Nem érződött a tömeges újoncavatás, sima magyar siker Litvániában

Továbbra is hibátlan a magyar kézilabda-válogatott az Eb-selejtező sorozatban. Chema Rodríguez csapata idegenben nyert 46-31-re Litvánia ellen, mind a négy újonc, Imre Bence, Szrnka Levente, Ónodi-Jánoskuti Máté és Molnár Robin is góllal ünnepelte az első válogatottságát. A sorozat záró fordulójában vasárnap Tatabányán Georgia lesz az ellenfél.

2023. 04. 27. 19:30
null
Tatabánya 202303012 Férfi Kézilabda EB selejtezõ mérkõzés Magyarország - Svájc Foto Nemzeti Sport - Török Attila A képen: Krakovszki Bence Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A selejtezőcsoportját két fordulóval a vége előtt megnyerő, és ezzel biztosan Eb-résztvevő magyar férfikézilabda-válogatott Litvánia ellen folytatta a szereplését a sorozatban. Az ősszel Érden a magyar válogatott 36-23-ra nyerte meg az odavágót, ennek ellenére Chema Rodríguez szövetségi kapitány figyelmeztetett, Litvánia pályázik a csoportharmadik, az esetleges továbbjutó helyre, tehát a hazai csapat számára egyáltalán nem közömbös a találkozó. A tavaly ősszel győztes magyar csapatból most csak Szita Zoltán, Ligetvári Patrik és Hanusz Egon volt a válogatottban.

A 16 fős meccsre nevezett keretben hemzsegtek a fiatalok, 11 játékos még 5 válogatottságot sem tudott felmutatni a litvániai meccsig. Palasics Kristóf kapus maradt ki a magyar keretből. Chema Rodríguez csapatában Andó Arián volt a kapus, a két Krakovszki, Zsolt és Bence a két szélső, Lékai Máté irányított, Rosta Miklós a beálló, Szita Zoltán és Ilics Zorán az átlövő poszton kezdett. 

Krakovszki Zsolt góljával indult a mérkőzés, majd Rosta Miklós a beálló posztról növelte az előnyt. Krakovszki Bence is eredményes volt, tehát a testvérpár másik tagja sem akart lemaradni. 4 gólnál érte utol a hazai csapat a magyart, elsősorban a védekezés nem volt elég feszes. Krakovszki Zsolt vette vissza a vezetést. Majd jött Szita Zoltán, és a meccs első magyar átlövésgólja. Elsősorban a széleket erőltette a magyar válogatott, Andó Arián nem sűrűn, először 7-5-ös magyar vezetésnél találkozott a labdával. 

LIGETVÁRI Patrik; ROSTA Miklós; KRAKOVSZKI Bence
Magyar öröm                    Fotó: MTI/EPA/Michael Buholzer

Chema Rodríguez forgatta a csapatát, Szita kiállítása után Lékai kapott egy kis pihenőt, Hanusz Egon szállt be az ő helyére, Szitát pedig Ligetvári Patrik váltotta támadásban. 9 gólnál volt megint egál, Ligetvári okosan helyezett bombájával megint nálunk volt az előny. Az egyenlítés után egy újonc, Imre Géza és Kökény Beatrix gyermeke, a ferencvárosi Imre Bence érkezett egy értékesített hétméteres erejéig. Majd Szita adott varázslatos passzt Szűcs Bencének, és a balatonfüredi beálló nem hibázott. 10-10 után lépett el a magyar válogatott.

Krakovszki egyik szép gólja a Twitteren:

Ezzel együtt a védekezésben jelentkeztek problémák. A támadójáték viszont gördülékenyen működött: egy Hanusz, Szűcs Bence játékkapcsolat, majd Krakovszki Zsolt volt eredményes, ezzel alakult ki a meccs során először 3 gólos magyar előny. És ekkor már a pályán volt egy másik ferencvárosi újonc, a balkezes Ónodi-Jánoskuti Máté is. Chema Rodríguez kevesebb, mint 20 perc alatt két újoncot is avatott. Majd Molnár Robin is beszállt, a szegedi szélső is góllal kezdett a címeres mezben. Érkezett egy újabb újonc, Szrnka Levente, a kis Veszprém beállója. Ezzel együtt a kapitány bátran megtehette, mert az addigi 2-3 gólos előny felkúszott 5-6 gólra. A vezetést semmi sem veszélyeztette, és Andó Arián is belejött a kapuban. 
Emberhátrányban a félidő utolsó percében Ónodi-Jánoskuti is gólt szerzett, de nem az övé, Deividas Jovaisasé volt az utolsó szó. Ezzel együtt a 22-14-es magyar vezetésre egy rossz szavunk sem lehetett, Andó Arián 10 védést mutatott be az első harminc percben, a beállók, Rosta Miklós és Szűcs Bence hibátlanul lőttek.

A szünet után újabb újonc érkezett, Andó Ariánt a német Gummersbach kapusa, Nagy Martin váltotta. Fazekas Gergő állt be az irányító posztra. Imre Bence megint megérkezett, és megint bedobott egy hetest. A 34. percben már 10 gól volt a két csapat közötti különbség, Krakovszki Bence szerezte a 34. magyar gólt. 

Aidenas Malasinskas játszott a legveszélyesebben a hazaiak közül. A korábban a Granollersben és a Leónban is megfordult játékos vezérletével 7 gólra kapaszkodott fel a szerény képességű litván válogatott, Imre Bence akcióból növelte a különbséget. Bő negyedórával a vége előtt Fazekas Gergő gondoskodott arról, hogy visszaálljon a tízgólos különbség.

Imre Bence a válogatottban is dobta a gólokat              Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

Imre Bence továbbra sem hibázott. Kialakult a hazai meccs végeredménye, 36-23, de még volt hátra bő tíz perc, és Szrnka Levente gólja. Ezzel eldőlt, hogy a magyar válogatott 40 lőtt gól felett fejezi be a meccset. Ligetvári a hajrában besuhintott egyet. Szrnka szerezte a negyvenedik találatot. 46-31 lett a vége. Sima siker, ahogy vártuk.

A beálló posztról 10 lövésből 9 gólt szerzett Rosta Miklóst választották a magyar válogatott legjobb játékosának.

Chema Rodríguez együttese vasárnap Tatabányán Grúzia ellen fejezi be az Eb-selejtező sorozatot. 

A meccs hivatalos statisztikája ITT látható. 

Férfikézilabda Eb-selejtező mérkőzés, Klaipéda: Litvánia–Magyarország (14-22) 31-46. A csoport állása: 1. Magyarország 10 pont, 2. Svájc 6, 3, Grúzia 2, 4. Litvánia 2.

Borítókép: Krakovszki Zsolt gólerősen játszott (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.