A legnagyobb showman nyert a budapesti atlétikai vb-n

Négy aranyérem talált gazdára a budapesti atlétikai vb negyedik versenynapján. A legnagyobb hangulatot a férfi magasugrás győztese, Gianmarco Tamberi teremtette, a legnagyobb meglepetést a női diszkoszvetés bajnoka, Laulauga Tausaga okozta. Férfi 400 méteren az elődöntőt rendezték, a magyar csúcstartó Molnár Attila tizenkettedikként zárt, azaz nem jutott be a fináléba, ahogy a megsérülő olimpiai bajnok, Steven Gardiner sem.

2023. 08. 22. 22:11
Gianmarco Tamberi
Budapest, 2023. augusztus 22. Az olasz Gianmarco Tamberi a férfi magasugrás döntõjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 22-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen külföldi sportoló sem teremtett még akkora hangulatot a Nemzeti Atlétikai Központban, mint Gianmarco Tamberi. Az olaszok olimpiai bajnok magasugrója azért jött Budapestre, hogy szabadtéri atlétikai vb-n is megszerezze első érmét. Tamberi az első ugrását elrontotta a fináléban, onnantól kezdve viszont szárnyalt. S persze mindeközben a legnagyobb showman vezényelt a közönségnek, lepacsizott célba érő futó honfitársával, sikeres ugrásai után pedig pózolt a fotósoknak.

A verseny 2,36 méteren dőlt el, ezt Tamberi elsőre átugrotta. A többiek közül csak az addig hibátlan amerikai Ju'Vaughn Harrison maradt versenyben, másodikra vette a magasságot, de 2,38-ra már egy biztató kísérlete sem volt, így Tamberi első szabadtéri vb-érme rögtön a legfényesebb lett.

Tamberi ünneplés közben összeölelkezett jó barátjával, a katari Mutaz Essza Barsimmal is, aki ezúttal bronzérmet nyert. Tokióban, az olimpián együtt állhattak fel a dobogó legfelső fokára.

Nagy meglepetést hozott a női diszkoszvetés döntője: az amerikai Laulauga Tausaga több mint négy méterrel megjavította egyéni csúcsát, így legyőzte sokkal esélyesebb honfitársát, Valarie Allmant.

Női 1500 méteren nem történt meglepetés, a világcsúcstartó Faith Kipyegon nyert, férfi 3000 akadályon viszont kikapott a világrekorder Lamecha Girma az olimpiai bajnoktól, Szufian el-Bakkalitól.

A férfi 400 méter elődöntőjében Molnár Attila élete futására készült. A Ferencváros atlétája idén első magyarként 45 másodperc alá került 400 méteres síkfutásban, majd a budapesti atlétikai világbajnokság előfutamában tovább, 44,84-re javította országos csúcsát. Az elődöntőben a világcsúcstartó, a dél-afrikai Wayde van Niekerk mellett futott, a kilences pályán.

Molnár ezúttal kicsit lassabb volt, mint két napja, 45,02 másodperc alatt ért célba a legerősebb futamban, s már ekkor eldőlt, hogy nem juthat tovább, végül a tizenkettedik helyen zárta a világbajnokságot. Van Niekerknek is izgulnia kellett, de ő idővel befért a döntőbe, igaz, nem kap majd kedvező pályát. De így is sokkal jobban járt, mint a legnagyobb esélyes Steven Gardiner. A bahamai olimpiai bajnok a célegyenesbe fordulva lábához kapott, nem tudta befejezni a versenyt.

A budapesti atlétikai világbajnokság további híreit itt olvashatja.

Borítókép: Gianmarco Tamberi a léc fölött (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.