Magnus Carlsen 180 ezer néző előtt kipipálta a sakkot

Az exvilágbajnok Magnus Carlsen győzelmével ért véget a Bakuban rendezett kieséses rendszerű sakkvilágkupa, a norvég nagymester tehát pályafutása eddigi egyetlen hiányzó trófeáját is begyűjtötte. A vk-ról az első három helyezett részvételt nyert a világbajnokjelöltek 2024-es, nyolcfős tornájára, ám Carlsen ezzel a lehetőséggel aligha kíván élni. Ahogy megüzente a torna után, a mostani diadallal a sakk részéről kipipálva. A viadal az indiai sakkozók előretörésének újabb látványos állomása, Carlsen a döntőben a csupán 18 éves Praggnanandhaa felett diadalmaskodott. Legjobb magyarként Berkes Ferenc a legjobb tizenhat közé jutott.

2023. 08. 25. 11:46
Magnus Carlsen, Hans Niemann, világranglista, csalás
Forrás: FIDE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magnus Carlsen voltaképpen csak a papírformát igazolta. Noha lemondott a világbajnoki címéről, a sakkozásssal nem hagyott fel, továbbra is ő a világelső. A feltörekvő fiatalok egyre jobban szorongatják, a megnyitások terén valószínűleg már tájékozottabbak is, de még az exvilágbajnok sem öreg, csupán 32 éves, ugyanakkor mégis roppant tapasztalt, az állásokat minden bizonnyal még mindig ő értékeli a legjobban. S amit kevésbé gondolnánk, a rapid műfajban még jobb is, mint a fiatalok.

Magnus Carlsen, Praggnanandhaa, sakk világkupa
Magnus Carlsen és Praggnanandhaa. Az ifjú indiai a norvég exvilágbajnok potenciális utódja (Fotó: FIDE)

Ezt a torna során többször is bizonyította. A ráadásban múlta felül még a legjobb tizenhat közé jutásért Lékó Péter tanítványát, a német Vincent Keymert, majd a fináléban ugyancsak így diadalmaskodott a csupán 18 éves indiai Praggnanandhaa felett. Carlsen a két klasszikus időbeosztású játszmába nem is fektetett különösebb energiát, érezni lehetett, nincs is más célja, mint hogy minél gyorsabban remire hozza őket. A rapid műfajban aztán rögtön az első partit megnyerte, méghozzá sötéttel. Praggnanandhaa szorongatta őt a királyszárnyon, de Carlsen jól védekezett, s a 16. lépésben a furcsa védőlépéssel (Kg7) meg is lephette az ifjú indiait. A támadás kifulladt, a vezércsere után egyenlő esélyek mellett viszonylag bonyolult végjátékba torkollott a parti. Praggnanandhaa a 42. lépésben (a6) túlfeszítette a húrt, Carlsen túljátszotta őt, s öt húzás után fogadhatta is a gratulációt.

Carlsennek ezután már csupán világossal kellett hoznia a remit, amit sallangmentesen teljesített, így harmadik próbálkozásra megnyerte a kieséses rendszerű világkupát. 

 

A finálét csak a FIDE Youtube-csatornáját 180 ezren követték élőben, magyar részsiker, hogy Lékó Péter kommentálása mellett. Aligha kell bizonygatni, hogy a sakk világszerte mennyire népszerű. Fájdalom, hogy itthon viszont drámaian veszített a jelentőségéből.

 

Íme, a döntő utolsó mozzanatai:

 

Magnus Carlsen tehát bizonyította, hogy nem megfutamodás miatt mondott le a vb-ről, még mindig ő a legjobb. A kieséses rendszerű világkupával begyűjtötte pályafutása eddigi egyetlen még hiányzó trófeáját is, amit a maga részéről a szokásos stílusban kommentált.

„Sakk? Kipipálva!” – kürtölte világgá egy kissé infantilis videó kíséretében a Twitter helyébe lépő X-en.

 

Hogyan tovább, Magnus Carlsen?

A világkupa első három helyezettje egyúttal jogot szerzett a részvételre a világbajnokjelöltek nyolcfős tornájára 2024-ben, Magnus Carlsen tehát elméletileg a lemondása ellenére újra harcba szállhatna a vb-címért. Erra azonban aligha kerül sor.

– Csak abban az esetben jöhetne számításba, hogy újra megküzdök a világbajnoki címért, ha a lecsökkentenék a gondolkodási időt és növelnék a játszmák számát. Klasszikus időbeosztás mellett kizárt a részvételem – nyilatkozta a győzelme után.

Ez összhangban van azzal, amit Carlsen az idei Wijk aan Zee-i torna után mondott: már unja a klasszikus sakkot.

S másik szempontra is gyanakodhatunk. Rapid időbeosztás mellett lényegében nincs lehetőség csalásra, külső segítség igénybevételére, aminek csupán a gyanúja ellen is teátrálisan fellázadt Carlsen. Emlékezetes, hogy egy éve visszalépett a Sinquefield-kupától, mert az volt a megggyőződése, hogy az amerikai Hans Moke Niemann csalt ellene.

 

Látványosan előretörtek az indiai sakkozók

Carlsen mögött tehát az indiai Praggnanandhaa lett a második – aki a világkupa előtt éppen Budapesten nyert versenyt –, a harmadik helyért a korábbi vb-döntős Fabiano Caruana pedig a torna meglepetésemberét, a világranglistán 2646 Élő-ponttal jelenleg csupán 97. azeri Nijat Abaszovot győzte le. Ha Carlsen a várakozásoknak megfelelően nem indul a jelöltek versenyén, akkor Abaszovra száll át a jog.

A négy közé ugyan már csak Praggnanandhaa jutott be közéjük, a legjobbak között azonban még négy indiai sakkozó volt versenyben, ami pontosan árulkodik a nemzetközi erőviszonyok átalakulásáról. A korábbi világbajnok Viswanathan Anand már évekkel ezelőtt kimondta, a nevét viselő sakkiskolából tucatjával tűnnek ki a tehetséges fiatalok. S hát Indiában a sakk ugyanúgy nemzeti ügy, mint egykoron a Szovjetunióban vagy a közelmúltben Örményországban. Narendra Modi indiai miniszterelnök személyes üzenetben gratulált Praggnanandhaanak.

– Büszkék vagyunk Praggnanandhaara a FIDE-világkupán nyújtott figyelemre méltó teljesítményéért. Megmutatta kivételes képességeit, és kemény küzdelemre késztette a félelmetes Magnus Carlsent a döntőben. Ez nem kis teljesítmény. Sok sikert kívánok neki a következő versenyekhez – írta Narendra Modi az X-en.

 

Berkes Ferenc állta a sarat

Ne feledkezzünk meg Berkes Ferenc remek teljesítményéről sem. A 38 éves nagymester pályafutása legszebb eredményeként négy fordulón jutott túl, bekerült a legjobb tizenhat közé, ahol éppen Praggnanandhaa állta az útját. 

 

Szomorkodni inkább amiatt van okunk, hogy noha Magyarországon is van sakkiskola, nem is egy, igazán nagy tehetség Rapppot Richárd óta nem tűnt ki, de mint tudjuk, Rapportot is elvesztettük, ő már román színekben versenyez.

 

Magyarország jövőre sakkolimpiának ad otthont, csak éppen ütőképes csapatunk nincs, ezért a sakkot is utolérte a kényszer, mint a birkózásban, hogy importáljon játékosokat.

Az orosz Szjugirov magyar színekben

Szanan Szjugirov orosz nemzetközi sakknagymester a jövőben Magyarországot képviseli a versenyeken. A 30 éves sportoló a világranglista 31. helyén áll 2705-ös Élő-ponttal, s ő a legmagasabban jegyzett sakkozó, aki sportállampolgárságot váltott. Ennél jobb pozícióban csak egyszer volt: idén májusban 2712 ponttal a 28. helyet foglalta el. Korosztályos versenyzőként világ- és Európa-bajnoki címeket szerzett. A nemzetközi szövetség (FIDE) honlapján Szjugirov az aktuális világranglistán oroszként van feltüntetve, viszont a játékosokat bemutató portréban a neve mellett már a Hungary bejegyzés szerepel.

Borítókép: Magnus Carlsen Norvégia világmárkája (Fotó: FIDE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.