A csalással vádolt Niemann százmillió dollárra perli Carlsent

Hans Moke Niemann a középmezőnyben végzett az Egyesült Államok sakkbajnokságán. A csalással vádolt tizenkilenc éves nagymester a torna során végig az érdeklődés középpontjában állt. Menet közben bátor kijelentést téve – miszerint jól halad a vb-cím felé vezető úton –, majd a viadal végeztével is hallatott magáról: százmillió dolláros keresetet indított a világbajnok Magnus Carlsen, valamint a vele szemben megfogalmazott gyanút kifejtő Chess.com oldal ellen. Élesedik a küzdelem a királyi játékban.

2022. 10. 21. 9:18
Hans Niemann
Forrás: St. Louis Chess Club
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hans Moke Niemann ellentmondásosan szerepelt az Egyesül Államok egy hete véget ért sakkbajnokságán. Nemcsak az eredményt tekintve, hanem a versenytársak ítélete szerint is. Az első fordulóban kétségtelenül látványos játszmában múlta felül Christopher Yoot, ami után kihívó nyilatkozatra ragadtatta magát.

– Úgy gondolom, ez a játszma mindenkinek üzenetértékű. Az egész ügy azzal kezdődött, hogy azt mondtam (még Saint Louisban – a szerk.), a sakk önmagáért beszél, és azt hiszem, ez a parti önmagáért beszélt, és megmutatta, milyen sakkozó is vagyok én. És azt is megmutatta, hogy nem fogok meghátrálni, és a legjobb formámat nyújtom itt, függetlenül a rám nehezedő nyomástól. Ez minden, amit erről a játszmáról mondhatok.

 

A nyilatkozat visszatetszést váltott ki a résztvevők körében, maga Yoo is kifogásolta, mondván, Niemann lebecsülte őt. A bajnokság győztese, Fabiano Caruana – aki az elmúlt évtized egyik legjobb sakkozója, 2018-ban világbajnok címmeccset játszhatott Magnus Carlsennel – a negyedik forduló után pedig így kommentálta a Niemann elleni győzelmét:

Azt hiszem, immár nem vagyunk beszélőviszonyban.

A legkeményebben talán a világranglista ötödik helyezettje, Wesley So fogalmazott még a harmadik forduló után.

Szinte senkit sem tisztel a sakkvilágban. Idiótának nevezte a többi játékost, meg ilyesmi. És megveri a nagy Magnust is... Mindenki tudja, Hans valószínűleg a legtiszteletlenebb tinédzser a sakk világában

– jegyezte meg a Fülöp-szigeteki származású, ma már amerikai színekben szereplő nagymester.

Idézhetnénk további két nagyságot. A világbajnoki döntőben Carlsennel szemben alulmaradt Jan Nyepomnyascsijt, aki pedig aligha lehet elfogult a norvég királlyal, az amerikai Hikaru Nakamurát, aki idén kihagyta – vajon miért? – az USA bajnokságát, ők is meglehetősen kritikusan beszélnek a csalással vádolt új csillagról. S a túlnyomó többségnek a magánvéleménye még annál is lesújtóbb – miként Caruana utalt rá –, mint amit hivatalosan elmond.

Hans Niemannra tehát nagy nyomás helyezkedik, amit azonban jól visel.

Bár az Egyesül Államok bajnokságán volt egy kritikus periódusa. A negyedik és a hetedik forduló közötti négy játszmájából egy döntetlen mellett hármat is elveszített. Aztán magára talált. A tizedik körben legyőzte az utolsó helyezett Elshan Moradiabadi, ami után újabb kinyilatkoztatást tett:

Versenyképes sakkozó vagyok. Jól úton járok a világbajnoki cím felé

– hozzátéve, érzi, hogy a hajrában ismét belelendül.

A kihívó nyilatkozatát még nyilván sokszor a fejére olvassák, de kétségtelen, hogy betartotta az ígéretét. Zsinórban megnyert három partit, így a tizenhárom forduló alatt hét pontot szerzett, sakknyelven egy plusszal zárta a tornát, éppen teljesítette az elvárását, s nem mellékesen befutott a hatodik helyre, ami összességében elfogadható eredmény.

A csattanó azonban még hátravolt. Alighogy véget ért a bajnokság, a Wall Street Journal arról számolt be – miként Magyarországon a hírt elsőként az Origó közölte –, hogy Hans Niemann pert indított a Kelet-missouri Kerületi Bíróságon Magnus Carlsen, valamint a Chess.com oldal ellen.

Niemann százmillió dollár kártérítést követel a perben, amiért szerinte a versenyszervezők a vádak megjelenése óta ignorálják őt.

Emlékezhetünk, a világbajnok még szeptember elején visszalépett a Saint Louis-i szuperversenytől, miután a harmadik fordulóban – szerinte gyanús körülmények közepette – kikapott Niemanntól. A két sakkozó rögtön a következő rangos eseményen az online rendezésű Generációs kupán találkozott egymással, de Carlsen nem volt hajlandó Niemann-nal játszani, ezért inkább feladta a partit. Majd a verseny végeztével a világbajnok immár szavakba öntötte a vádjait, miszerint Niemann sokszor csalt a sakkban.

 

– Ez nem játék – nyilatkozta Niemann két ügyvédje, Terrence Oved és Darren Oved a Wall Street Journalnak. – A vádlottak pusztán azért tették tönkre Niemann életét, mert megvolt a tehetsége, elhivatottsága és merészsége, hogy legyőzze az úgynevezett sakk-királyt. Teljes felelősségre vonjuk a vádlottakat, és feltárjuk az igazságot.

Mintha csak valamelyik hollywoodi filmbe, vagy korunknak megfelelően az egyik sorozatba csöppennénk. Hatalmas sztori, megfilmesítés után kiált. S ez még csak a kezdet.

Borítókép: Hans Moke Niemann (jobbra) a tiszteletlen tinédzser (Fotó: St. Louis Chess Club/Lennart Ootes)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.