A feltűnő megjelenésű atléta perben áll hazája szövetségével

Szombaton elkezdődött Budapesten az atlétikai világbajnokság. A női hétpróbázók között két magyar atlétának is szurkolhatunk, de Krizsán Xénia és Nemes Rita mellett gyorsan magára irányította a szurkolók figyelmét az amerikai Taliyah Brooks is. A 100 méteres gátfutás után a feltűnő frizurájú Brooks állt az élen, aki annak ellenére versenyez a budapesti atlétikai vb-n, hogy perben áll hazája sportági szövetségével.

2023. 08. 19. 14:52
Taliyah Brooks
Atlétikai vb - Női hétpróba Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az időjárás miatt kissé késve is, de elkezdődött Budapesten az év legjelentősebb sporteseménye, az atlétikai világbajnokság. Szombaton és vasárnap teljesítik versenyüket a női hétpróba indulói, a mezőnyben Krizsán Xénia és Nemes Rita személyében két magyart is találunk. Az első szám, a 100 méteres gátfutás után az amerikai Taliyah Brooks vezetett, a huszonnyolc éves sportoló teljesítménye mellett hajviseletével is magára irányította a figyelmet.

Taliyah Brooks
Taliyah Brooks büszkén viseli hajkoronáját Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem Brooks az egyetlen, aki feltűnő színű hajviselettel indul majd a világbajnokságon, ám amíg a két kiváló sprinter, Shelly-Ann Fraser-Pryce és Sha’Carri Richardson gyakorta színes parókában versenyez, addig Brooks a valódi hajával irányítja magára a figyelmet.

Az amerikai hétpróbázó két éve terjedelmes interjúban ecsetelte, mennyire jó, ha az ember elfogadja a haja természetes növését. Brooks büszkén hordott hajkoronájának piros színe természetesen nem eredeti, de szerinte ez illik hozzá a legjobban.

Taliyah Brooks az olimpia miatt perel

Brooks első nagy világversenyén szerepel Budapesten, pedig a 2021-es amerikai válogatónak úgy vágott neki, hogy jó esélye van kijutni a tokiói olimpiára. Az óriási, 44 fokos meleget azonban nem bírta a szervezete, tolószékben hagyta el a pályát, amire utólag nem is emlékezett.

Brooks drámája után halasztották a hétpróbát az amerikai szervezők, de ez rajta már nem segített. Noha mindez 2021 nyarán történt, a sportoló végül 2022 decemberében nyújtott be keresetet az amerikai szövetség ellen; egy darabig az sem volt egyértelmű, hogy ezt aktív atlétaként megteheti. Az ügy a mai napig nem zárult le, ez azonban nem akadályozta meg Brookst abban, hogy tagja legyen a budapesti atlétikai vb mezőnyének.

A hétpróbázó azzal vádolja az amerikai szövetséget, hogy gondatlanul veszélyeztették az egészségét azzal, hogy a hőség tudatában sem alakították át az időrendet. S ezzel párhuzamosan az olimpiai álmát is számonkéri a szövetségen.

Utóbbiért persze még tehet a pályán, egyelőre Budapesten a világbajnoki érem Taliyah Brooks célja, aki a hétpróbázók 100 méteres gátfutását megnyerte, a második szám, a magasugrás után pedig a második helyen állt honfitársa, Anna Hall mögött.

A magyarok közül Krizsán Xénia a 10., Nemes Rita a 14. helyről várta a harmadik számot.

Az atlétikai világbajnokság további híreit itt olvashatja.

Borítókép: Taliya Brooks haja éri a lécet magasugrás közben (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.