Mesebeli fordulat következhet Marco Reus peches karrierjében

A világ legpechesebb futballistája, így terjedt el Marco Reus híre a világban. Generációja egyik legtehetségesebb német játékosát sérülés fosztotta meg a világbajnoki címtől és attól is, hogy kiaknázza a karrierjében rejlő potenciált. Idő közben az egyre ritkább klubhűség mintaképévé is vált. Reus szombaton szeretett csapata, a Dortmund színeiben érhet fel a csúcsra, csaknem 34 évesen szerezheti meg pályafutása legfontosabb trófeáját, a Bundesliga bajnoki címét. Mesebeli fordulat lenne a ritka balszerencsés történetében.

2023. 05. 27. 12:05
null
FBL-GER-BUNDESLIGA-DORTMUND-HERTHA BERLIN Fotó: INA FASSBENDER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marco Reus nemcsak az egyik legpechesebb futballista a világon, hanem az egyik legszimpatikusabb is. Dortmund szülötteként hatévesen, 1996-ban került a rá következő évben BL-győztes klub utánpótlásába. S ha csak rajta múlt volna, nem is játszott volna sehol máshol.

Bayern Munich - Borussia Dortmund
Marco Reus vezetésével a Dortmund végre megelőzheti a Bayern Münchent. Fotó: Tom Weller

Amikor pályája csúcsán, 2014-ben a Bayern München akarta, amely Mario Götzét, Robert Lewandowskit és Mats Hummelset is levadászta a közvetlen riválistól, Reus így reagált:

– Lewandowskinak és Götzének sok szerencsét kívánok, de a Bayern München soha nem fog engem megkapni. A pénz nem minden.

Reus a Dortmund szurkolójaként nőtt fel, és fiatal korában, a profi karrier küszöbén csak azért játszott más klubban, mert nem tartottak rá igényt. A fájdalmas pillanat 2006-ban jött el. Amint betöltötte a 16-ot, a Dortmund eltanácsolta, mert úgy ítélték meg, hogy túl kicsi és törékeny volt a profi futballhoz.

– Nagyon fájdalmas volt számomra, hogy mennem kellett – nyilatkozta később Reus a The Guardiannek. – Amikor a teljes gyerekkorodat egy csapatban töltöd, szeretnéd ott megtenni a következő lépést. Különösen, ha szurkolója is vagy annak a klubnak.

Marco Reus tizenegy éve vár a sikerre

Reus a német harmadosztályú Rot Weiss Ahlenhez került, ahol sikerült megmentenie a karrierjét, 2009-ben a Bundesligában szereplő Mönchengladbach vitte el. Ott hamarosan az egyik legnagyobb német tehetségnek nőtte ki magát, 2012-ben 18 góllal és 12 gólpasszal zárta a bajnoki idényt, és bekerült a német válogatott Európa-bajnoki keretébe is. A Dortmund ekkor kapcsolt, és 17 millió euróért visszavásárolta a támadót, akit el sem kellett volna engednie.

Az időzítés Reus szempontjából különösen balszerencsés volt, hiszen a Jürgen Klopp-vezette Dortmund a visszatérését megelőző két évadban nyerte meg a Bundesligát, amivel alaposan feldühítette a trónjától megfosztott Bayern Münchent. A bajorok tanultak a hibáikból, és zsinórban tíz éven át mindig megnyerték a Bundesligát, így a Dortmundnak és Reusnak csak a vesztes szerepe jutott. Mostanáig.

A Bundesliga utolsó, 34. fordulóját rendezik ma, és a Dortmund áll az élen, két ponttal megelőzve a Bayernt. Ha Reusék legyőzik hazai pályán a Mainzot, akkor tizenegy év óta először megszerzik az aranyérmet. Ez lenne a 34. születésnapját szerdán ünneplő Reus legszebb ajándéka. Hihetetlen, de az elmúlt tíz év egyik legjobb német futballistája eddig mindössze Német Kupát (2017, 2021) és Német Szuperkupát (2013, 2014, 2019) nyert a profi karrrierje alatt.

Hiányzott a világbajnok német válogatottból

Marco Reus legnagyobb balszerencséje az volt, hogy sérülés miatt lemaradt a 2014-es brazíliai világbajnokságról, amelyen a német válogatott nélküle szerezte meg az aranyérmet. Megható volt, ahogy az Argentína elleni döntőben a győztes gólt szerző Mario Götze egy Reus-feliratú válogatott mezt szorongatott a kezében a pályán. Az egész világ ezt nézte, egyvalakit kivéve.

– Nem láttam élőben Mariót a mezemmel, mert addigra már kikapcsoltam a tévét. Kikapcsoltam, és csak bámultam a sötét képernyőt reggelig. Nehéz szavakba önteni, mennyire csalódott voltam, hogy nem lehettem ott – kesergett Reus, aki akkor a német válogatott egyik legnagyobb sztárja volt, karrierje legjobb idényén volt túl, a  Bundesligában 16 gólt és 14 gólpasszt jegyzett, ám a válogatott utolsó, vb előtti felkészülési meccsén megsérült.

Nem ez volt az egyetlen nagy torna, amiről hasonló okból lemaradt. Még mindig csúcsformában, a 2016-os Eb-t is sérülés miatt hagyta ki, majd a tavalyi katari világbajnokságtól is sérülés tartotta távol. A 2018-as vb-n ott volt, gólt is szerzett, de addigra az együttes túljutott a zenitjén, a németek címvédőként leszerepeltek, már a csoportkörben kiestek.

Hány gólt lőtt a Dortmund színeiben?

Reus mostanra igazi legendája lett a Dortmundnak. Eddig 386 meccsen 161 gólt ért el a klub színeiben, ez utóbbival már a második helyen áll a csapat valaha volt legjobb góllövőinek a rangsorában. Ebben az idényben előzte meg a 159 gólos Michael Zorcot, előtte pedig már csak Bundesliga előtti időkben termelő Adi Preissler áll, aki 177-szer volt eredményes.

BVB family day
Marco Reus végre a magasba emelhetné a Bundesliga bajnokának járó salátástálat Fotó: Firo Sportphoto

Immáron az ő előnye sem behozhatatlan Reus számára, hiszen a Dortmund nemrég egy évvel meghosszabbította a szerződését, így a következő idényt is a csapatnál tölti. Ugyan a szerepe kezd megváltozni, ebben a szezonban már nem számított olyan alapembernek, mint a korábbi években, de még mindig fontos vezére az együttesnek.

Reus a jelenlegi évadban 24 Bundesliga-meccsen hat-hat gólt és gólpasszt jegyzett, de alig több mint 1300 percet töltött a pályán, a tavasszal általában csak csereként számított rá Edin Terzic vezetőedző. A Mainz elleni bajnoki címről döntő meccsen így vagy úgy, szinte biztosan pályára lép. S talán annyi balszerencse után része lesz az örömben, ami már nagyon kijár neki.

Bundesliga, 34. (utolsó) forduló:
Szombat:
Borussia Dortmund-FSV Mainz 05 15.30
Eintracht Frankfurt-SC Freiburg 15.30
1. FC Köln-Bayern München 15.30
Borussia Mönchengladbach-FC Augsburg 15.30
RB Leipzig-Schalke 04 15.30
Union Berlin-Werder Bremen 15.30
VfB Stuttgart-1899 Hoffenheim 15.30
VfL Bochum-Bayer Leverkusen 15.30
VfL Wolfsburg-Hertha BSC 15.30

Borítókép: Marco Reus csaknem 34 évesen érhet fel a csúcsra a Dortmund színeiben (Fotó: AFP/Ina Fassbender)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.