Haaland az égbe lőtte a tizenegyest, mégis ünnepelt Münchenben

Az első mérkőzésen előnybe került csapatoknak szerdán csak be kellett fejezniük a munkát, így a Manchester Citynek és az Internazionalénak is elég volt egy-egy döntetlen a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóin. Előbbi 1-1-es végeredménnyel a Bayern Münchent, utóbbi 3-3-mal a Benficát ejtette ki.

2023. 04. 19. 23:12
Erling Haaland
Manchester City's Norwegian striker Erling Haaland celebrates after scoring the 0-1 opening goal during the UEFA Champions League quarter-final, second leg football match between Bayern Munich and Manchester City in Munich, southern Germany on April 19, 2023. (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan élményben volt részük a Bayern München játékosainak egy hete Manchesterben: a Bajnokok Ligája mostani kiírásában először térdre kényszerítették őket. Nem is akárhogyan, a City tetszetős futballal, 3-0-ra intézte le a németeket. Ekkora hátrányból felállni nem lehetetlen, de csupán néhány csapatnak sikerült eddig ekkora csodát tennie a BL-ben. Ráadásul nemcsak az eredmény, hanem az első mérkőzés képe alapján sem táplálhattak vérmes reményeket a müncheni futballisták a legjobb négy közé jutással kapcsolatban. 

A hazai szurkolók ettől függetlenül a szerdai visszavágón lelkesen űzték előre a csapatukat, és ebből láthatóan erőt merített a Bayern. Sorra folytatta a támadásokat, és a 17. percben kis híján ünneplésbe kezdhetett az Allianz Arena közönsége, de bánatukra Leroy Sané centiméterekkel a kapu mellé durrantott.

Ezután majdnem végleg megpecsételődött a Bayern München sorsa (ha ez az első mérkőzésen még nem történt volna meg). Dayot Upamecano utolsó emberként lerántotta Erling Haalandot, Clément Turpin nyomban a piros lapot is felmutatta a védőnek, de a hazaiak francia futballistája megúszta a kiállítást, a norvég csatár ugyanis lesről indult. A félidő második felének legfontosabb jelenete is ehhez a trióhoz fűződött: Upamecano kezezett, Turpin a büntetőpontra mutatott, majd Haaland a kapu fölé lőtte a labdát a 38. percben.

A Bayern a fölényét, a City pedig a tizenegyest nem tudta gólra váltani a szünet előtt, a fordulás után viszont megtört a jég mindkét csapat esetében. Előbb az angolok ünnepeltek, mert Haaland másodszorra már nem hibázott, és a Kevin de Bruynével való kényszerítője után 12 méterről a bal felső sarokba talált az 57. percben. (0-1)

A Bayern München válasza a 83. percben érkezett meg. Manuel Akanji kezezését követően Joshua Kimmich mutatta meg Haalandnak, miként kell egy büntetőt elvégezni. (1-1)

Thomas Tuchel csapata hajtott, hogy legalább a hazai mérkőzést megnyerje, de a 92. percben lábában maradt a győztes gól. A szenegáli szélső egyébként az öltözői balhéja és az eltiltása után most játszott először – éppen áldozatát, Sanét váltotta a pályán.

Az 1-1-es döntetlen a Manchester Citynek kedvezett, amelynek a Real Madridon keresztül vezet a döntő és az áhított serleg felé való útja.

 

 

Nem forgott veszélyben az Inter továbbjutása

Az Internazionale múlt kedden lépést tett az olasz, vagyis mint azóta kiderült, milánói házi elődöntő felé. A kék-feketék Nicolo Barella és Romelu Lukaku góljainak köszönhetően 2-0-ra behúzták az odavágót a Benfica vendégeként. 

Barella Milánóban aztán végleg a kiesés szélére sodorta a portugálokat. Gyönyörű támadást folytatott az Inter, amelynek végén Lautaro Martínez passzolt az olasz középpályáshoz, aki egy csellel előbb a védőkből csinált bolondot, majd tizenkét méterről a jobb felsőbe lőtt a 14. percben. (1-0)

A félidő folytatásában mindkét csapat szerzett egy-egy fejesgólt, a különbség annyi, hogy míg Fredrik Aursnesé (Benfica) érvényes volt, Martínezé (Internazionale) szabálytalanság után született, így 1-1-s állásnál vonultak az öltözőbe a játékosok.

Végül Martínez is feliratkozott a gólszerzők közé a 65. percben. Federico Dimarco passzolta középre a labdát, amit aztán az argentin világbajnok közelről a léc alá vágott. (2-1)

Nem mintha az olaszok továbbjutása egy pillanatig is veszélyben forgott volna, Joaquín Correa a biztonság kedvéért még egy ütést bevitt a Benficának a 78. percben. Ismét Dimarco készítette elő a gólt, Correa pedig 12 méterről a bal sarokba tekert. (3-1)

A vendégeknek ezután nemcsak szépítésre, hanem egyenlítésre is futotta. Előbb Álex Grimaldo szabadrúgása után António Silva bólintott a kapuba. (3-2) A hosszabbításban pedig Grimaldo beadását követően Petar Musa volt eredményes.

Az Internek a 3-3-as döntetlen is bőven elegendő volt a Benfica ellen, az olasz gárda az elődöntőbe masírozott, ahol a városi rivális AC Milannal mérkőzik meg.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
Bayern München (német)–Manchester City (angol) 1-1 (0-0)
gólszerző: Kimmich (83. – 11-esből), ill. Haaland (57.)

Továbbjutott a Manchester City 4-1-es összesítéssel.

Internazionale (olasz)–Benfica (portugál) 3-3 (1-1)
gólszerző: Barella (14.), Martínez (65.), Correa (78.), ill. Aursnes (38.), A. Silva (86.), Musa (90+5.) 

Továbbjutott az Internazionale 5-3-as összesítéssel. 

Borítókép: ismét megkeserítette a müncheniek életét (Fotó: AFP/CHRISTOF STACHE)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.