Úgy izzadok, mint egy ló – az atlétikai vb-n döntős a magyar reménység

A budapesti atlétikai világbajnokság mai nyitónapján legnagyobb éremesélyesünk, a tavalyi müncheni Eb-n második helyezett Halász Bence a kalapácsvetés selejtezőjében már az első dobásával teljesítette a döntőbe jutáshoz szükséges szintet a Nemzeti Atlétikai Központban. A 2019-es dohai vb-n harmadik szombathelyi dobó a vasárnapi fináléban is a dobogót célozza meg.

2023. 08. 19. 16:12
Halász Bence
atlétika vb Fotó: Origo/Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kalapácsvetésben 35-en indultak, a döntőbe jutáshoz pedig 77 méteres szintet határoztak meg. Az első csoportban a lengyelek olimpiai bajnoka, Wojciech Nowicki gyorsan letudta a kötelezőt, elsőre 78,04-ig dobta a szert, de az igazi nagy dobással a kanadai Ethan Katzberg rukkolt ki, aki 81,18-ig hajította a kalapácsot. Ennél nagyobbat idén csak Nowicki dobott a világon: 81,92-et. Pedig Katzberg egyéni legjobbja eddig csak 78,73 volt. Halász Bence a selejtezőben első kísérletével 78,13-as eredményt könyvelhetett el, így ő is gyorsan biztosította a helyét a vasárnapi döntőben. Versenyőnk idén 78,27-ig jutott, az egyéni csúcsa 80,92 méter, ezzel szerezte meg az ezüsöt a tavalyi Eb-n.

Halász Bence atlétika vb
Halász Bence megoldotta a mai feladatát Fotó: Origó/Csudai Sándor

Halász Bence a magyar újságírók előtt elmondta, hogy tegnap este minden szükségeset összekészített, így ma nem siette el a felkelést, 7.40-kor ébredt, zuhanyzás és reggelizés után a 9.05-ös busszal indul ki a Nemzeti Atlétikai Központba.

– Már indultam három világbajnokságon, de ennyire még soha nem izgultam – vallotta be. – Már tegnap este elkezdtem stresszelni, de aztán ez szépen fokozatosan elmúlt. Amikor elkezdtem melegíteni, már úgy fogtam fel, mint a biciklizést, amit ha valaki megtanul, akkor nem felejti el. Ha felül a biciklire, akkor öt méter után rájön, hogy megy ez neki. És én is csak addig izgultam, amíg úgymond fel nem ültem a biciklire. Lehetetlenség lenne megmondani, hányszor hallottam, hogy „Hajrá, Bence, hajrá, magyarok!”, amikor bejöttem a stadionba, ami nagyon feldobott. S meg is oldottam a feladatomat.

Halász Bence természetesen kitért arra, hogy a világbajnokság a mostoha időjárás miatt nehézkesen indult.

– Az, hogy a reggeli nagy esőzés után egy órát késett a program, nem zavart meg, és az sem, hogy utána a kalapácsvetés még ehhez képest is csúszott. Nem tudom, hogy miért, nem is kérdeztem, azonban nem is számít. Esőmenő vagyok, de bevallom, nem örültem volna, ha esőben kell dobnom. Ez a dobókör száraz körülmények közepette nagyon jó, és mire elkezdtük a selejtezőt, már teljesen száraz volt. Viszont nagyon párás az idő, ezért is örülök, hogy elsőre sikerült megdobnom a selejtezőszintet. Jó, hogy a második és harmadik sorozatban már nem kellett dobnom, ezzel nagyon sok energiát megspóroltam. Most pedig nagyon oda kell figyelnem a hidratálásra, rendkívül sok vizet kell bevinnem, mert úgy izzadok, mint egy ló.

S hogy mit vár magától a vasárnapi döntőben?

– Nagy dobást, a cél az, hogy idén is 80 méter fölé kerüljek. No persze annak is örülnék, ha 77 méterrel érmet nyernék… – mosolygott versenyzőnk.

S egy felvetésre megjegyezte, augusztus 20-án, vasárnap este Budapesten biztosan lesz tűzijáték, ám ő is szeretne valami nagy dologgal kirukkolni.

Kalapácsvetésben a döntőbe jutáshoz végül 74,56 méter kellett. A második csoportban Rába Dániel 73,13, Varga Donát 72,02 méter ért el, ezzel összesítésben a 15., illetve a 25. helyen zárták a vb-t. A selejtezőben a már említett kanadai Katzbergen kívül még egy versenyző dobott nagyobbat Halász Bencénél, az ukrán Mihajlo Kohan 78,18-at, így reménységünk a harmadik helyen zárta a kvalifikációt. De ő maga is leszögezte, hogy a selejtező eredményéből semmilyen következtetést nem érdemes levonni a döntő előtt.

Boros továbbjutott, csalódás női távolugrásban

Férfi 100 méteren Boros Bence továbbjutott a selejtezőből, 10,70 másodperces idővel második lett. Női 1500 méteren Vindics-Tóth Lili beállította a 4:11,08 perces egyéni csúcsát, ám a továbbjutásra nem volt esélye az előfutamából, amelyben egy ellenfelét megelőzve a 13. helyen ért célba. Összesítésben az 56 induló között a 49. helyet szerezte meg. Női távolugrásban Bánhidi-Farkas Petra és Lesti Diána is messze elmaradt legjobbjától, s egyikük sem jutott döntőbe, amire pedig előzetesen mindkettőjüknek volt esélye. Bár idén produkált jegyzett csúcsaik (Farkas 6,77 m, Lesti 6,75 m) elmarad a döntőbe kerüléshez kiírt 6,80 méteres selejtezős távolságtól, biztosra vehető volt, hogy a fináléhoz nem kell majd annyit ugrani. Ez be is bizonyosodott, a 36 indulóból mindössze háromnak sikerült 6,80 fölé jutnia, és a legjobb 12-höz 6,61 méter is elég volt. Bánhidi-Farkas Petra azonban csak 6,37 métert  teljesített, ezzel 27. lett, míg Lesti Diána 6,25-tel a 31. helyen végzett.

atlétika vb Krizsán Xénia
Krizsán Xénia jól kezdett a világbajnokságon Fotó: Origó/Csudai Sándor

Krizsán Xénia és Nemes Rita egyaránt 1,77 méterig jutott és 941 pontot gyűjtött magasugrásban, a női hétpróbázók második számában, amely után előbbi a 10., utóbbi a 14. helyen áll.

Az atlétikai világbajnokság hírei ITT találhatók meg.

Borítókép: Halász Bence könnyedén jutott be a vasárnapi döntőbe (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.