Kerkez Milos révén lesz magyar az európai kupák elődöntőjében!

Kétgólos hátrányból vágott neki a holland AZ Alkmaar a belga Anderlecht ellen a Konferencia-liga-negyeddöntő visszavágójának hazai pályán. Kerkez Milos tizenegyest harcolt ki, jól játszott és kapufát lőtt, tehát főszereplője volt annak, hogy az Alkmaar nagy bravúrt végrehajtva kiharcolta a hosszabbítást. Végül tizenegyespárbajban győztek és továbbjutottak Kerkezék, így lesz magyar az elődöntőben is.

Magyar Nemzet
2023. 04. 20. 21:37
Lazio v AZ Alkaamar - Uefa Conference League
SPORT-SOCCER-LAZIO-AZ-ALKMAAR/REPORT Fotó: NurPhoto via AFP/DOMENICO CIPPITELLI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

nagyszerű formában várta a sorsdöntő meccset, hiszen az elmúlt hétvégén ragyogó szólógólt lőtt csapata Fortuna Sittard elleni bajnokiján. A 19 éves magyar jó teljesítményére az Anderlecht ellen is szüksége volt az AZ Alkmaarnak, amely az első meccsen 2-0-s vereséget szenvedett Brüsszelben.

Nagyot küzdött az Alkmaar az Anderlecht ellen. Fotó: ED VAN DE POL

Talán a hollandok sem hitték, hogy a jelentősnek tűnő hátrányt hazai pályán mindössze 13 perc alatt eltüntetik majd. Pedig így történt, az Alkmaar óriási elánnal kezdte a meccset, s rögtön Kerkez került a rivaldafénybe. A harmadik percben a hatszoros magyar válogatott szélső szépen szerzett pozíciót a labdával a tizenhatoson belül, ahol buktatták – tizenegyes! A megítélt büntetőt Pavlidisz értékesítette, öt perc elteltével máris csak egy gól volt a hátrány.

A 13. percben pedig már hosszabbításra állt a csata, miután az AZ egy mélységi passzal az Anderlecht védelme mögé került, s az akció végén újra Pavlidisz volt eredményes. Máris 2-0-ra vezetett az AZ, összesítésben pedig 2-2 volt az állás.

Támadásban maradtak a hollandok, több gólt is szerezhettek volna, Kerkez pedig több alkalommal is közel járt a gólhoz, gólpasszhoz. A legközelebb a hajrában: a 83. percben a lövése a kapufán csattant, majd a 97. percben az ő passza után jött az újabb AZ-kapufa, ezúttal Mijnans lövése után.

Maradt a 2-0, vagyis a 2-2, jöhetett a hosszabbítás, amivel az első meccs eredménye alapján az Anderlecht lehetett elégedetlen, a visszavágó rendes játékideje alapján viszont inkább az Alkmaar, amely közel járt a nagy fordításhoz. 

Kerkez a kétszer tizenöt perces hosszabbítás első félidejében, a meccs 101. percében hagyta el a pályát, miután lecserélték. A ráadás sem hozott döntést, így következett a tizenegyespárbaj. Rögtön az első Anderlecht-rúgó, a rangidős, 147-szeres belga válogatott, volt Tottenham-védő, Jan Vertonghen hibázott. Majd a harmadik körben Sardella is, akinek a tizenegyesét ugyancsak kivédte az Alkmaar ausztrál kapusa, Matthew Ryan. Végül a párbajt 4-1-re az Alkmaar nyerte meg, és továbbjutott.

Az ausztrál hős és a tizenegyesek

Az Alkmaar játékosai Ryan kapust ünnepelték a továbbjutás után, aki két tizenegyest is kivédett a párbajban. Érdekesség, hogy az ő neve tavaly nyáron a katari vb interkontinentális pótselejtezőjén járta be a világot. Akkor az ausztrál válogatott Peru elleni meccsén, a 120. percben Ryant lecserélték, hogy a tizenegyeseknél helyette Andrew Redmayne védjen, aki táncot lejtett a lövések előtt a gólvonalon, és két perui kísérletet is kivédett, Ausztrália nyert, így jutott ki a vb-re. Pedig amint láthattuk, Ryan is elég jó a tizenegyespárbajokban. 

Eldőlt tehát, hogy lesz magyar futballista az európai kupák elődöntőjében, hiszen Kerkez Milos volt az utolsó versenyben maradt hazai labdarúgó a nemzetközi porondon ebben az idényben.

Mivel az 59. percben egy belépő után Kerkez sárga lapot kapott, ami után már eltiltás jár neki, az elődöntő első meccsét ki kell majd hagynia.

Konferencia-liga, negyeddöntő, visszavágók:
AZ Alkmaar–Anderlecht 2-0, összesítésben 2-2, tizenegyesekkel 4-1, továbbjutott az Alkmaar
Fiorentina–Lech Poznan 2-3, továbbjutott a Fiorentina 6-4-gyel
Nice–Basel 1-2, továbbjutott a Basel 4-3-mal, hosszabbítás után
West Ham United–Gent 4-1, továbbjutott a West Ham 5-2-vel

Borítókép: Kerkez Milos csapata továbbjutott a Konferencia-ligában (Fotó: Domenico Cippitelli / NurPhoto via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.