Atlétikai vb: szenzációs magyar csúcs, óriási hajrával

A budapesti atlétikai világbajnokság második napja úgy indult, mint – az időjárási viszontagságokat leszámítva – az első. A Hősök terén spanyol gyaloglóarany született, a stadionban Molnár Attila szenzációs futásának köszönhetően magyar csúcsnak tapsolhattunk. Molnárt az új rekord az atlétikai vb elődöntőjébe repítette 400 méteren. Bejutott az elődöntőbe Takács Boglárka is, női 100 méteren.

2023. 08. 20. 11:08
Molnár Attila atlétikai vb
Atlétikai vb - Vegyes váltófutás Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombati nyitónap után a budapesti atlétikai világbajnokság második versenynapja is gyaloglószámmal kezdődött. A női 20 kilométeres versenyben a férfiakéhoz hasonlóan spanyol győzelem született. María Pérez számára nagy elégtétel volt a siker, miután a tavalyi vb-n kizárták. A magyar gyaloglók közül Oláh Barbara 34., Madarász Viktória 35. helyen zárta a versenyt, utóbbi csütörtökön erősebb számában, 35 kilométeren is rajthoz áll a hazai vb-n.

María Pérez atlétikai vb
María Pérez szerezte az atlétikai vb második spanyol aranyérmét (Fotó: Kurucz Árpád)

A Nemzeti Atlétikai Központban magyar csúcsnak is örülhettünk. Molnár Attila szenzációs hajrával tizennégy századmásodpercet faragott idén felállított rekordjából, 44,84 másodperces idejével pedig bejutott a 400 méteres síkfutás elődöntőjébe.

– Azért jöttem, hogy megdöntsem az országos csúcsot, de a tegnapi nap után nem voltam annyira magabiztos, nem aludtam jól, nem akartam enni. De ahogy beléptem a stadionba, minden rossz érzés elmúlt, leírhatatlan, hogy mennyit jelent a magyar szurkolók támogatása. Teljesítőképességem határán érzem magam, de próbálok majd az elődöntőben is jól teljesíteni – mondta kiváló futása után Molnár Attila.

Bejutott az elődöntőbe Takács Boglárka is, aki női 100 méteren szintén harmadikként ért célba előfutamában, ő négy századra megközelítette a magyar csúcsát, 11,18 másodperc alatt ért célba. Az amerikai bajnok, Sha'Carri Richardson extrém hosszú műkörmei mellett kiváló futótudását is megmutatta, a legjobb idővel, 10,92-vel jutott tovább. 

Amerikai drámák az atlétikai vb-n

Női 400 méteren Rapai Fanni 52,73 másodpercre javította az egyéni csúcsát, ez a 40. helyre volt elég a világbajnoki mezőnyben. Rapai futamában megelőzte az amerikai Britton Wilsont, a döntőbe várt amerikai futónőnek annyira nem esett jól a futás, hogy kerekesszékben hagyta el a Nemzeti Atlétikai Központot. Szintén kiesett a címvédő Shaunae Miller-Uibo is, igaz, esetében nem ez, hanem az volt meglepő, hogy egyáltalán elutazott Budapestre négy hónappal gyermeke születése után.

Női hétpróbában is elszállt egy amerikai, a feltűnő megjelenésű Taliyah Brooks három belépett ugrással zárta a távolugrást, el is sírta magát. Tavaly Krizsán Xénia járt így a vb-n, idén viszont kiváló, 6,30 méteres ugrással zárta a számot, ami a harmadik legjobb volt a mezőnyben, egy centivel előzte meg a másik magyar indulót, Nemes Ritát. Krizsán gerelyhajításban (51,23 m) is harmadik lett, Nemes (44,68) tizenkettedik. Az esti programra a 800 méteres síkfutás maradt a hétpróbázók számára, ezt Krizsán a hetedik, Nemes a tizenegyedik helyről várja.

A női diszkoszvetés selejtezőjében Kerekes Dóra 54,41 méteres dobásával kiesett, míg férfi magasugrásban Török Gergely a 2,14 méteres magasságot még átvitte, 2,18-on viszont háromszor is leverte a lécet, így ő sem jutott döntőbe, ahhoz 2,28 kellett.

Férfi 400 gáton megdöntötte egyéni csúcsát Bánóczy Árpád, az 50,31 másodperces eredménye nem volt elég az elődöntőbe jutáshoz, a 35. helyen zárta a vb-t. Ugyanezt a pozíciót szerezte meg Szeles Bálint a rövidebb gátas számban, 110 méteren 13,77-et futott, miután a második gátnál kissé összeakadt francia ellenfelével.

A vasárnapi esti programban újabb döntőket rendeznek a Nemzeti Atlétikai Központban is, köztük a férfi kalapácsvetés fináléját Halász Bence részvételével.

A budapesti atlétikai világbajnokság további hírei itt olvashatja.

Borítókép: Molnár Attila tovább javította a 400-as országos csúcsot (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.