatottra is, amelyet pont ezért választottunk ellenfélnek a mostani felkészülési mérkőzésre, hiszen így az ellenük játszott mérkőzés nagyon sok hasznos tapasztalattal szolgálhat a Bulgária elleni mérkőzésre történő felkészülés során – jellemezte az ellenfelet Marco Rossi.

Sebes, Baróti és Mészöly társaságában

Az olasz szakvezető Észtország ellen jubilál, ötvenedszer irányítja a válogatottat.

– Minden alkalommal, amikor leülök a válogatott kispadjára, érzem a felelősség terhét a játékosok, a szurkolók és Magyarország iránt. A finnországi első meccs után nem hittem volna, hogy ilyen sok vár még rám. Ez személyesen és a stábomnak is óriási eredmény.

Csak hárman, a magyar futball legendái, Baróti Lajos, Sebes Gusztáv és Mészöly Kálmán jutottak el eddig a mérföldkőig, negyedikként követni őket nagy megtiszteltetés.

Marco Rossi csapata március 20-án találkozik Telkiben. A magyar válogatott 23-án 19.30-kor a Puskás Arénában Észtország ellen vív edzőmeccset, majd 27-én Bulgária ellen ugyanott már Európa-bajnoki selejtezőt játszik.

A magyar válogatott keret

Kapusok: Demjén Patrik (ZTE FC), (FTC), Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia)

Hátvédek: Balogh Botond (Parma), (FTC), (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (ZTE FC), (RB Leipzig – Németország), (Fenerbahce – Törökország)

Középpályások: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (DVSC), (Mol Fehérvár FC), (AZ Alkmaar – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Vécsei Bálint (FTC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia).

Csatárok: (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Németh András (HSV Hamburg – Németország), (Freiburg – Németország), Varga Barnabás (Paksi FC).

Borítókép: Varga Barnabás a válogatottban is bizonyíthat

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.