Milánó eseményei nagy hatással lesznek Párizsra is

Szombaton kezdődik és jövő vasárnapig tart Milánóban a vívók világbajnoksága. Háromszoros olimpiai bajnok klasszisunk, Szilágyi Áron először utazik egyéni címvédőként vb-re, ebből a helyzetből is extra motivációt merít. Szintén címvédőként, immár az egyéniben olimpiai negyedik Márton Annával kiegészülve várja a versenyt női kardcsapatunk, míg a férfi párbajtőr-válogatott a június végén megszerzett Eb-aranyérem után utazhat magabiztosan Milánóba.

2023. 07. 19. 15:43
Szilágyi Áron
A milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar vívóválogatott edzése Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa helyzetben vannak a vívók. Miközben alapvetően egyéni sportágat űznek, az olimpiai kvóták szempontjából a kvalifikációs időszakban sokkal nagyobb a jelentősége a csapatversenyeknek. Szakáganként nyolc csapat – esetleg a rendező franciákéval együtt kilenc – vehet részt a párizsi olimpián, s ezeknek az országoknak három vívójuk is indulhat egyéniben az ötkarikás játékokon, ahová a többi nemzetből maximum egy sportoló juthat el.

Szűcs Luca, Márton Anna, Battai Sugár, Pusztai Liza
Női kardcsapatunk címvédőként utazik Milánóba (Fotó: Hunfencing)

– Egyértelműen a csapatversenyen van a nagyobb hangsúly, ez segíthet abban, hogy előtte az egyéni versenyben felszabadultan vívhassunk – fogalmazott a válogatott tegnapi sajtónyilvános edzésén női kardozónk, Márton Anna, aki a tokiói olimpián egyéniben térdsérüléssel dacolva negyedik helyen zárt, tavaly viszont hiányzott a kellemes meglepetésre vb-aranyat nyert válogatottból. – Ez az első alkalom, hogy a női kardcsapat címvédőként indul a világbajnokságon, de nem akarunk emiatt feleslegesen nagy terhet magunkra helyezni, egyelőre úgy vágunk neki a versenynek, hogy szeretnénk a legjobb négy közé jutni – mondta lapunk kérdésére Márton, aki már hozzászokott speciális térdrögzítőjéhez, s pillanatnyilag úgy gondolja, hogy a világbajnokság után sem vállalja a műtéttel járó hosszú kihagyást Párizs előtt, mert a jelenlegi állapotában is képes kilencvenkilenc százalékos teljesítményre.

A női kardválogatott jelenleg harmadik a világranglistán, amelynek jövő áprilisi állása lesz perdöntő a párizsi kvóták szempontjából: az első négy helyezett kontinenstől függetlenül részt vehet az olimpián. A világbajnokság értelemszerűen a ranglista szempontjából is kiemelten értékes verseny. Még jobb pozícióban áll jelenleg a koreaiak mögött második férfi kardcsapatunk, amely viszont június végén, a krakkói Európa-bajnokságon lemaradt a dobogóról.

– Jó, hogy ott tart a csapatunk, hogy egy negyedik helynek már nem tudunk örülni. Azon vagyunk, hogy kijavítsuk azt a kudarcot – szögezte le háromszoros olimpiai bajnok klasszisunk, aki tavaly a gyűjteményéből addig hiányzó aranyat is begyűjtötte, amikor Egyiptomban egyéni világbajnok lett. – Extra motivációt jelent számomra, hogy egyéniben címvédőként utazom ki, már dolgozik bennem a versenydrukk. Ugyanolyan gyermeki lelkesedéssel várom a világbajnokság rajtját, mint tizenhét évesen, az első vb-m előtt.

Azon a bizonyos 2007-es vb-n, a fiatal Szilágyival és a szintén mostani kerettag Decsi Tamással nyert legutóbb aranyérmet a magyar férfi kardválogatott. Férfi párbajtőrcsapatunktól a 2013-as, hazai vb óta várunk az újabb világbajnoki címre, s ezúttal a június végén megnyert Európa-bajnokság bizakodásra ad okot a ranglistán harmadik helyezett csapatnál.

– Jó lenne, ha a tízéves jubileumon összejönne egy újabb arany. Bármilyen érem után jól éreznénk magunkat, de az, hogy nyertünk nemrég Eb-t, az idei és a tavalyi szezonban is világkupaversenyt nyertünk, azt mutatja, hogy joggal pályázhatunk a vb-címre is – mondta aki egyéniben 2019-ben világbajnok, 2021-ben olimpiai ezüstérmes lett, csapatban viszont az idei Európa-bajnoki finálé volt az első döntője nagy világversenyen.

A magyar keret

Férfi kard: Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron
Női kard: Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca
Férfi tőr: Dósa Dániel, Németh András, Szemes Gergő, Tóth Gergely
Női tőr: Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra
Férfi párbajtőr: Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely
Női párbajtőr: Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina

Borítókép: Szilágyi Áron gyermeki lelkesedéssel várja a világbajnokságot (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.