Már csak egy magyar futballista van talpon az európai kupákban

A Bajnokok Ligája után a másik két nemzetközi kupában, az Európa-ligában és a Konferencia-ligában is megkezdődnek a negyeddöntős párharcok csütörtök este. Egyetlen magyar futballista maradt versenyben, Kerkez Milos a holland AZ Alkmaar színeiben az Anderlecht ellen küzd a továbbjutásért, a nap rangadóját azonban Manchesterben rendezik, ahol a United a Sevillát fogadja.

Magyar Nemzet
2023. 04. 13. 4:50
MILOS, Kerkez
Labdarúgás - Európa-bajnoki selejtező - Magyarország-Bulgária Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnézve a versenyben maradt csapatokat, még reális esély van rá, hogy idén európai kupagyőztes magyar futballistát ünnepeljünk. Ugyan már csak egyvalaki maradt talpon a mienk közül a három nemzetközi sorozatban, de és csapata, az AZ Alkmaar nem esélytelen a Konferencia-ligában.

VECINO, Matias; MILOS, Kerkez
Kerkez Milos ellen olykor csak szabálytalan eszközei vannak az ellenfeleknek. Fotó: Peter Dejong

A 19 éves, válogatott balhátvéd, akit sajtóhírek szerint a Benfica csábít, remek idényt fut, már 43 tétmeccsen lépett pályára, ezeken négy gólja és hét gólpassza van. A nyolcaddöntőben az olasz Laziót búcsúztatta az Alkmaar, Kerkez gólt is szerzett az első meccsen

Ha abból indulunk ki, hogy a római csapaton túljutottak a hollandok, akkor bármi elképzelhető. Versenyben van még a belga Gent, a svájci Basel, a francia Nice, a lengyel Lech Poznan, az angol Premier League-ben a kiesés elől menekülő West Ham United és az olasz Fiorentina – meg persze a negyeddöntős ellenfél, az Anderlecht. Egyik sem tűnik legyőzhetetlennek.

Először azonban össze kell kapnia magát az Alkmaarnak, amely a legutóbbi három holland bajnokiján csak egy pontot szerzett, tehát kisebb hullámvölgybe került. Az idényt rosszul kezdő Anderlecht ugyanakkor épp feljövőben van, a legutóbbi öt meccsén veretlen maradt, négyet meg is nyert, ráadásul a nyolcaddöntőben szintén nagy halat, a spanyol Villarrealt búcsúztatta.

nélkül a Manchester United

Egy szinttel feljebb, a második számú európai kupában, az El-ben a Manchester United–Sevilla párharc a legizgalmasabb, hiszen két topligás csapat feszül egymásnak. Érdekesség, hogy az Atlético Madrid mellett a Sevilla az egyetlen klub, amely egynél többször találkozott a Uniteddel a nemzetközi porondon, és egyszer sem kapott ki. 2018-ban a BL-ben, 2020-ban az El-ben bizonyult jobbnak a Sevilla.

A Manchester most visszavágna, de a legjobb formában lévő játékosa, Marcus Rashford, aki az idénybeli 47 meccsén 28 gólt jegyez, megsérült, nem játszhat.

– Nem tört teljesen össze, de természetesen csalódott. Tudja, hogy hamar visszatér majd a rehabilitáció után – nyilatkozta az angol válogatott támadó helyzetéről Erik ten Hag, a United vezetőedzője, aki az előző két körben a Barcelonát és a Betist ejtette ki csapatával, tehát fekszenek neki a spanyol ellenfelek.

Az El-ben ismétlődik meg a tavalyi Ekl-döntő

Érdekes csatának ígérkezik az olasz bajnokságban a tizenöt pontos levonás ellenére is a nemzetközi kupaindulásra hajtó Juventus és a Sporting összecsapása, hiszen a portugálok az előző körben a Premier League-éllovas Arsenalt győzték le. 

Megismétlődik a Konferencia-liga tavalyi döntője is az El-ben, ugyanis a győztes AS Roma a legyőzött Feyenoorddal csap össze, amely vezeti a holland bajnokságot.

Papíron a nyolcaddöntőben a Fradit kiejtő Leverkusen dolga a legkönnyebb a belga Royale Union ellen, de óvatosnak kell lennie Xabi Alonso csapatának, hiszen az ellenfél legutóbb is egy német klubot, csapatát, az Union Berlint gyűrte le.

Negyeddöntők, első mérkőzések. Európa-liga: Feyenoord–AS Roma 18.45, Juventus–Sporting 21.00, Leverkusen–Royale Union 21.00, Manchester United–Sevilla 21.00. Konferencia-liga: Gent–West Ham 18.45, Anderlecht–AZ Alkmaar 21.00, Basel–Nice 21.00, Lech Poznan–Fiorentina 21.00.

Borítókép: Kerkez Milos már a magyar válogatottban is alapember (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.