Tények és vélemények a Debrecen BL-indulásával kapcsolatban

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) döntése értelmében a következő szezontól a két magyar szereplő, a Ferencváros és a Győr mellett az NB I bronzérmese, a Debrecen is indulhat a Bajnokok Ligájában. Norvégiában meglepő összeesküvés-elméletekkel magyarázzák az EHF lépését, a DVSC ügyvezetője, Ábrók Zsolt szerint a racionális érvek szóltak a klubja BL-szereplése mellett.

Magyar Nemzet
2023. 06. 22. 14:31
null
20230527 Dunaújváros DKKA-Debrecen női felnőtt bajnoki kézilabda mérkőzés DKKA - DVSC SCHAEFFLER Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH Képen: Borgyos Panna (#49) Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten hozta nyilvánosságra az Európai Kézilabda-szövetség (EHF), hogy mely csapatok indulhatnak a Bajnokok Ligájában a következő szezonban. A férfiaknál a bajnok Telekom Veszprém automatikus résztvevő, mellette az OTP Bank-Pick Szeged kapott szabadkartyát, a nőknél a két legutóbbi Final Four-résztvevő, a döntős, FTC-Rail Cargo Hungaroa mellett a Győri Audi ETO is alanyi jogon főtáblás. A következő szezonban viszont már a DVSC Schaeffler is részt vehet a legjobbak között, mivel a szövetség megerősítette a harmadik magyar csapat szabadkártyás kérelmét. A döntés hatalmas felzúdulást váltott ki Norvégiában, mivel a BL-győztes Vipers Kristiansand mellett a második helyen végzett Storhamar és a harmadik Sola is pályázott a BL-csoportkörre, de egyikük sem kapott zöld lámpát az EHF-től.

A BL-mezőny:

A BL-csoportkör 16 helye közül kilencet a legerősebb ligák bajnokcsapatai kapták, a maradék hét helyre tizenkét csapat jelentkezett. Köztük az a Storhamar, amely az előző szezonban ott volt a legjobbak között, a nyolcaddöntőben a dán Odense ellen búcsúzott. Ezúttal azonban elutasították a nevezését.

– Alaposan meg vagyok lepve. Szerintem ez nagyon furcsa döntés a bajnokságban elért helyezésünk és az előző szezonban elért eredményeink tükrében – mondta a Storhamar edzője, Kenneth Gabrielsen a norvég TV2-nek. – Valami sportpolitika van a képben, különösen, ha azt látom, hogy Magyarország három helyet kapott a BL-ben – tette hozzá Gabrielsen.

 


– Keményen dolgoztunk ezért, és volt egy jó stratégiánk, hogyan emeljük fel a klubot. Most kaptunk egy igazi rúgást, úgyhogy néhány napon belül meglátjuk, fel tudunk-e kelni belőle.
A Storhamar edzőjét Morten Jörgensen, a Vipers sportigazgatója is támogatta, és úgy vélte, rendkívül furcsa helyzet állt elő, és nem érti, miért van olyan nemzet, amely három csapatot is indíthat.
Szerinte ez a lépés szomorú a norvég női kézilabda számára, főleg hogy szerinte két olyan csapat is ott lehet a csoportkörben, amely rosszabb a Storhamarnál.
– Hosszú távon az a probléma, hogy Norvégiából eltűnnek a játékosok. A Bajnokok Ligájában való szereplés nagyon vonzó, de erre most a Vipersen kívül más klubban nincs lehetőség. Szomorú, hogy a sportpolitika erre képes, ilyenkor elfogynak a szavak. Várjuk, hogyan magyarázza meg ezt az EHF – tette hozzá.

A TV 2 arról is írt, hogy a DVSC épp a BL-ről lemaradó Solával volt egy csoportban az Európa-liga előző idényében, ám a magyar csapat nem jutott tovább a kvartettből.

Az EHF nem köteles megmagyarázni a döntését, mindenesetre ingatag lábakon áll az norvég érv, hogy a MOL szponzori tevékenységével az EHF lépéskényszerbe került, és ezért „imádkozta be” a DVSC-t a 16 csapatos mezőnybe. Debrecen ügyvezetője, Ábrók Zsolt szerint a nézettségi adatok, a csarnok látogatottsága mellett más szempontok is érvényesültek a döntés meghozatalakor.  

Az EHF elégedett a debreceni csarnok kihasználtságával, a telt házas mérkőzések üzenetértékűek. Ebben valószínűleg jobban állunk, mint a BL-helyre pályázott Storhamar és a Sola. Illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy tavaly két magyar csapat képviselte a magyar NB I-et a Final Fourban, és a Sport TV szinte minden magyar érdekeltségű BL-meccset közvetít igen magas nézettséggel. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy a 2021–22-es szezon, az orosz klubcsapatok kizárása óta adódik lehetőség, hogy több ország is több csapatot indíthasson a BL-ben

 – mondta lapunknak a DVSC ügyvezetője.

Árbók tisztában van vele, hogy a Debrecen még nem Bajnokok Ligája-csapat, de komoly marketinglehetőség ez a város és az együttes számára is, a játékosoknak pedig órási szakmai lehetőség arra, hogy tanuljanak, fejlődjenek és a következő években ebből profitáljanak. – Soha ennyi mérkőzést nem játszottunk, hiszen a szeptembertől februárig tartó időszakban ez plusz 14 meccset jelent. Erőltetett menet lesz a következő szezonban szerda-szombat ritmusban lejátszott mérkőzésekkel. Nekünk továbbra is a harmadik hely a célunk az NB I-ben – magyarázta. 

A DVSC a Hódos Imre-csarnokkal pályázott az EHF-nél, a Főnix-csarnok csak négy meccsnapon szabad, de még az sem biztos, hogy akkor hazai pályán játszik-e a Loki. 

A csoportkör sorsolását június 27-én tartják. A női BL szeptember 9-én, a férfi szeptember 13-án rajtol.

Borítókép: Kácsor Gréta (fehér mezben) a BL-ben játszhat (Fotó: )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.