A klublegenda véleményét a Fradi új edzője cáfolhatja meg

A címvédő Győr Békéscsaba elleni mérkőzésével ma megkezdődik a női kézilabda NB I 2023–24-es szezonja. Mindkét élklub, az ETO és a BL-döntős Ferencváros is új, dán edzővel várja a rajtot. A két zöld-fehér csapatot a magyar válogatott játékosokat is alkalmazó DVSC szorongathatja meg.

2023. 08. 30. 4:47
null
Budapest 20230727 kézilabda Ferencváros FTC edzés Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport Martin Albertsen Fotó: Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amit a korábbi legenda, a Ferencváros kispadján tizenöt évet eltöltő Németh András abnormálisnak nevezett, az Győrben évek óta megszokott. A nyártól ugyanis mindkét magyar élcsapat dán tudásimportra alapoz: a másfél évtizedes népligeti munkásságát az előző szezon végén a Bajnokok Ligája-döntővel lezáró Elek Gábort Martin Albertsen váltja a kispadon. Győrben a már régóta nemzetközivé lett együttest 2012 óta Danyi Gábort leszámítva csak külföldi edző irányította.

Martin Albertsen Fradi
Kubatov Gábor (balra), a Ferencváros elnöke és Martin Albertsen. a női kézilabdacsapat edzője     Fotó: fradi.hu

A Ferencváros fokozatosan adta fel az elveit, Németh András idején szlovákok és felvidéki magyarok érkeztek (Uhraková, Miklosová, Mraviková), később Elek Gábor vezetése idején hollandok (Snelder, Malestein, Van der Heijden), németek (Bölk, Stolle) és szerbek (Cvijics, Lekics) is megjelentek a francia klasszis, Beatrice Edwige mellett a Népligetben, de arra még nem volt példa, hogy külföldi edző vegye át az irányítást. Az más lapra tartozik, hogy Elek Gábor távozása után nem is vetődött fel magyar utódjelölt a Fradiban. Martin Albertsenre esett a választás, akit vélhetően ki kellett vásárolni a szerződéséből, hiszen ő a svájci női kézilabda felvirágoztatásáért volt felelős. A 2024-es magyar, osztrák, svájci közös rendezésű Eb-re kellett volna felépítenie egy ütőképes válogatottat, de ő élete nagy lehetőségeként tekintett a ferencvárosi állásajánlatra, és igent mondott a magyar ezüstérmesnek. 

Albertsennek nincsen könnyű dolga, tekintettel arra, hogy bevallottan fel akarja gyorsítani a Fradi támadójátékát, és – többek között az Elek-érában csak elvétve használt hét a hat elleni játékkal – szeretné szélesíteni a csapat taktikai repertoárját. A Győrből érkezett Jelena Despotovic és a debreceni beálló, Bordás Réka leigazolásával lett teljes a Fradi kerete, illetve Simon Petrával, aki a nyáron junior Eb-t nyert a magyar válogatottal, és őt választották a kontinenstorna legjobb játékosának. Albertsen érzi a rá nehezedő nyomást, a felkészülés hajrájában kétértelmű nyilatkozatot tett a klubja honlapján. – Készen állunk, de mindenkinek türelmesnek kell lennie – fogalmazott. Vélhetően nincsen még tisztában a magyar valósággal, a Ferencvárosnál dolgozó edzőként meg kell tanulnia kezelni az eredménykényszert. A BL-döntővel zárult Elek-érát nem lesz könnyű felülmúlnia, de alighanem tisztában van azzal, hogy mire vállalkozott, ha a „nyugdíjas állását” feladta a Fradi kedvéért.

Copenhagen Handball v FC Midtjylland: Danish Handball Liga
Dániában is dolgozott korábban a Fradi új edzője    Fotó: Jan Christensen/Getty Images

Egy másik dán, az Odensét 2015 és 2017, majd 2020 és 2023 között vezető Ulrik Kirkely könnyebb feladatot vállalt: a rengeteg skandináv játékos (Oftedal, Blohm, Kristiansen, Brattset, Haugsted), a Metztől igazolt virtuóz brazil irányító, Bruna de Paula, és az előző Bajnokok Ligája-szezon egyik legjobb átlövője, a szlovén Ana Gros sem jön zavarba, ha a sok futásra épülő, létszámfölényes támadásépítés jön szóba. 

Ulrik Kirkely
Ulrik Kirkely vette át a Győrt a nyáron        Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Kirkely a nyári előszezonban ízelítőt adott abból, hogy mit várhatunk az ETO-tól a szezonban: a háromirányítós játék Oftedallal, Nze Minkóval és De Paulával éppen olyan hatékony fegyver lehet, mint amikor a két alacsonyabb termetű irányító van fent a pályán, és mellette egy igazi nehéztüzér, Gros vagy éppen Haugsted kap szerepet. 

Amilyen magasan van a léc Martin Albertsen előtt, épp olyan magasságot kell megugrania Ulrik Kirkelynek. Az NB I bajnokának nem is lehet más a célja, mint a címvédés. A hétfői szurkolói ankéton elhangzott, hogy a szülési szabadságáról visszatérő Kristiansen szeptemberben, Solberg októberben csatlakozik a csapathoz.

A két zöld-fehér klubot idehaza a Debrecen késztetheti versenyre. A junior-válogatottal a nyáron Eb-t nyert Szilágyi Zoltán vezette Loki mellett a stabilitás szól. A magyar válogatott keretből Füzi-Tóvizi Petra, Vámos Petra, Töpfner Alexandra, Planéta Szimonetta, Kácsor Gréta és Hornyák Dóra játszik a Lokiban. A Debrecen kisebb sportdiplomáciai bravúrral története során először bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A kettős terheléshez nemigen szokott csapat és edzője számára is komoly kihívást jelenthet a párhuzamos hazai és a nemzetközi megméretés.

Borítókép: Albertsen veszi át Elek Gábor örökségét (Fotó: Fradi.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.