Óvatosan kell bánni az új Görbiczcel és a társaival

A magyar U19-es női kézilabda-válogatott a hétvégén zsinórban harmadszor nyerte meg a korosztályos Európa-bajnokságot. Szilágyi Zoltán csapata tarolt, két embert, köztük a Ferencváros irányítóját, az Eb legértékesebb játékosának választott Simon Petrát delegálta a torna válogatottjába. A 2004-2005-ben született kézilabda-korosztály az U17-es Európa-bajnoki cím és az U18-as világbajnoki bronzérem után újabb elsőséget szerzett. A fiatalok nemzetközi versenyeztetése évek óta sikeres, a játékosnevelés és a képzés hatékonysága majd felnőtt korban derül ki. Az U19-es korosztály helyzete a junior vb-ezüstérmes férfi csapatéra emlékeztet: Sótonyi László szövetségi edző is három, négy játékost tud elképzelni a felnőtt válogatottban. Szilágyi Zoltán szerint a nőknél is ez a szám a reális.

2023. 07. 18. 4:45
null
Fotó: Marius Ionescu +40722751380
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az utánpótlás korosztályokban elért sikerek fele felnőtt szinten is megvalósult volna, a magyar kézilabdában kirobbanthatatlan helye lenne a világelitben. Egyelőre nem ott van, pedig utánpótlás korban látványosan kiemelkedik a magyar a nemzetközi élmezőnyből. Az elmúlt hétvégén Romániában a Szilágyi Zoltán vezette U19-es korosztály a csoportkörben Franciaországot 30-29-re, Szerbiát 32-26-ra, Norvégiát 28-20-ra győzte le, a középdöntőben a dánokat 41-23-ra, Montenegrót 28-25-re verte, majd az elődöntőben 34-26-ra nyert a házigazda Románia ellen. A döntőben 35-26-ra legyőzte Dániát. Simon Petra volt a torna legértékesebb játékosa, rajta kívül a Nemzeti Kézilabda Akadémia kapusa, a délvidéki születésű (itt látta meg a napvilágot az egykor szerb és spanyol színekben védő világklasszis) Sterbik Árpád), Zaj Klára is bekerült a torna álomcsapatába.

Ők nyerték az U19-es kézilabda Eb-t                         Fotó: Marius Ionescu

A 2004-2005-ben született korosztály ezzel az U17-es Európa-bajnoki cím és az U18-as világbajnoki bronzérem után újabb elsőséget szerzett, Magyarország 2019 és 2021 után zsinórban harmadik aranyérmét nyerte az U19-es Európa-bajnokságon. Ez valóban impozáns teljesítmény. A 2018-as hazai rendezésű junior női vb-n aranyérmes 1998-1999-ben született korosztály berobbanása óta a közvélemény türelmetlenül várja a felnőtt sikereket. Az öt éve világbajnok csapat tagjai közül Márton Gréta és Klujber Katrin alapember a felnőtt válogatottban. A többiek karrierje (még) nem tudott kiteljesedni, közülük is visszaesése volt a leginkább látványos. A norvégok akkori legjobbja, Henni Reistad megugrotta a felnőtt szintet: a világ legjobb játékosának választották, Bajnokok Ligáját, vb-t és Eb-t is nyert.

A mostani sikergeneráció edzőjét, Szilágyi Zoltánt elsősorban arról kérdeztük, hogy a mostani aranyérmes garnitúra tagjai közül hányan lehetnek sikeresek felnőtt szinten. A férfiakkal junior vb-ezüstérmes magyar válogatott szövetségi edzője szerint három, négy ember jelenthet két, három éven belül erősítést a felnőtt válogatottnak. Igaz ez a nőkre is? Szilágyi szerint igen. – Nehéz kérdés. A női sportolók hamarabb érnek, mint a férfiak, de tulajdonképpen egyetértek azzal, amit kollégám jelzett. Három, négy játékos akár két, három éven belül odaérhet a felnőtt válogatottba – kezdte az U19-esek szövetségi edzője.

Szilágyi Zoltán                                 Fotó: Sabin MALISEVSCHI

A szakemberek általában óvatosak, tartózkodnak a konkrét nevek, a jövőben meghatározó szerephez jutó játékosok megnevezésétől, Szilágyi azonban nem tartozik közéjük. – Simon Petra a korosztály legismertebb tagja. Tavaly Magyar-kupát nyert a Ferencvárossal, az elmúlt szezonban az MTK-ban játszott, de a követező idényre visszarendelte őt az FTC. Tervei vannak vele. A Nemzeti Kézilabda Akadémiáról Vácra szerződő Csíkos Luca az elődöntőben és a döntőben rengeteget segített a csapatnak. Nyugodtan említhetném Csernyánszki Liliánát is, akinek Debrecenben a klubedzője vagyok. Ő a csapat második számú irányítója, az ősszel megmutathatja magát a Bajnokok Ligájában. A lehetőséget meg fogja kapni, hiszen már bebizonyította, hogy a komoly feladatok ellátására is képes – folytatta a főállásban az NB I bronzérmesénél, a DVSC-Schaefflernél edzősködő Szilágyi.

És mi lesz felnőtt szinten?

A közvéleményt erősen foglalkoztató kérdés is szóba került: mit ér az utánpótlás-siker, ha felnőtt szinten ebből nem profitál a magyar kézilabda. – A Magyar Kézilabda-szövetség felismerte a fiatalkori versenyeztetéssel járó problémákat, a sportágon belül ötlet szintjén megfogalmazódtak izgalmas gondolatok. 

Például egy esetleges B válogatott felállítása azzal a szándékkal, hogy a fiatalok együtt maradhassanak, és nemzetközi mérkőzéseket játsszanak. Az egységesített erőnlét-fejlesztés is jó irányba hat. Alapvetően idő kell a játékosoknak, nem szabad siettetni az érésüket, és megfelelően kell őket menedzselni.

 Nem szabad idő előtt túl nagy terhet rakni rájuk, csak akkor, ha képesek megfelelni a kívánalmaknak – mondta a Magyar Nemzetnek a sikeredző.

Borítókép: A győztes csapat  (Fotó: Facebook)

Az Eb-döntő összefoglalója:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.