Nagy László és Mikler Roland nyomában a vb-ezüstérmes fiatalok

A magyar junior férfi-kézilabdaválogatott negyvenhat év után az idén ezüstérmet szerzett az U21-es világbajnokságon. Sótonyi László szövetségi edző szerint az edzői szakma felelőssége, hogy a sikerkorosztály tagjai megfelelően illeszkedjenek be a felnőttek közé. Két-három éven belül a 2002–2003-as születésűek közül legalább négy játékos vetheti meg a lábát a felnőttválogatottnál.

2023. 07. 04. 19:56
Medals Ceremony
Medals Ceremony, 2023 IHF MEN’S JUNIOR (U21) WORLD CHAMPIONSHIP, Berlin, Germany, 02.07.2023, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff Fotó: Sasa Pahic Szabo / kolektiff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hét végén junior férfi-kézilabdaválogatottunk negyvenhat év után ezüstérmet szerzett az U21-es világbajnokságon. Sótonyi László csapata a csoportkörben Argentínát, Norvégiát és Dániát, a középdöntőben Bahreint és Svédországot, a negyeddöntőben Horvátországot, az elődöntőben Izlandot győzte le, a fináléban közel kilencezer néző előtt 30-23-ra kapott ki a házigazda Németországtól a berlini Max-Schmeling-Halléban.

Ilic Zoran bekerült az All Star csapatba. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A felkészítés első számú felelőse, Sótonyi László szövetségi edző segített értelmezni a rég nem látott eredményt.

– Kiemelkedő sikernek tartom az ezüstérmet – kezdte a szakvezető. – Legutóbb negyvenhat éve történt ilyen a magyar férfikézilabdában. Hozzáteszem, az idei szép eredménynek voltak előzményei, a 2002–2003-as születésű korosztály tavaly az ötödik helyen végzett a korosztályos Európa-bajnokságon – mondta lapunknak a korábbi kiváló veszprémi játékos.

A juniorválogatott tagjainak jelentős része már megmerítkezett a felnőttmezőnyben. A vb All Star csapatába beválogatott jobbátlövő, Ilic Zoran szerepelt az idei felnőtt vb-n, a Telekom Veszprém tagjaként meghatározó szerepe volt a Szeged elleni bajnoki döntő második mérkőzésén. A kapus, Palasics Kristóf a megsérült Mikler Roland vésztartalékja volt a januári vb-n. A felnőtt Eb-részvétel tavaszi bebiztosítása után Chema Rodríguez szövetségi kapitány a két Krakovszki fivér, Bence és Zsolt, Imre Bence és Ónodi-Jánoskúti Máté játékára is számított az Eb-selejtező-sorozat hajrájában, a válogatottban már korábban bemutatkozott Fazekas Gergő mellett.

A csapat legnagyobb része az előző szezonban sokszor komoly krízishelyzetekben is hétről hétre pályára lépett a magyar NB I-ben. Ígéretes a jövőkép, legutóbb az 1981-ben és 1982-ben születettek robbantak be tömegével a válogatottba. Ennek a generációnak oszlopos tagja volt Laluska Balázs és Buday Dániel; ez a korosztály 1997-ben az ifjúsági Európa-bajnokságon bronzérmet, 1998-ban junior-Eb-n újra bronzérmet, 1999-ben az ifi Eb-n aranyérmet nyert. Az 1984–85-ös korosztályból Mikler Roland, Gulyás Péter, Schuch Timuzsin, Zubai Szabolcs és Császár Gábor robbant be a felnőttválogatottba, s lett később olimpiai résztvevő.

Adódik a kérdés, hogy a mostani generáció tagjaiban is benne van-e a hasonlóan sikeres felnőttkarrier. Sótonyi szerint erre akár igen is lehet a válasz.

– Azt mondtam a játékosaimnak, hogy hihetetlenül nagy segítségükre lesz az a tapasztalat, amit a vb-n megéltek. Testközelből megtanulták, milyen érzés legyőzni a felnőttszinten meghatározó svéd és a dán válogatottat. 

Sajnos a döntő nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Pedig a házigazda német válogatottat korábban többször is legyőztük, igaz, nem Berlinben, vb-döntőben, kilencezer ember előtt. A világbajnokságon elért második helyünk azt igazolja, hogy vannak tehetségeink, és ha odafigyelünk rájuk, akkor ők szépen tudnak teljesíteni. A kézilabdában dolgozó edzők felelőssége, hogy ezek a játékosok felnőttszinten is képesek legyenek kihozni magukból a maximumot.

 Abban bízom, hogy a következő két-három évben négy-hat játékos is beilleszkedhet a felnőttválogatottba. Nem féltem őket, a tehetségük megvan ahhoz, hogy magasabb szinten is megállják a helyüket. A taktikai, erőnléti és mentális téren is kidolgozott módszertan alapján dolgoztunk a csapattal, hasonló elvek mentén, mint ahogy a Nemzeti Kézilabda Akadémián és a felnőttválogatottban. Úgy tűnt, ez működőképes. Erre tudunk alapozni a jövőben – szögezte le Sótonyi László.

Borítókép: A vb-ezüstérmes csapat meghatározó emberei felnőttválogatottak lesznek (Forrás: MKSZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.