A Fiorentina gólszerzője nem ünnepelt, végül a csapata sem

A harmadik számú európai kupában is lejátszották az elődöntők első meccsét. A Konferencia-liga döntőjéhez a West Ham United és a Basel került közelebb: előbbi hazai pályán nyert 2-1-re az eltiltott Kerkez Milos nélkül játszó AZ Alkmaar ellen, utóbbi a Fiorentina otthonában szintén 2-1-re győzött.

Magyar Nemzet
2023. 05. 12. 8:47
Fiorentina-Basel
Arthur Mendonca Cabral of ACF Fiorentina celebrates after scoring his team's goal during during UEFA Europa Conference League Semi final First Leg match between Fiorentina and FC Basilea 1893 ,on May 11, 2023 at the Artemio-Franchi stadium in Florence. (Photo by Andrea Martini/NurPhoto) (Photo by Andrea Martini / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto/AFP/Andrea Martini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Serie A-ban nyolcadik helyen álló Fiorentina előtt csak egy esély adódik, ha jövőre is meg akarja méretni magát a nemzetközi porondon: a Konferencialiga-győzelem. Első ránézésre a firenzei csapat esélyesnek számított a svájci Basel ellen, korábbi csapata azonban másként gondolkodott.

Fiorentina Basel
Taulant Xhaka (jobbra) és a Basel végül Nicolás González és a Fiorentina fölé kerekedett az első meccsen. Fotó: NurPhoto via AFP/Andrea Martini

A Fiorentina a brazil Arthur Cabral góljával szerzett vezetést, aki ezzel a liga góllövőlistájának élére állt, hét találatnál tart. Mégsem ünnepelt, ugyanis a támadó tavaly januárban éppen Baselből érkezett Firenzébe.

– Nagyon tisztelem a Baselt, ezért nem ünnepeltem. Furcsa volt ellenük játszani. Ugyanakkor jobb lett volna, ha én nem találok a kapuba, viszont megnyerjük a meccset – mondta Cabral, a lefújáskor ugyanis már a csapattársainak sem volt oka az örömre. A Basel fordított, és a kiesés szakaszban először előnyt szerzett a visszavágóra.

– Semmi sem dőlt el – figyelmeztetett a svájciak vezetőedzője, Heiko Vogel. – Jó helyzetben vagyunk, de alázatosnak és fókuszáltnak kell maradnunk.

A Basel a 92. percben szerezte meg a győztes gólt, szerzője, a svájci válogatott Zeki Amdouni sem áll rosszul a góllövőlistán hat találatával. Vogel elárulta, hogy nem volt mindenki számára egyértelmű a cél. – Taulant Xhaka a szabadrúgás előtt megkérdezte, hogy inkább őrizzék-e a döntetlent, de én azt feleltem, hogy nem, a 2-1-es győzelmet akarjuk. És aztán meg is született a győztes gól, elképesztő.

A Basel történelmi tettre készül a Fiorentina ellen

A Basel lehet az első svájci csapat, amely valamennyi UEFA-sorozatot figyelembe véve eljut a döntőig. Korábbról a Zürich két BEK-elődöntőt tud felmutatni, a Grasshoppers az UEFA-kupában, a Basel az Európa-ligában jutott el egyszer a legjobb négyig, de a finálé eddig nem jött össze.

A menetelésnek a selejtezőben még részese volt Szalai Ádám is, aki gólt szerzett az északír Crusaders ellen. A magyar támadó a főtáblán már nem lépett pályára, s végül viharos körülmények között távozott a Baseltől.

Hogy a Basel végső sikere esetén Szalai Konferencialiga-győztesnek számítana-e, az nézőpont kérdése, az AZ Alkmaar sikere esetén viszont egyértelmű lenne szerepe. A magyar balhátvéd alapember a holland csapatban, a West Ham United elleni elődöntő első, londoni felvonását viszont eltiltás miatt kihagyta.

A Baselhez hasonlóan a West Ham is hátrányból fordítva nyert 2-1-re, de az Alkmaar az előző párharcában ennél nehezebb helyzetből, 2-0-ra elveszített első meccs után jutott tovább az Anderlecht ellen.

A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik, a Konferencialiga döntője június 7-én Prágában lesz.

Konferencialiga, elődöntő, 1. mérkőzések
West Ham United–AZ Alkmaar 2-1 (0-1), gól: Benrahma (67., tizenegyesből), Antonio (76.), illetve Reijnders (41.)
Fiorentina–Basel 1-2 (1-0), gól: Cabral (25.), illetve Diouf (71.), Amdouni (92.)

Borítókép: Cabral (jobbra) visszafogott öröme (Fotó: NurPhoto/AFP/Andrea Martini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.