Sallai rossz, Gazdag közepes, Szoboszlai remek hetet zárt

Találunk most gólszerzőket és gólpasszt adó magyarokat is a nemzetközi futballban, összességében az átlagnál kicsit talán jobb hetet zártak a légiósaink. Sallai Roland nem tartozik közéjük, ő a hét végére a keretből is kimaradt, Gazdag Dánielék a hét közben szomorkodtak, utána viszont ő gondoskodott az ünnepről az RB Leipzig magyarjai viszont döntőbe jutottak a Német Kupában és a bajnokságban is harcban állnak a dobogóért. Ádám Martin és Kalmár Zsolt az előkészítésben jeleskedett, Kerkez Milos pedig levette a pályáról az Ajax csatárait a holland rangadón.

2023. 05. 08. 5:45
Toronto FC v Philadelphia Union
CHESTER, PENNSYLVANIA - APRIL 22: Daniel Gazdag #10 of Philadelphia Union dribbles against Toronto FC at Subaru Park on April 22, 2023 in Chester, Pennsylvania. Tim Nwachukwu/Getty Images/AFP (Photo by Tim Nwachukwu / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pocsék hetet tudhat maga mögött A magyar válogatott egyik kulcsembere váltakozó sikerrel szerepel a német élvonalban a dobogóért harcoló Freiburgban, hol kezdőként, hol csereként lép pályára. A csapata négy napon belül kétszer is összecsapott a Bundesligában a legtöbb magyar alkalmazó RB Leipziggel, előbb a kupa elődöntőjében, majd a bajnokságban, és bizony nem jött jól ki egyikből sem. Az elsőn hazai pályán 5-1-re kapott ki, majd idegenben 1-0-s vereséget szenvedett, a lipcseieknél még sérült, és mindkét meccset végigjátszotta, Sallai Roland viszont egyszer sem szerepelt a kezdőcsapatban.

Fotó: AFP

Sőt, a bajnoki meccsen a keretbe sem került be. Kedden a kupamérkőzésen a második félidőre állt be, adott egy gólpasszt, előtte pedig kiállították róla a lipcsei Gvardiolt, azaz a súlyos vereség ellenére ő letette a névjegyét a találkozón. Hihettük, talán ez a szombati bajnokira elég lesz a kezdéshez, ám Christian Streich vezetőedző egyáltalán nem számított rá. Ez azért is hatott meglepetésként, mert 

Sallai Rolandról tudni lehetett, nem sérült, és az ok csak a meccset követő sajtótájékoztatón derült ki: Christian Streich gondolkodási szünet miatt nem nevezte a magyar válogatott támadót,

amivel arra utalt, hogy Sallainak magába kell szállnia. Korábban is volt már példa konfliktusra Streich és Sallai között, miután a játékos édesapja, Sallai Tibor úgy nyilatkozott, hogy Streich azért nem játszatja fiát, mert a magyar válogatott játékosa nyáron Olaszországba igazol, amit a vezetőedző cáfolt.

Ami pedig az RB Leipzig magyarjait illeti, a kupamérkőzésen Szoboszlai Dominik duplázott , csapata harmadik és ötödik gólját szerezte, az utóbbit a 97. percben tizenegyesből. Az Union Berlin magyarja, Augsburgban a cserepadon ült a kezdő sípszó pillanatában, de a 69. percben becserélte Urs Fischer vezetőedző, válogatott középpályásunk a korábbi Fradi-játékos Aissa Laidounit váltotta. Ekkor az Union már hátrányban volt, de hiába állt be Schäfer, ő sem tudott segíteni csapatán: az Augsburg 1-0-ra győzött. A Bundesliga másodosztályában a Hamburg a sérült Németh Andrást nélkülözve játszott otthon 2-2-t a Paderbornnal – a 20 éves magyar csatár a bokatörése miatt ebben az idényben már nem léphet pályára.

Fotó: AFP

Eseménydús napokon van túl az Egyesült Államokban az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben szereplő Philadelphia Union támadója. Az észak-amerikai és karibi térség (Concacaf) Bajnokok Ligája elődöntőjében a csapata vele végig a fedélzeten 3-0-ra kikapott a Los Angeles FC vendégeként, a 19-szeres válogatott középpályás végig pályán volt a párharc második meccsén, amelyen a Philadelphia Olivier Mbaizo kiállítása miatt az 59. perctől emberhátrányban futballozott. Az előző heti hazai 1-1 után ez Gazdagék kiesését jelentette, akik a hét végén a bajnokságban vigasztalódtak:  idegenben legyőzték a bajnokság utolsó helyén álló New York Red Bullst. a magyar válogatott középpályása szerezte a Philadelphia egyetlen gólját, miután a 31. percben magabiztosan értékesítette a büntetőt. A tíz forduló után még nyeretlen és a Nyugati konferencia utolsó helyén kullogó Sporting Kansas City az élen álló Seattle Soundershez látogatott el, Salló Dániel együttese meglepetésre 2-1-es sikert aratott, a magyar támadó végig a pályán lehetett.

Visszatérve Európába, a ciprusi bajnokság rájátszásában az Omonia Nicosia Lang Ádámmal a védelmében előbb 0-0-ra végzett az APOEL otthonában, majd vasárnap este az Apollon Limassolt fogadta, 2-1-re kikapott, és edzője a kispadon jegelte a magyar hátvédet. Az AEK Larnaca a saját stadionjában 1-1-et játszott az Arisszal, Gyurcsó Ádám kezdőként a 81. percig volt a pályán, Nikolics Nemanja a 86. percben állt be. Az osztrák élvonalban a LASK Kecskés Ákos nélkül játszott 1-1-et Klagenfurtban, Svájcban pedig a Grasshoppers a Servette együttesét fogadta Bolla Bendegúzzal a védelme jobb oldalán, és remek meccsen a vendégek szerezték meg a három pontot 3-2-re győzve.

Hollandiában az AZ az előzés szándékával lépett pályára Amszterdamban az Ajax ellen, egy győzelemmel megelőzte volna a hazai csapatot a harmadik helyre lépve. Ez azonban nem sikerült, nem született gól a találkozón, amelyen ezúttal is remek teljesítményt nyújtott. 

Nem várt rá könnyű feladat, hiszen az oldalán Mohammed Kudus szerepelt az amszterdamiaknál, aki a katari világbajnokságon – az InStat statisztikái szerint – meccsenként a nyolcadik legtöbb cselt húzta meg 79 százalékos hatékonysággal, a ghánai szélső azonban nem sok vizet zavart az első játékrészben, egyetlen driblire sem vállalkozott őrzője szorításában. 

A második félidőben Mohammed Kudus és Steven Bergwijn megcserélte posztját, a fordulás után tehát utóbbi semlegesítése lett Kerkez Milos elsődleges feladata. Ezt is sikerrel tette a 19 éves magyar védő, aki bírta az iramot és a nyomást, végigzakatolta az összecsapást, többször is jól, sallangmentesen avatkozott játékba – hiányérzete legfeljebb amiatt lehet, hogy a házigazda annyira uralta a mérkőzést, hogy ritkán nyílt alkalma kísérni a támadásokat.

Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

Az olasz másodosztályban a Parma előbb a Benevento otthonában ért el 2-2-t, majd a Brescia házigazdájaként lépett pályára, Balogh Botond az első meccset végigjátszotta, a másodikon a cserék között kezdett, a 70. percben állt be, a csapata pedig 2-0-ra nyert. Két mérkőzést tudott le a Pisa is, amely az eltiltott nélkül 2-1-re kikapott Ascoliban, majd szombaton már hazai pályán vallott 3-1-es kudarcot a Frosinone házigazdájaként, a magyar középpályás ezt a találkozót végigjátszotta. A belga második vonalban a Lommel 2-1-re kikapott Denderben, Vancsa Zalánt a 80. percben cserélték le.

Tömegverekedésbe torkollott a Dunaszerdahely és a Slovan Bratislava találkozója a pályán. Ez a találkozó lényegében a bajnoki címről is döntött 12 ezer néző előtt, ugyanis a DAC győzelemmel megelőzte volna a fővárosi csapatot, és már papíron könnyebb meccsei vannak hátra. Ez a győzelem azonban nem jött össze, jó és indulatoktól sem mentes mérkőzésen egy hosszabbításban értékesített tizenegyessel a Slovan nyert 3-2-re, ezt követően állította ki a játékvezető a büntetőt értékesítő Vladimír Weisst, majd tört ki némi adok-kapok a játékosok között. A DAC magyarjai közül Kalmár Zsolt végig a pályán volt, adott két gólpasszt, de ez sem volt elég a sikerhez, a pozsonyi csapat öt ponttal vezeti a tabellát. 

KALMÁR Zsolt DAC Dunaszerdahely
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A görög első osztályban is a rájátszás zajlik. A felsőházban a Panathinaikosz otthon 1-1-re végzett a PAOK-kal, majd hétfőn este az Olympiakosz vendége lesz nagy derbin, Kleinheisler Lászlót az előbbi meccsen a 74. percben cserélték le. Az alsóházban is akad magyar érdekeltség, a Levadiakosz a Lamia pályáján csípett el egy pontot az 1-1-es döntetlen, a kapuját Gróf Dávid védte. Törökországban a kupa elődöntőjének az első meccsén a Fenerbahce 0-0-t játszott idegenben a Sivassporral, majd a vasárnapi bajnokin a Girensunspor vendégeként 1-1-ra végzett, mindkét mérkőzés idejét végig a pályán töltette.

Az izraeli élvonal alsóházi rájátszásában a Maccabi Bnei Raina Koszta Márk góljával győzte le a Beitar Jeruzsálemet, a magyar csatár tizenegyesből volt eredményes, Koszta Márknak ez volt a nyolcadik bajnoki gólja a bajnokságban. két gólpasszig jutott, csapata, az Ulszan Hyundai pedig 3-0-ra nyert a Tegu vendégeként a dél-koreai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 11. fordulójában, ezzel nyolcpontos az előnye a tabellán. A magyar válogatott csatár a 12. percben, csapata első góljánál, aztán a 41.-ben, az Ulszan harmadik találatánál is gólpasszt adott Hvang Dzse Hvannak, majd a 84. percben lecserélték.

Borítókép: Gazdag Dániel győztes gólt lőtt büntetőből a bajnokságban (Fotó: Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.