A Chelsea lelkesedése nagyon kevés volt az okos Real Madrid ellen

A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőinek a keddi játéknapján egyik hazai csapat sem ünnepelhetett. A Chelsea ugyan nagy erőket mozgósított a kétgólos hátrány ledolgozásának az érdekében, de kihagyta a helyzeteit, a Real Madrid pedig okosan futballozott, és akár otthon, idegenben is 2-0-ra nyert. Az olaszok csatáját Milánóban 1-0-ás sikerrel kezdte az AC Milan, és Nápolyban is 1-1-ra végzett, és ezzel bekerült az elődöntőbe. Érdekesség, hogy mindkét csapat kihagyott egy-egy tizenegyest.

2023. 04. 18. 23:00
null
Real Madrid's Brazilian striker Rodrygo Goes (R) celebrates scoring the opening goal during the Champions League quarter-final second-leg football match between Chelsea and Real Madrid at Stamford Bridge in London on April 18, 2023. (Photo by Glyn KIRK / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségtelen, a Chelsea válságos napokat él meg. Ezt bizonyítja az is, hogy a klub tulajdonosi körének vezetője, Todd Boehly a hétvégén a szurkolók egy részével is összeszólalkozott, majd a The Telegraph információja szerint bement az öltözőbe, és egy órán keresztül beszélgetett a futballistákkal, jelezve, hogy az utóbbi hetekben nyújtott teljesítményük vállalhatatlan. Kérdés, ez felrázta-e a csapatot, amely csak a tizenegyedik helyen áll a Premier League-ben. Azaz ha nem nyeri meg a BL-t, a következő kiírásban szinte biztosan nem indulhat a nemzetközi kupaporondon.

Fotó: AFP

Ehhez „csupán” arra volt szüksége az angol csapatnak, hogy a Stamford Bridge-en kétgólos hátrányból fordítsa meg a Real Madrid elleni párharcot a negyeddöntőben, ami már-már súrolja a lehetetlen küldetés határát. A spanyolok egyébként roppant magabiztosan érkeztek Londonba, a kezdőcsapatot is már két és fél órával a kezdés előtt nyilvánosságra hozták, jelezve, nincs mitől félniük. A 11. percben azért megrettenhettek a szurkolói, akkor Kanté 8 méterről, jó helyzetből a bal kapufa mellé lőtt.

 

Bár a Chelsea igyekezett nagy nyomást helyezni a madridiakra, a vendégek is közel kerültek a gólszerzéshez, amikor Rodrigo a jobb kapufa külső ívét találta el. A percek múlásával csillapodtak az angol rohamok, kiegyenlítettebbé vált a játék, sőt, inkább a vendégek birtokolták többet a labdát. A félidő hajrájában viszont ismét felpörgött a házigazda, és a 45. percben roppant közel került a vezetéshez, ám Cucurella ötméteres lövését óriási bravúrral hárította Cuortois. 

Fotó: AFP

A szünet utáni első helyzet is Kanté előtt adódott, ő azonban rosszul találta el a labdát. Nagy erőkkel támadott a Chelsea, de egy kontrával a Real Madrid lehűtötte a hazaiak lelkesedését: az 58. percben viharzott el a jobb oldalon, az alapvonaltól középre adott Chalobah elől, Benzema középen nem találta el a labdát, Vinícius nem lőtt az ötös bal sarkáról, inkább középre tolta a labdát, ott Rodrygo  jobbal levette, majd ballal félmagasan a jobb sarokba lőtt – 0-1! Az ezt követő percekben is a vendégek ellentámadásai rejtettek magukban több veszélyt, és a 79. percben szemtelen góllal tette vitathatatlanná a továbbjutása jogosságát: Valverde Vinícius balról érkező passzát zseniálisan vitte be két csellel az ötösre a tizenhatosról, nem lőtt, hanem önzetlenül középre adott, ott Rodrygo egyedül állt, majd  jobbal egy lépésről laposan a kapu közepébe továbbított – 0-2.

A londoni szurkolók elindultak haza, a csapatuknak már esélye sem volt a sikerre. A Real Madrid nagyon okosan futballozott, és megérdemelten jutott az elődöntőbe 4-0-ás összesítéssel. 

 

A Milan nyerte az olasz belharcot

A nap másik BL-negyeddöntőjében olasz párharc zajlott, amelynek az első felvonásán az AC Milan 1-0-ra nyert, így a Napolinak minden esélye meg lehetett a fordításra. Luciano Spalletti vezetőedzőnek az egyik szeme sírt, a másik nevetett, hiszen két alapemberét (Andre-Frank Zambo Anguissa, Kim Min Dzse) eltiltás miatt nélkülözni kényszerült, ugyanakkor visszatérhetett a csapatba a legfontosabb láncszem, a nigériai csatár a Verona elleni szombati bajnokin (0-0) már beszállhatott az utolsó húsz percre.

UEFA Champions League - SSC Napoli vs AC Milan
Fotó: EPA/CIRO FUSCO

Élénken kezdtek a nápolyiak, de a Milan előtt nyílt a legnagyobb lehetőség: a 21. percben az első támadásból tizenegyeshez jutott Leao buktatásáért, ám Giroud lövését Meret kapus kivédte. Nem sokkal később ismét Giroud hibázott, 12 méteres lövését is fogta a Napoli kapusa. Harmadszorra viszont összejött neki a gól: a 43. percben egy eladott labdával Leao a saját térfelének a közepéről lódult meg a bal oldalon, végigvezette a labdát a hazai tizenhatosig, azon belülre érve lerázott magáról egy védőt, majd pontosan passzolt középre, Giroud pedig 10 méterről a jobb alsó sarokba helyezett – 0-1.

A fordulás után a Napoli Kvarachelia révén akár egyenlíthetett is volna, ám a csatár kihagyott két helyzetet is, majd Olivera is elpuskázott egy lehetőséget, úgy tűnt, ez nem a hazai csapat napja. Aztán a sors a segítségére sietett, de azzal sem tudott élni: a 82. percben a Tomori kezezésért megítélt tizenegyesből Kvarachelia egyenlíthetett volna, ám a lövését Maignan szögletre ütötte. A hosszabbításban mégis összejött a gól a Napolinak, Osimhen fejelt a kapuba a házigazda 15. szögletéből, ezzel 1-1 lett a végeredmény, ami a Milan továbbjutását jelentette.

Bajnokok Ligája, negyeddöntők: Chelsea (angol)–Real Madrid (spanyol) 0-2 (0-0), London, Stamford Bridge, jv.: Daniele Orsato (olasz), gólszerző: Rodrygo (58., 79.), továbbjutott a Real Madrid 4-0-ás összesítéssel; Napoli (olasz)–AC Milan (olasz) 1-1 (0-1), Diego Maradona Stadion, jv.: Szymon Marciniak (lengyel, gólszerző: Osimhen (94.), illetve Giroud (43.), továbbjutott az AC Milan 2-1-es összesítéssel. 

Borítókép: Foghatták a fejüket az angolok, a Real Madrid simán jutott tovább (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.